Wasdroger
Wasdrogers

Alles wat je moet weten als je een afvoerdroger wilt kopen

Laatst bijgewerkt

Door

4 minuten lezen

De natte was ophangen; een tijdrovende klus. Houd jij liever wat tijd voor jezelf over en wil je de tijd die je aan het huishouden besteed zo veel mogelijk beperken? Dan is de aanschaf van een droger zeker iets om over na te denken. Ga je online op zoek, dan vind je honderden verschillende drogers van verschillende merken en in verschillende prijsklassen. Een van de soorten drogers die je tegenkomt is de afvoerdroger. Is dat iets voor jou? Hier lees je alles wat je moet weten als je een afvoerdroger wilt kopen.

Wat is een afvoerdroger?

Ben je op zoek naar een droger, dan kom je drie varianten tegen: condensdrogers, warmtepompdrogers en afvoerdrogers. Afvoerdrogers zijn wasdrogers waarbij de condens – die uit je natte kleding komt – via de afvoerslang rechtstreeks naar buiten wordt gebracht. Verder maakt de droger gebruik van een verwarmingselement om de lucht te verwarmen en je kleding te drogen. Een afvoerdroger wordt ook wel een luchafvoerdroger genoemd.

Hoe werkt een afvoerdroger?

Een afvoerdroger is een wasdroger die door middel van een verwarmingselement het vocht uit je kleding haalt. Dat verwarmingselement wordt namelijk erg heet zodra je de droger aanzet. Door de hoge temperatuur van het verwarmingselement droogt je was. Het vocht dat vrijkomt wordt via een afvoerslang naar buiten afgevoerd.

Afvoerdroger met weggewerkte advoerslang.

Hoe zit het met die afvoerslang?

Het vocht uit je wasgoed wordt via een dikke, flexibele slang naar buiten afgevoerd. Kies je ervoor een afvoerdroger te kopen, dan is het dus belangrijk dat de droger op een plek kan staan in huis waar je de afvoerslang naar buiten kunt begeleiden. Het grootste voordeel? Dat je geen waterreservoir hoeft te legen, zoals dat bij condensdrogers en warmtepompdrogers wel moet. Wel moet je na elke wasbeurt het pluizenfilter legen, om brandgevaar te voorkomen.

Waar moet je op letten bij een droger met een afvoerslang?

Wanneer je niet goed weet of de afvoerdroger écht aansluit bij jouw wensen en eisen, is het goed om je te verdiepen in de eigenschappen van de afvoerdroger. Het is dan ook belangrijk dat je de voor- en nadelen van de droger kent.

De voordelen van afvoerdrogers:

  • De afvoerdroger is goedkoop

Heb jij weinig te besteden? Dan is de afvoerdroger een perfecte optie. Deze droger is namelijk relatief goedkoop in de aanschafkosten.

  • In een mum van tijd droge kleding

De afvoerdroger is snel. Heel snel. De droger gebruikt een hoge temperatuur om het wasgoed te drogen, zo rond de 80 graden Celsius. Hierdoor is je was vaak erg snel droog en duren de meeste programma’s niet lang. Handig, als je snel nog even je sportshirt wil drogen voor je weer aan de gang moet.

  • Vocht gemakkelijk naar buiten afgevoerd

Het vocht uit je kleding dat tijdens elke droogbeurt vrijkomt, wordt gemakkelijk via de flexibele afvoerslang naar buiten afgevoerd.

Afvoerslang van afvoerdroger

De nadelen van afvoerdrogers:

  • Je hebt een opening naar buiten nodig

Om vochtige lucht tijdens het drogen af te voeren, heb je een opening naar buiten nodig. Je kunt de afvoerdroger dus alleen op plekken zetten waar je daadwerkelijk over zo’n opening beschikt.

  • De afvoerdroger is minder goed voor je wasgoed

Door de hoge droogtemperatuur slijt je was sneller dan wanneer de droger op lagere temperatuur zou drogen. Daarom is het verstandig hele fijne was niet in deze droger te laten drogen.

  • Niet goed voor het milieu

Afvoerdrogers hebben vaak een energieklasse C, wat betekent dat zij relatief veel energie verbruiken. Zeker als je ze vergelijkt met warmtepompdrogers (die vaak een A+++-energielabel hebben). Dat maakt de afvoerdroger niet de beste keuze met het oog op het milieu.

Jezelf niet in de vingers snijden bij het kopen van een afvoerdroger? Dat doe je door in ieder geval een afvoerdroger van een bekend merk te kopen. Dan weet je namelijk zeker dat je een kwalitatieve droger koopt, mét garantie. Bekende merken als Zanussi, Siemens, Beko, Miele, Bosch en AEG verkopen afvoerdrogers van uitstekende kwaliteit.

Wanneer is dit type droger het meest geschikt?

De afvoerdroger is het meest geschikt wanneer je over een klein budget beschikt en je vrije ruimte hebt in de buurt van een raam of gat in de muur, zodat de afvoerslang naar buiten kan. Ook wanneer jij snelheid van het drogen een belangrijke specificatie vindt, is het kopen van een afvoerdroger een goede keuze. En vind je het milieu belangrijk, maar staat het niet bovenaan je prioriteitenlijstje? Dan is de afvoerdroger heel geschikt.