Wasdroger
Wasdrogers

Condensdroger kopen? Hier vind je alles wat je moet weten!

Laatst bijgewerkt

Door

4 minuten lezen

Natuurlijk kun je je was aan de lucht laten drogen op een waslijn of aan een wasrek. Stop je jouw kleding direct na het wassen in de droger, dan is je was veel sneller droog. Geen wonder dat veel mensen thuis een droger hebben staan: het is in onze drukke levens van tegenwoordig gewoon heel handig. 

Welke wasdroger geschikt is voor jou, is heel persoonsgebonden. Misschien ben je al op zoek gegaan naar de verschillende opties en liep je de condensdroger tegen het lijf. Wat is een condensdroger precies? En is een condensdroger iets voor jou? In dit artikel vind je alles wat je moet weten als je een condensdroger wilt kopen.

Condensdroger kopen

Er zijn drie soorten wasdrogers: afvoerdrogers, warmtepompdrogers en condensdrogers.

Wat is een condensdroger?

De condensdroger kenmerkt zich door het condenseren van de vochtige lucht uit je kleding, waarna die vochtige lucht wordt opgevangen in een reservoir, ook wel de condensbak genoemd. Deze condensbak moet regelmatig worden geleegd, of het condenswater moet via een afvoer worden afgevoerd naar het riool.

Hoe werkt een condensdroger?

Een condensdroger heeft een verwarmingselement. Dat element wordt heet bij elke droogbeurt. Door de hoge temperatuur van het verwarmingselement, droogt je was snel. Een condensdroger droogt dan ook een stuk sneller dan de afvoerdroger of warmtepompdroger!

Hoe zit het met de afvoer?

De condensdroger brengt het vocht dat uit je wasgoed droogt naar de condensbak. Die moet je dus tijdig legen, anders raakt hij te vol en dat is gevaarlijk. Heb je in de kamer waar jouw wasmachine staat een waterafvoer, en wil je het vocht automatisch wegspoelen? Vaak kan dat met een condensdroger. Met behulp van een speciale condensafvoerslang sluit je de droger aan op de afvoer. Vocht kan dan direct tijdens het drogen worden afgevoerd.

Condensdroger reservoir openen

Waar moet je op letten bij dit het kopen van een condensdroger?

Wil je een condensdroger kopen, dan is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten én je de voor en nadelen kent. Zorg er allereerst voor dat je een condensdroger koopt van een gerenommeerd merk – denk aan Siemens, Bosch, Siemens, Samsung, AEG of Miele. De bouwkwaliteit van zo’n droger is dan vaak wat beter, en dus gaat hij dan wat langer mee. Fijn, want een droger is best een investering! Verder heeft een condensdroger verschillende voor- en nadelen.

Voordelen van een condensdroger:

  • Jouw was is snel droog

Doordat de droger met een verwarmingselement droogt, is je wasgoed met een condensdroger snel droog in vergelijking tot andere soorten drogers. Gemiddeld doet een condensdroger slechts een flinke twee uur over het drogen van acht kilo was.

  • De droger is goedkoop in aanschaf

Een condensdroger is vaak goedkoop in aanschaf. Heb je een wat kleiner budget? Dan is een condensdroger dus uitstekend geschikt.

  • De droger voert vocht gemakkelijk af

Het condenswater kun je gemakkelijk afvoeren via de condensbak of waterafvoerpijp. Hierdoor kun je de droger op elke gewenste plek neerzetten, of je nu wel of geen mogelijkheid hebt om water direct naar het riool af te voeren.

Condens

Nadelen van een condensdroger:

  • Je was slijt sneller

Doordat de droger droogt met behulp van het verwarmingselement, bereikt de droge lucht in de droger vaak een hele hoge temperatuur. Door deze hoge droogtemperatuur van de droger, is de kans groter dan je was sneller krimpt of slijt. Een condensdroger is daarom vaak wat minder goed voor je wasgoed dan andere drogers.

  • De droger is niet energiezuinig

Een condensdroger is vaak niet energiezuinig. Dat komt door de hoge droogtemperatuur. De droger is daardoor wel heel snel, maar verbruikt ook veel energie. Een condensdroger is dus wat goedkoper in aanschafkosten in vergelijking tot andere drogers, maar niet in het gebruik.

  • De droger is minder goed voor het milieu

Doordat de droger relatief veel energie verbruikt bij elk droogprogramma, is de condensdroger minder goed voor het milieu dan andere drogers.

Condensdroger reservoir legen

Wanneer is dit type droger het meest geschikt?

Tegenwoordig kiezen veruit de meeste mensen voor een warmtepompdroger. Toch hoeft dat voor jou niet de beste optie te zijn als je kunt kiezen uit een warmtepompdroger of condensdroger. Als je slechts één of twee keer in de week wast, dan zijn de verschillen in energieverbruik wellicht te verwaarlozen. Vind je snelheid heel belangrijk, dan kan een condensdroger in dat geval dus wél heel geschikt zijn. Heb je slechts een klein budget tot je beschikking? Ook dan is het kopen van een condensdroger gunstig. 

Wanneer je een nieuwe condensdroger wil kopen, is het altijd van uiterst belang dat je zeker weet dat deze droger goed bij jou past. Twijfel je nog? Gebruikt de wasdroger keuzehulp. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.