Wasdrogers

Warmtepompdroger of condensdroger: wat is de beste optie voor jou?

Laatst bijgewerkt

Door

4 minuten lezen

Wanneer je een nieuwe droger zoekt, kun je kiezen voor een warmtepompdroger of een condensdroger. Beide soorten drogers werken op een net wat andere manier en brengen elk zo hun eigen voordelen en nadelen met zich mee. 

Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger?

In de basis doen de warmtepompdroger en condensdroger hetzelfde: ze drogen je wasgoed na het wassen. Toch zijn er ook grote verschillen tussen de twee soorten wasdrogers. In dit artikel zetten we de verschillen voor je op een rijtje, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken

Aanschafprijs

De prijzen voor een warmtepompdroger lopen uiteen van 500 euro tot 2000 euro. Staar je echter niet blind op de hoge bedragen, want ook voor 500 tot 700 euro heb je een prima warmtepompdroger. 

Condensdrogers zijn vergeleken met warmtepompdrogers een stuk goedkoper in de aanschaf. Je vindt condensdrogers met prijzen tussen de 400 en 800 euro. 

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Over het algemeen betaal je voor een warmtepompdroger een stuk meer dan voor een condensdroger. Toch raden we aan om verder te kijken dan de aanschafprijs. Zo draagt ook de energiezuinigheid bij aan de totale kosten die je voor je nieuwe wasdroger betaalt. Daarover lees je in het volgende punt meer. 

Condensdroger of warmtepompdroger

Energiezuinig

Een warmtepompdroger is een stuk energiezuiniger dan een condensdroger. De meeste warmtepompdrogers hebben energielabel A+, A++ of zelfs energielabel A+++. Condensdrogers hebben veelal energielabel B. 

Maar wat betekenen die energielabels eigenlijk? 

Warmtepompdroger met energielabel A+++

Een warmtepompdroger met energielabel A+++ verbruikt bij een gemiddeld gebruik ongeveer 177 kilowattuur (kWh) per jaar. Gemiddeld betaal je per kWh ongeveer 24 cent aan energiekosten. De totale jaarlijkse energiekosten voor het gebruik van je warmtepompdroger komen daarmee uit op ruim 42 euro per jaar. Als we ervan uitgaan dat de warmtepompdroger ongeveer 10 jaar mee gaat, kost je warmtepompdroger over de hele levensduur 425 euro aan energie. 

Condensdroger met energielabel B

Een condensdroger met energielabel B verbruikt bij een gemiddeld verbruik ongeveer 557 kilowattuur (kWh)per jaar. Gemiddeld betaal je per kWh ongeveer 24 cent aan energiekosten. De totale jaarlijkse energiekosten voor het gebruik van je warmtepompdroger komen daarmee uit op een kleine 134 euro per jaar. Als we ervan uitgaan dat de warmtepompdroger ongeveer 10 jaar mee gaat, kost je warmtepompdroger over de hele levensduur 1336 euro aan energie. 

De zuinigste wasdroger

Hoewel een warmtepompdroger in eerste instantie iets duurder is in aanschaf, verdien je dat bedrag vrij snel terug met de energiekosten die je bespaar. Op het gebied van energiezuinigheid en totale kosten is de warmtepompdroger daarom overduidelijk de beste optie.

warmtepompdroger of condensdroger

Blijft je wasgoed mooi?

Een warmtepompdroger werkt met een warmtepomp en koelmiddel. Dankzij dat koelmiddel droogt de warmtepompdroger op een minder hoge temperatuur. Je wasgoed komt hierdoor niet in aanraking met hoge temperaturen, waardoor het langer mooi blijft en minder snel krimpt of slijt. 

Een condensdroger heeft geen koelmiddel, maar droogt juist met een hitte-element. Het element wordt steeds warmer waardoor ook de lucht in de condensdroger snel opwarmt. Hierdoor blijft je wasgoed minder lang mooi en is er kans dat het krimpt of slijpt. 

Droogt snel

Doordat een warmtepompdroger op een lage temperatuur droogt, duurt het langer voordat je wasgoed droog is. Zo doet een warmtepompdroger al snel 2:45 uur over het drogen van een volle trommel (8 kilo) was. 

Het hitte-element in de condensdroger zorgt ervoor dat het wasgoed snel droog wordt. Het duurt ongeveer 2:15 uur voordat een volle trommel met daarin 8 kilo aan wasgoed droog is. Op het gebied van snelheid is de condensdroger dus de winnaar. 

Afvoermogelijkheid

De manier waarop water wordt afgevoerd is hetzelfde voor zowel een warmtepompdroger als een condensdroger. Het water wordt opgevangen in het condensreservoir. Je vindt dit reservoir linksboven in het apparaat. 

Op beide soorten drogers kun je tevens een condensafvoerslang aansluiten. Met deze slang sluit je de condensdroger of warmtepompdroger aan op de afvoer in je washok of keuken. Wanneer je een afvoerbuis aansluit, hoef je het condensreservoir nooit te legen. 

Wat is de beste keuze, een warmtepompdroger of condensdroger?

Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige optie. Deze optie is goed voor het milieu en helpt je om jaarlijks tientallen euro’s te besparen. Een condensdroger droogt echter een stuk sneller, waardoor dit type wasdroger ook het overwegen waard is. Uiteindelijk ben jij zelf degene die de beste keuze kan maken. Welke van bovenstaande factoren zijn voor jou het belangrijkst? Op basis daarvan vind je de beste optie voor jou. 

Ben je er eenmaal uit? Vul dan gelijk even de wasdroger Keuzehulp in. Zo ontdek je niet alleen welk type wasdroger het beste bij jou past, maar zie je meteen welk specifieke model precies aansluit op jouw wensen.