Wasdroger
Wasdrogers

Waarom je het beste een wasdroger met energielabel A+++ kunt kopen

Laatst bijgewerkt

Door

5 minuten lezen

Is jouw wasdroger erg verouderd? Of heb je een nieuwe wasdroger nodig, omdat je huidige wasdroger het begeven heeft? Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe droger, zijn er veel dingen waar je op kunt letten. Denk aan het budget, het merk, het vulgewicht, het geluidsniveau en de programmamogelijkheden. Maar ook de mate van energiezuinigheid is een belangrijke factor wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe droger.

Wasdrogers met A+++ energielabel zijn het meest energiezuinig. Waarom je het beste een wasdroger met energielabel A+++ kunt kopen, lees je in dit artikel.

Energielabel A+++ bij wasdrogers

Maar eerst: wat zegt het energielabel van een wasdroger eigenlijk? Sinds 1994 worden huishoudelijke apparaten voorzien van een Europees Energielabel. Hiermee wordt de energie én efficiëntie van het apparaat uitgedrukt. Met het energielabel krijg je als consument meer inzicht in het product en worden fabrikanten gestimuleerd om energie-efficiëntere producten te ontwikkelen.

Het energielabel van wasdrogers bevat informatie over het jaarlijkse energieverbruik, het geluidsniveau en het vermogen van het apparaat. Dit label geeft dus veel informatie over waar jij rekening mee moet houden wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wasdroger. Ook het gemiddelde energieverbruik van wasdrogers vind je op het energielabel.

Wasdrogers met energielabel A+++ zijn het zuinigst, drogers met energielabel D het minst zuinig. Daartussen vind je de labels A++, A+, A, B en C. Sinds 1 november 2020 moeten alle nieuwe wasdrogers minimaal energielabel B hebben.

Vanaf 1 maart 2021 zijn er wat veranderingen op het gebied van energielabels voor apparaten. Er is een nieuw label dat loopt van A tot en met G. Hierdoor wordt het verschil tussen apparaten duidelijker zichtbaar. Het nieuwe label geldt voor wasmachines, was-droogcombinaties, koelkasten, vriezers en beeldschermen, maar nog niet voor wasdrogers. Daarom blijft het voor een wasdroger vooralsnog het beste om een exemplaar met energielabel A+++ te kiezen.

Wasdroger energielabels

Reden 1: Goedkoop is duurkoop

Wasdrogers met energielabel A+++ zijn over het algemeen wat duurder dan wasdrogers met een ander energielabel. Wanneer je niet al te veel geld wilt besteden aan je nieuwe wasdroger, is het verleidelijk om te gaan voor een goedkoper exemplaar – zonder A+++ label. Maar: vaak is goedkoop duurkoop. Een duurdere wasmachine, liefst van een bekend merk zoals Bosch, Samsung, Miele of Siemens, gaat gewoon veel langer mee. Ook op de lange termijn is het een voordelige keuze, voor je portemonnee en het milieu.

Reden 2: Je bespaart op je energiekosten

Drogers met een A+++ energielabel zijn wel duurder in de winkel, maar verdienen zich vaak terug doordat jij een lagere energierekening krijgt. Want een warmtepompdroger met energielabel A+++ verbruikt slechts een derde van de stroom die een condensdroger met label B nodig heeft. Gemiddeld bespaar je daardoor €75,- per jaar. En over de gehele levensduur van de wasdroger – ongeveer twaalf jaar – bespaar je tot wel €999,-! Drogen met een energiezuinige droger, is dus zeker de moeite waard als je wilt besparen op je energiekosten.

Reden 3: Je draagt jouw steentje bij aan het milieu

Het gebruik van een wasdroger is over het algemeen niet goed voor het milieu. Door de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuilende stoffen die vrijkomen bij het opwekken van elektriciteit, ontstaat milieubelasting. Toch kun je ook zuinig drogen.

Met een A+++ warmtepompdroger bespaar je elk jaar wel 200 kWh aan elektriciteit, in vergelijking tot een B-label wasdroger (zoals een condensdroger). Dat is ongeveer zes procent van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Droog je met een wasdroger met een A+++ label, dan draag je dus optimaal jouw steentje bij aan het milieu. De wasdroger keuzehulp helpt je bij het vinden van de zuinigste droger binnen jouw budget.

Zuinig drogen met een warmtepompdroger (mét A+++ label!)

Het is al een paar keer gezegd: een warmtepompdroger is een stuk zuiniger dan de condensdroger of afvoerdroger. Omdat deze drogers warme lucht opnieuw gebruiken, hebben warmtepompdrogers vaak energielabel A+++, en blijven condensdrogers en afvoerdrogers vaak op energielabel B steken. Bijkomend voordeel van de A+++ warmtepompdroger is dat je wasgoed langer mooi blijft, in vergelijking tot de was die je droogt in de condensdroger. De condensdroger droogt namelijk op veel hogere temperaturen – wat dus ook weer veel meer energie kost.

Zuinige warmtepompdroger met A++ label

Nóg zuiniger drogen? Dat kan!

Wil je nog meer besparen op je energiekosten en energierekening? Dat kan, zeker als je gebruikmaakt van een wasdroger met A+++ label. Combineer je wasdroger bijvoorbeeld met de waslijn. Droog bijvoorbeeld alleen je handdoeken in de droger, maar hang ondergoed en sokken wel aan de waslijn.

Zorg er ook voor dat je de droger goed schoonhoudt. Maak bijvoorbeeld de condensor én het pluizenfilter regelmatig schoon. Hierdoor werkt de droger beter en gaat hij langer mee. Stop de droger daarnaast altijd zo vol mogelijk, zodat je de wasdroger minder vaak hoeft aan te zetten. En draai je was altijd op een hoog toerental, zodat de was al wat droger is voordat het de droger in gaat. De droger is dan sneller klaar, en dat kost minder energie!