Wasmachine
Wasmachines

Wasmachine kopen die bij je past? Deze 9 tips helpen je op weg!

Laatst bijgewerkt

Door

10 minuten lezen

Ben jij je aan het oriënteren in de wereld van de wasmachines omdat je een nieuwe wasmachine wil kopen? Bijvoorbeeld omdat je oude machine aan vervanging toe is of je op jezelf gaat wonen en je voor het eerst een wasmachine nodig hebt? Deze wasmachine keuzehulp helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Of je nu vaak kleine wasjes of grote wasjes doet: iedereen heeft een wasmachine nodig. Maar je wil natuurlijk wel de beste wasmachine die écht goed aansluit bij jouw wensen en eisen. Wat is een goede wasmachine en welke moet je kiezen? Wij bieden hulp en geven je hieronder 9 tips voor het kopen van een goede wasmachine die bij jou past.

Wasmachine kopen

Tip 1: Bepaal je budget

Wasmachines zijn er in verschillende prijsklassen. Voor 450 euro heb je een simpele en relatief goedkope wasmachine, voor 2000 euro heb je het meest uitgebreide model. En daar zit natuurlijk van alles tussen. Ga jij een nieuwe wasmachine kopen, bedenk dan vooraf hoeveel geld je wil uitgeven, zodat je een richtlijn hebt in je zoektocht.

Wil je niet te veel geld uitgeven, omdat je over een kleiner budget beschikt? Of wil je juist wat meer uitgeven omdat je zeker wil weten dat je jaren vooruit kunt? Denk dan goed na over de gewenste levensduur van de wasmachine. In beide gevallen kun jij een wasmachine vinden die aan jouw vastgestelde budget én andere wensen voldoet.

Tip: Heb je een beperkt budget en zoek je zowel een wasmachine als een droger? Dan kun je ook overwegen om voor een was-droogcombinatie te gaan. Zo hoef je niet twee, maar slechts één apparaat aan te schaffen.

Tip 2: Stel jouw huishouden vast

Was je voor een groot huishouden, voor twee personen, of alleen voor jezelf? Afhankelijk van de samenstelling van jouw huishouden kies je een wasmachine. Waarom? Hoe meer personen jouw huishouden telt, hoe groter het vulgewicht van je wasmachine moet zijn.

Het vulgewicht geeft aan hoeveel kilogram wasgoed in de trommel past en wordt uitgedrukt in kilogram. Het gaat bij het vulgewicht van een wasmachine niet om de natte, maar om de droge hoeveelheid was die in de machine past. Je kunt dit eenvoudig berekenen met de wasmachine keuzehulp.

  • Woon je alleen en draai je vooral kleine wasjes? Dan volstaat een wasmachine met een vulgewicht van 7 kilogram
  • Was je zowel kleine als middelgrote ladingen (bijvoorbeeld voor een tweepersoons huishouden)? Ga dan voor een wasmachine met een vulgewicht van minimaal 8 kilogram
  • Gezinnen die vaak grote ladingen wassen kiezen het beste een wasmachine met minimaal 9 kilogram vulgewicht
  • Als je extra grote ladingen wast (bijvoorbeeld voor een sportteam) heb je een wasmachine met een vulgewicht van minimaal 10 kilogram nodig

Koop geen grote wasmachine als je hem niet vol krijgt. Je wast namelijk het zuinigst én het schoonst met een volle trommel.

Kies voor een vulgewicht dat bij de samenstelling van jouw huishouden past, dan weet je zeker dat jouw wasmachine zo efficiënt en energiezuinig mogelijk wast. Je kunt dit eenvoudig berekenen met de wasmachine keuzehulp.

Heb je kleine kinderen? Kies dan voor een wasmachine met kinderslot of kinderbeveiliging. Dan kunnen kleine kinderen de wasmachine niet openmaken of bedienen.

Wasmachine voor jouw huishouden

Tip 3: Kies een merk

Wanneer je een nieuwe wasmachine wil kopen en je je al enigszins hebt verdiept, dan zie je dat je qua merken heel veel keus hebt. Denk aan bekende merken als Samsung, Miele, Siemens, Bosch en Whirlpool, maar ook aan minder bekende merken als Hoover, Candy en Haier. 

Met een wasmachine van een A-merk kun je vaak rekenen op een hoge betrouwbaarheid en een lange levensduur, maar er zit ook een hoger prijskaartje aan. Wasmachines van minder bekende merken hebben vaak een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Bedenk vooraf wat jij belangrijk vindt. Heb je een kleiner budget, kies dan voor een minder bekend merk. Heb jij een groter budget en hecht je waarde aan een bepaald merk, kijk dan vooral naar de opties van dat specifieke merk.

Tip 4: Kies voor een voorlader of bovenlader

Wanneer je een wasmachine gaat kopen, heb je keuze uit twee opties: een voorlader en een bovenlader. Maar welke optie past nu het best bij jou? Staat jouw wasmachine onder een kast of staat de droger bovenop de wasmachine? Dan kies je voor een wasmachine met voorlader. De deur van de machine bevindt zich dan aan de voorkant.

Standaard is een wasmachine 60 centimeter breed en ongeveer 85 centimeter hoog. De meeste wasmachines zijn tussen de 50 en 70 centimeter diep. Heb je weinig ruimte voor een wasmachine? Een wasmachine met bovenlader kan dan een mooie uitkomst zijn. Deze toestellen zijn vaak wat smaller.

Tip 5: Kijk naar de energiezuinigheid

Hecht je veel waarde aan het milieu? Of wil je gewoon besparen op je energierekening? Dan is het slim om te kiezen voor een energiezuinige wasmachine. Tegenwoordig zijn er veel zuinige wasmachines te koop. Check daarom de energieklasse.

Je ziet snel hoe zuinig een wasmachine is op basis van het energielabel. De nieuwe wasmachine energielabels lopen van A tot G, met A als meest energiezuinig en G als minst energiezuinig. 

Veel wasmachines bieden daarnaast de mogelijkheid op ecostand te wassen. Deze ecostand bespaart niet alleen energie, maar heeft ook een lager waterverbruik. Vind je het milieu belangrijk, kijk dan van tevoren ook of de wasmachine die jij wil kopen deze stand heeft.

Je wast extra milieuvriendelijk door te kiezen voor een wasmachine met automatische wasmiddeldosering. Deze functie wast de hoeveelheid wasmiddel aan de wasbeurt aan. Hierdoor gebruik je nooit te veel wasmiddel en bespaar je water. 

Een energiezuinige wasmachine is in de aanschaf misschien wat duurder dan een minder energievriendelijk exemplaar, maar dit verschil verdien je vaak al snel terug in de maandelijkse energiekosten.

Tip 6: Verdiep je in het toerental

Het toerental van je wasmachine verwijst naar het aantal rotaties per minuut (rpm) dat de trommel van een wasmachine kan maken tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. 

Vind je het prettig dat je was al vrij droog uit de machine komt, kies dan een wasmachine met een hoog toerental (1200, 1400 of 1600 toeren). Maar let op: wasmachines met een hoger toerental verbruiken ook meer energie en maken meer geluid. Dit is een afweging om rekening mee te houden bij het kopen van je wasmachine.

wasmachine programmas

Tip 7: Kies de programma’s die bij jou passen

Wasmachines hebben verschillende wasprogramma’s. Let bij het kopen van een wasmachine goed op of hij de wasprogramma’s heeft die jij vaak gebruikt. 

Volgens onderzoek worden de volgende programma’s het vaakst gebruikt:

  • Katoen op 40ºC en 60ºC.
  • Gemengde was/mix op 40ºC.
  • Synthetisch / EasyCare / Kreukherstellend op 30ºC en 40ºC.
  • Fijne was op 30ºC.
  • Eco 40-60
  • Stoomprogramma

Deze programma’s zitten op de meeste wasmachines. Maar misschien heb jij ook wel hele specifieke wensen. Gebruik je jouw wasmachine bijvoorbeeld vaak om de was even snel op te frissen, kies dan voor een wasmachine met een snelwasprogramma. Zo’n extra kort wasprogramma duurt vaak slechts 15 tot 30 minuten. 

Heb je last van allergieën, kies dan voor een wasmachine met allergieprogramma. Zo’n programma verwijdert huisstofmijten, dierenharen en pollen uit je was. Andere opties waar je voor kunt kiezen zijn bijvoorbeeld een zelfreinigende wasmiddellade of kinderslot.

Tip 8: Houd rekening met geluid

Wasmachines kunnen lawaai maken. Toch zijn er ook veel stille wasmachines, bijvoorbeeld wasmachines met een koolborstelloze motor. Steeds meer wasmachines hebben tegenwoordig zo’n motor. Naast dat deze wasmachines stiller zijn, zijn ze ook efficiënter en minder slijtgevoelig. Mooi meegenomen dus!

Was je vooral ‘s nachts en staat de wasmachine in de buurt van de slaapkamer? Dan kun je ook een wasmachine met speciaal nachtprogramma overwegen. 

Wasmachines met een laag geluidsniveau zijn vaak duurder, maar storen je niet in je dagelijkse bezigheden.

wasmachine wasroutine

Tip 9: Denk na over je wasroutine

Veel mensen halen de was direct uit de wasmachine als deze klaar is. Wil jij dat nog wel eens vergeten? Geen probleem, want dan kun je kiezen voor de wasmachine met startuitstel. Een startuitstel-functie maakt het mogelijk in te stellen wanneer jouw was klaar moet zijn. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je was precies klaar is op het moment dat je thuiskomt van je werk. Op die manier blijft natte was niet te lang in de wasmachine liggen.

Welke wasmachine kan ik het beste kopen?

De wasmachine die je het beste kunt kopen is sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zoals de grootte van je huishouden, je budget en je wasroutine. Vul onze Wasmachine Keuzehulp in om te ontdekken welke wasmachine het meest geschikt is voor jou.

Waar kun je de wasmachine het beste plaatsen?

Je kunt de wasmachine overal in huis neerzetten. De meeste mensen kiezen ervoor om de wasmachine op zolder, in de bijkeuken, in een kast of in de badkamer neer te zetten. Het maakt niet zoveel uit waar je de wasmachine precies neerzet, zolang deze maar op een stabiele ondergrond staat.

Wat is een normale prijs voor een wasmachine?

De prijs van een wasmachine kan sterk variëren, afhankelijk van het merk, het model, de grootte, de functies en andere factoren. Over het algemeen kunt je een goede wasmachine vinden tussen de €400 en €800, maar er zijn ook wasmachines die meer dan €1000 kosten.

Hoe belangrijk is het toerental van een wasmachine?

Een hoger toerental, gemeten in rotaties per minuut (rpm), zorgt ervoor dat je kleding droger uit de wasmachine komt. Dit kan handig zijn als je geen droger gebruikt, omdat kleding dan sneller droogt aan de lijn of op een rek. Gebruik je wel een droger? Dan bespaar je op deze manier energie tijdens het droogproces.

Wat betekent het energielabel op wasmachines?

Sinds 1 maart 2021 heeft elke wasmachine een nieuw energielabel. Behalve de energieklasse vind je hier onder meer de programmaduur en het geluidsniveau. De energieklasse gaat van A tot en met G, waarbij A het zuinigst is. Naast het energieverbruik, laat het nieuwe energielabel ook informatie zien over het vulgewicht, de programmaduur, het waterverbruik, het centrifuge resultaat en het geluidsniveau. Kortom: op het energielabel vind je een handig overzicht van alle belangrijke informatie die je wilt weten als je een nieuwe wasmachine gaat kopen.

Is een wasmachine met stoomfunctie beter?

Een stoomfunctie in wasmachines kan helpen om kreukels te verminderen, waardoor je je kleding minder hoeft te strijken. Ook kan deze functie helpen om kleding op te frissen, zonder dat daar een volledige wascyclus voor nodig is.

Hebben goedkopere wasmachines een kortere levensduur?

Dat een wasmachine goedkoper is, hoeft niet direct te betekenen dat hij minder lang mee gaat. Wel is het zo dat duurdere modellen vaak een betere bouwkwaliteit hebben, waardoor het apparaat minder snel kapot gaat.

Welke wasmachine past bij jou?

Met deze 9 tips voor het kopen van een nieuwe wasmachine heb jij de informatie op zak om jouw zoektocht naar de perfecte machine voort te zetten.

Ben je er toch nog niet helemaal uit? Vul dan de wasmachine keuzehulp in. Doorloop de stappen en kom er direct achter welke wasmachine bij jou past. Vul je budget in, kies voor een voorlader of bovenlader, kies een merk, vul je gezinssamenstelling in en vink jouw persoonlijke voorkeuren aan.

De keuzehulp geeft je dan automatisch een of meerdere resultaten die perfect passen bij wat jij zoekt. Zo vind je snel de beste wasmachine voor jouw situatie. Je ziet ook waar je de geschikte wasmachine het voordeligst kunt bestellen.