Laatst bijgewerkt
Door Deborah
5 minuten lezen
Zuinig je was drogen? De meest zuinige manier om je was te laten drogen, is uiteraard je was aan de waslijn te hangen. Maar: dat duurt soms erg lang, zeker als het wat kouder in huis wordt. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook zuinige drogers. Een warmtepompdroger is daar het perfecte voorbeeld van.
Maar wat is een warmtepompdroger eigenlijk, hoe werkt zo’n droger, hoe zuinig is die droger dan eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepompdroger?
In dit artikel lees je alles wat je moet weten als jij overweegt om dit type droger te kopen. Of maak het jezelf gemakkelijk met de wasdroger keuzehulp.
In Nederland worden drie soorten wasdrogers verkocht: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. De warmtepompdroger is het nieuwste type wasdroger. Maar wat is dat eigenlijk, een warmtepompdroger?
Een warmtepompdroger maakt – zoals de naam al verklapt – gebruik van een warmtepomp om de lucht te verwarmen. Dit verbruikt een stuk minder energie dan een verwarmingselement, waar de traditionele afvoer- en condensdrogers gebruik van maken. Een warmtepompdroger is daardoor veel zuiniger en milieuvriendelijker dan traditionele drogers.
Een warmtepompdroger werkt dus niet met een verwarmingselement, maar met een warmtepomp en koelmiddel. De vochtige, warme lucht uit de trommel wordt naar de warmtepompruimte in de droger gebracht, waar het koelmiddel de hete lucht afkoelt. Het vocht wordt aan de lucht onttrokken en afgevoerd naar het waterreservoir of de afvoer. De afgekoelde warme lucht wordt opnieuw opgewarmd en teruggestuurd naar de trommel. Dit proces herhaalt zich continu tijdens de droogbeurt.
Het grootste verschil tussen de warmtepompdroger en condensdroger zit in de manier van verwarmen. Een warmtepompdroger gebruikt een warmtepomp en een condensdroger maakt gebruik van een verwarmingselement.
De warmtepomp is in een warmtepompdroger is vele malen energiezuiniger dan het verwarmingselement in een condensdroger. Doordat een warmtepompdroger een lagere droogtemperatuur heeft dan een condensdroger, blijft je wasgoed langer mooi. Wel duurt het met een warmtepompdroger langer voordat je was droog is.
De warmtepompdroger brengt het vocht uit je kleding naar een condensreservoir. Na elke droogbeurt moet je deze bak legen. Heb je een waterafvoer in de kamer waar jouw droger staat? Dan kun je de warmtepomp aansluiten op je afvoer met een condensafvoerslang. Je hoeft het condensreservoir dan niet meer te legen, het water wordt automatisch weggespoeld.
Twijfel je over het kopen van een warmtepompdroger? Dan is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten voordat je de droger aanschaft. De belangrijkste tip? Zorg er altijd voor dat je een warmtepompdroger van een bekend merk koopt. Dan weet je zeker dat de droger van uitstekende kwaliteit is én je gemakkelijk een klantenservice bereikt wanneer er iets aan de hand is met je nieuwe droger.
Uit welke merken je het beste kunt kiezen? Drogers van Samsung, Siemens, Bosch, Miele of AEG zijn over het algemeen een prima aankoop. Daarnaast is het belangrijk dat je van tevoren weet welke voor- en nadelen de dit type droger kent.
De voordelen van een warmtepompdroger
Het gebruik van een warmtepompdroger levert veel voordelen op, zoals:
- Je wasgoed blijft lang mooi
Warmtepompdrogers droger op een veel lagere temperatuur dan afvoerdrogers en condensdrogers. De warmte wordt namelijk beter over de kleding verdeeld. Je kunt daarom met een gerust hart veel meer kleding in je droger stoppen, want je wasgoed blijft veel langer mooi (ook dat ene mooie jurkje of dure trui die je voorheen niet in de droger durfde te drogen).
- De droger is beter voor het milieu
Dankzij de lage droogtemperatuur én het hergebruiken van lucht droogt de warmtepompdroger veel energiezuiniger dan andere drogers. Er is namelijk veel minder energie nodig. Een warmtepompdroger kan tot wel 50% minder stroom verbruiken dan andere drogers. Dat maakt de droger beter voor het milieu.
- De droger is gunstig voor je energierekening
Die energiezuinigheid is niet alleen beter voor het milieu, maar heeft ook een positieve invloed op je energierekening. Met een A+++ warmtepompdroger bespaar je dan ook gemiddeld tot 75 euro op je jaarlijkse energierekening. Het is dus een goede keuze voor je portemonnee!
De nadelen van de warmtepompdroger
Naast de verschillende voordelen, kent de warmtepompdroger ook nadelen:
- Het drogen van je was duurt langer
De condensdroger en afvoerdroger staan bekend om de korte droogtijd. Heb je zo’n droger, dan is je was vaak in slechts twee uurtjes droog. Kies je voor een warmtepompdroger, dan moet je meer geduld hebben. Een droger met warmtepomp doet gemiddeld vaak veel langer over het drogen van je was. Neem dat mee als je twijfelt tussen een warmtepompdroger of condensdroger.
- De droger is duur in aanschaf
Een warmtepompdroger is een flinke investering, zeker als je hem vergelijkt met andere soorten drogers. Die zijn namelijk vaak toch echt wat goedkoper. Doordat de warmtepompdroger energiezuiniger is, verdien je de extra kosten van de aankoop vaak in een paar jaar al terug.
Wanneer is een warmtepompdroger het meest geschikt?
Droog jij meer dan vier keer per week je wasgoed? Heb je een wasmachine met een totaalgewicht van 6 kilogram of meer? En draai jij jouw wassen vaak op 1400 toeren? Dan is een warmtepompdroger heel geschikt.
Hecht je daarnaast veel waarde aan een gezond milieu, dan kun je op deze manier meteen je steentje bijdragen.
En vind je het gewoon belangrijk dat jouw kleding zo lang mogelijk mooi blijft, dan is een warmtepompdroger dus ook heel geschikt.
Ben je benieuwd naar welke warmtepompdroger het beste bij jou past? Gebruik dan de keuzehulp voor wasdrogers.