Wasdroger
Wasdrogers

Alles wat je moet weten voordat je een wasdroger koopt

Laatst bijgewerkt

Door

7 minuten lezen

Er is weinig lekkerder dan jezelf na een warme douche afdrogen met een zijdezachte handdoek. Hoe je die handdoek zo heerlijk zacht houdt? Door hem na het wassen in de droger te stoppen.

En niet alleen voor handdoeken is de droger een uitstekend apparaat, ook wanneer je snel je kleding wilt drogen of je direct je beddengoed op jouw bed wilt dekken is de droger onmisbaar. 

Maar wat is nou de beste wasdroger voor jou? Dit hangt van een aantal factoren af. De 8 tips in dit artikel helpen je op weg een wasdroger te kopen die aansluit bij jouw wensen en eisen.

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Tip 1: Bepaal het soort wasdroger dat je wilt kopen

Er zijn drie soorten wasdrogers: condensdrogers, warmtepompdrogers en afvoerdrogers

  • Afvoerdrogers voeren de hete, vochtige lucht die vrijkomt via een slang af naar buiten. De drogers zijn vaak wat goedkoper, maar niet zo energiezuinig. 
  • Condensdrogers laten vocht uit je kleding condenseren. Die condens wordt opgevangen in een condensbak of afgevoerd via een slang. Condensdrogers zijn iets duurder dan afvoerdrogers, maar ook iets zuiniger. 
  • Warmtepompdrogers zijn speciale condensdrogers die door hergebruik van warmte minder stroom verbruiken. Ze zijn duurder dan andere drogers, maar ook een stuk zuiniger.

De meeste mensen kiezen voor een warmtepompdroger of condensdroger. Daarbij is de meest zuinige wasdroger een warmtepompdroger met energielabel A+++.

Tip 2: Bepaal je budget

Drogers zijn er in diverse prijscategorieën. Hoewel afvoerdrogers dus vaak wat goedkoper zijn dan condensdrogers, en warmtepompdrogers vaak juist nog wat duurder, bestaan van alle varianten verschillende modellen van verschillende prijzen. Stel je van tevoren je budget vast, dan weet je zeker dat je niet meer geld uitgeeft dan je eigenlijk van plan was.

Tips voor het kopen van een wasdroger

Tip 3: Kies een goed merk

Een droger kost wat, dus wil je dat hij lang meegaat. Kies daarom altijd voor een goed merk. Voorbeelden van goede merken? Denk bijvoorbeeld aan Bosch, Siemens, Miele, AEG of Samsung.

Heb jij wat meer te besteden? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een wasdroger met topklasse bouwkwaliteit te kopen. Sommige van deze modellen hebben bijvoorbeeld een zelfreinigende condensor, waardoor je droger zichzelf schoonmaakt tijdens het draaien van programma’s. Op die manier blijft de droger efficiënt en zuinig en gaat hij lang mee.

Wil je de wasdroger op je wasmachine stapelen? Overweeg dan om hetzelfde merk en serie te kopen. Dan is de kans groter dat het past en ziet het er vaak mooier uit.

Tip 4: Kies een passend vulgewicht

De meeste drogers hebben een vulgewicht van 7, 8 of 9 kilo. Welk vulgewicht het beste bij jou (en je gezin) past, is afhankelijk van je huishouden én van hoeveel was jij doorgaans in de droger stopt. Voor een huishouden met 1 of 2 volwassenen is een droger met een vulgewicht van 7 kilo vaak ruim voldoende, voor gezinnen met kinderen is een droger van 8 of 9 kilo vaak geschikter. 

Heb jij een wasmachine met een klein vulgewicht? Dan heeft een droger met een veel groter vulgewicht geen zin: meestal stop je de was namelijk direct na het wassen in de droger. Je droger is het zuinigst (en dus ook het goedkoopst) met een goedgevulde trommel, dus koop in ieder geval nooit een té grote wasdroger.

Net als bij een wasmachine gaat het bij het vulgewicht niet om natte, maar om de droge hoeveel was die in één keer in de machine mag. Je kunt dit zelf eenvoudig berekenen met de wasdroger keuzehulp.

Wasdroger kopen voor naast je wasmachine.

Tip 5: Let op de vochtuitstoot van de droger

Elke wasdroger vangt zoveel mogelijk vocht uit jouw was op in een condensbak of de droger voert dit af via de afvoerslang. Toch ontsnapt er ook warmte en vocht via de trommeldeur. Dat noemen we vochtuitstoot. Staat jouw droger in een kleine ruimte? Let er dan op dat je een droger kiest met een vochtuitstoot van 5% of minder (dit kun je altijd vinden in de specificaties van de droger). Op die manier wordt de ruimte niet té vochtig en krijg je geen last van vervelende schimmel op je muren, bijvoorbeeld.

Tip 6: Denk aan het geluidsniveau

Ben je van plan de wasdroger naast je slaapkamer te zetten? Of staat hij in de buurt van je woonkamer? Dan is het goed om te denken aan het geluidsniveau. Drogers kunnen namelijk best wat lawaai maken. Een stille wasdroger heeft vaak een maximaal geluidsniveau van ongeveer 64 decibel. Hoe je zo’n stille droger vindt? Elke droger is voorzien van een energielabel, waarop het aantal decibel dat de droger produceert, staat vermeld.

Tip 7: Kijk naar de energiezuinigheid

Vind jij het belangrijk om jouw steentje bij te dragen aan het milieu? Houd daar bij het kopen van een droger dan ook rekening mee. Elke wasdroger is voorzien van een energielabel met energieklasse. Dit loopt van energielabel A+++ (het meest zuinig) tot D (het minst zuinig) kan lopen.

In de regel geldt dat afvoerdrogers het minst zuinig zijn. Warmtepompdrogers zijn het meest zuinige type wasdroger. Een energiezuinige wasdroger doet er vaak wel wat langer over om was te drogen, omdat hij op lagere temperaturen droogt (maar is dus wel véél beter voor het milieu).

Verschillende droger programma's

Tip 8: Kies voor extra programma’s die bij jou passen

Verschillende drogers kunnen verschillende functionaliteiten hebben. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, maakt dat het kopen van de ene droger misschien net wat interessanter in vergelijking tot een andere wasdroger. Denk bijvoorbeeld aan:

Verschillende droogtegraden instellen

Veel drogers hebben verschillende droogtegraden waaruit je kunt kiezen wanneer je je natte was gaat drogen. Denk aan extra droog, kastdroog en strijkdroog.

Sneldroogprogramma

Sommige drogers hebben een snelprogramma, waardoor je wasgoed nóg sneller droog is (bijvoorbeeld in slechts 40 minuten!). 

Anti-kreukprogramma

Drogers met een anti-kreukprogramma blijven na het drogen nog even draaien. Zo blijft de was in beweging en haal je het niet als één prop gekreukte was uit de trommel.

Vochtigheidssensoren

Er zijn drogers met speciale vochtigheidssensoren, die het vochtgehalte in de wasdroger in de gaten houden. Wanneer het nodig is, passen zij het programma zelf aan. Hierdoor bespaar je op je energierekening én wordt je kleding niet onnodig lang gedroogd.

Wat is een wasdroger?

Een wasdroger is een apparaat dat wasgoed droogt. De droogtrommel draait rond en blaast warme lucht door het wasgoed waardoor het droog wordt.

Waarom heb je een wasdroger nodig?

Met een droger wordt je wasgoed sneller droog dan wanneer je het ophangt. Daarbij kost het ophangen van wasgoed ruimte, die niet iedereen heeft. Een wasdroger kan dan een ware uitkomst zijn. Zeker als je kinderen hebt en veel achter elkaar wilt wassen is een wasdroger handig. Je kunt de kleding binnen korte tijd weer schoon terug in de kast leggen.

Wat voor wasdroger moet ik kopen?

Er zijn verschillende soorten wasdrogers: de luchtafvoerdroger, condensdroger en warmtepompdroger. De warmtepompdroger is de meest energiezuinige en voor de meeste mensen de beste optie.

Wat kost een wasdroger?

De prijs voor een wasdroger varieert ongeveer tussen de €350,- en €2000,-.

Wat kost een wasdroger per keer?

Hoeveel energie een wasdroger per keer kost, is afhankelijk van hoe duurzaam de droger is. Een gemiddeld gebruik in wattage is ongeveer 2400 watt. Bij dit wattage kost het drogen van een lading was tussen de 15 cent en 50 cent.

Hoe maak ik mijn wasdroger schoon?

Het schoonmaken van je wasdroger doe je in 4 stappen: reinig het pluizenfilter, maak de condensor schoon, leeg het waterreservoir, reinig de trommel en maak de condensor schoon.

Welke wasdroger is het zuinigst?

Warmtepompdrogers zijn het zuinigste type droger. Bij een gemiddeld verbruik ben je bij een warmtepompdroger ongeveer €33,- per jaar aan energiekosten kwijt. Bij een condensdroger of luchtafvoerdroger kost het jaarlijkse gebruik van de droger wel €89,-.

Wat is de levensduur van een wasdroger?

Een wasdroger gaat gemiddeld ongeveer 2500 wasbeurten mee. Miele drogers hebben de langste levensduur, evenals A-merken als Bosch, Siemens en AEG. Budget merken hebben vaak een minder lange levensduur.

Wat is een wasdroger zonder afvoer?

Voor de condensdroger heb je geen waterafvoer nodig. Je kunt ervoor kiezen om een slang aan de droger te monteren om je waterreservoir uit te breiden naar een emmer, maar je kunt het reservoir ook gewoon na elke droogbeurt even legen.

Ontdek de ideale wasdroger voor jou

Benieuwd naar wat voor jou de meest geschikte wasdroger is? Gebruik de handige wasdroger keuzehulp.