Wasdroger
Wasdrogers

Een warmtepompdroger iets voor jou? Hier lees je er alles over!

Door Deborah

5 minuten lezen

Zuinig je was drogen? De meest zuinige manier om je was te laten drogen, is uiteraard je was aan de waslijn te hangen. Maar: dat duurt soms erg lang, zeker als het wat kouder in huis wordt. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook zuinige drogers. Een warmtepompdroger is daar het perfecte voorbeeld van.

Maar wat is een warmtepompdroger eigenlijk, hoe werkt zo’n droger, hoe zuinig is die droger dan eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepompdroger?

In dit artikel lees je alles wat je moet weten als jij overweegt om dit type droger te kopen. Of maak het jezelf gemakkelijk met de wasdroger keuzehulp.

Warmtepompdroger met was
Wat is een warmtepompdroger?

In Nederland worden drie soorten wasdrogers verkocht: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. De warmtepompdroger is de nieuwste wasdroger. Waar de traditionele afvoer- en condensdrogers gebruik maken van een verwarmingselement om de lucht te verwarmen, maakt de warmtepompdroger gebruik van een warmtepomp om lucht te verwarmen. Dat kost veel minder energie, wat de dit soort drogers veel zuiniger en milieuvriendelijker maakt dan traditionele drogers.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger werkt dus niet met een verwarmingselement, maar met een warmtepomp en koelmiddel. De vochtige, warme lucht uit de trommel wordt naar de warmtepompruimte in de droger gebracht, waar het koelmiddel de hete lucht afkoelt. Het vocht wordt aan de lucht onttrokken en afgevoerd naar het waterreservoir of de afvoer. De afgekoelde warme lucht wordt opnieuw opgewarmd en teruggestuurd naar de trommel. Dit proces herhaalt zich continu tijdens de droogbeurt.

Hoe zit het met de afvoer van een warmtepompdroger?

De warmtepompdroger brengt het vocht uit je kleding naar een condensreservoir. Na elke droogbeurt moet je deze bak legen. Heb je een waterafvoer in de kamer waar jouw droger staat? Dan kun je de warmtepomp aansluiten op je afvoer met een condensafvoerslang. Je hoeft het condensreservoir dan niet meer te legen, het water wordt automatisch weggespoeld.

Waar moet je op letten bij een warmtepompdroger?

Twijfel je over het kopen van een warmtepompdroger? Dan is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten voordat je de droger aanschaft. De belangrijkste tip? Zorg er altijd voor dat je een warmtepompdroger van een bekend merk koopt. Waarom? Dan weet je zeker dat de droger van uitstekende kwaliteit is én je gemakkelijk een klantenservice bereikt wanneer er iets aan de hand is met je nieuwe droger.
Uit welke merken je het beste kunt kiezen? Drogers van Samsung, Siemens, Bosch, Miele of AEG zijn over het algemeen een prima aankoop. Daarnaast is het belangrijk dat je van tevoren weet welke voor- en nadelen de dit type droger kent.

De voordelen van een warmtepompdroger:

  • Je wasgoed blijft lang mooi

Warmtepompdrogers droger op een veel lagere temperatuur dan afvoerdrogers en condensdrogers. De warmte wordt namelijk beter over de kleding verdeeld. Je kunt daarom met een gerust hart veel meer kleding in je droger stoppen, want je wasgoed blijft veel langer mooi (ook dat ene mooie jurkje of dure trui die je voorheen niet in de droger durfde te drogen).

  • De droger is beter voor het milieu

Dankzij de lage droogtemperatuur én het hergebruiken van lucht droogt de warmtepompdroger veel energiezuiniger dan andere drogers. Er is namelijk veel minder energie nodig. Een warmtepompdroger kan tot wel 50% minder stroom verbruiken dan andere drogers. Dat maakt de droger beter voor het milieu.

  • De droger is gunstig voor je energierekening

Die energiezuinigheid is niet alleen beter voor het milieu, maar heeft ook een positieve invloed op je energierekening. Met een A+++ warmtepompdroger bespaar je dan ook gemiddeld tot 75 euro op je jaarlijkse energierekening. Het is dus een goede keuze voor je portemonnee!

Voordelen van een warmtepompdroger

De nadelen van de warmtepompdroger:

  • Het drogen van je was duurt langer

De condensdroger en afvoerdroger staan bekend om de korte droogtijd. Heb je zo’n droger, dan is je was vaak in slechts twee uurtjes droog. Kies je voor een warmtepompdroger, dan moet je meer geduld hebben. Een droger met warmtepomp doet gemiddeld vaak veel langer over het drogen van je was.

  • De droger is duur in aanschaf

Een warmtepompdroger is een flinke investering, zeker als je hem vergelijkt met andere soorten drogers. Die zijn namelijk vaak toch echt wat goedkoper. Doordat de warmtepompdroger energiezuiniger is, verdien je de extra kosten van de aankoop vaak in een paar jaar al terug.

Wanneer is dit type droger het meest geschikt?

Droog jij meer dan vier keer per week je wasgoed? Heb je een wasmachine met een totaalgewicht van 6 kilogram of meer? En draai jij jouw wassen vaak op 1400 toeren? Dan is een warmtepompdroger heel geschikt.

Hecht je daarnaast veel waarde aan een gezond milieu, dan kun je op deze manier meteen je steentje bijdragen.

En vind je het gewoon belangrijk dat jouw kleding zo lang mogelijk mooi blijft, dan is een warmtepompdroger dus ook heel geschikt.

Ben je benieuwd naar welke warmtepompdroger het beste bij jou past? Gebruik dan de keuzehulp voor wasdrogers.