Wasmachine
Wasmachines

Wasmachine merken: welke zijn er en hoe maak je een keuze?

Laatst bijgewerkt

Door

10 minuten lezen

Als je een nieuwe wasmachine uitzoekt dan valt het je waarschijnlijk al snel op dat je keuze hebt uit veel verschillende merken. Van grote bekende merken die je misschien ook al kent van andere apparaten tot aan kleinere merken waar je misschien nog nooit van gehoord hebt.

Wat is het verschil tussen al deze wasmachine merken? Maakt het uit welke je kiest? En welk merk is het beste?

Wasmachine merken

Je kunt in de Nederlandse (web)winkels vaak kiezen uit de volgende wasmachine merken:

 • AEG
 • Asko
 • Bauknecht
 • Beko
 • Bosch
 • Candy
 • Electrolux
 • Haier
 • Hoover
 • Indesit
 • LG
 • Miele
 • Samsung
 • Siemens
 • Whirlpool
 • Zanussi

Er zijn dus een hoop merken waar je uit kunt kiezen. Hoe kies je nu het merk dat het beste bij jou past? Je kunt je keuze voor een wasmachine merk onder andere baseren op de betrouwbaarheid van de wasmachines van dat merk. Of je kijkt naar de gemiddelde prijs voor wasmachines van een bepaald merk, want ook daar zit veel verschil in.

Wasmachine merken

Wat zijn de beste wasmachine merken?

Waarschijnlijk ken je een deel van de wasmachine merken in bovenstaande lijst al. Er staan namelijk een aantal grote bekende merken tussen. Merken als AEG, Bosch, Siemens, Whirlpool, Miele, LG en Samsung worden vaak gezien als de A-merken. Wasmachines van deze merken staan bekend om hun hoge kwaliteit en goede technologie. 

Over het algemeen wordt er bij de wat duurdere wasmachines gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen en een duurzaam design. Daarom hebben wasmachines van A-merken vaak een langere levensduur dan goedkopere wasmachines. Ook gaat het bij nieuwe A-merk modellen vaker om zuinige wasmachines.

Wasmachine merken top 10

Uit een test van de consumentenbond blijkt dat de volgende tien merken de beste wasmachines maken.

1. Miele

Als je aan wasmachines denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan Miele. Dit merk heeft een erg goede reputatie en steekt met kop en schouders boven de andere wasmachines uit in de test van de consumentenbond. Zowel op basis van tevredenheid, prestaties als betrouwbaarheid is dit het beste wasmachine merk. Wasmachines van dit merk gaan gemiddeld het langst mee, ruim 16 jaar. Miele wasmachines kosten vaak wel wat meer dan wasmachines van andere merken

2. Asko

Wasmachines van het Zweedse merk Asko staan bekend om hun Scandinavische kwaliteit en duurzaamheid. De wasmachines zien er strak uit, hebben een lange levensduur en zijn erg milieuvriendelijk. Bovendien zijn Asko wasmachines voorzien van de meest moderne technologie.

3. AEG

Als je een wasmachine met een strak design en innovatieve technologie zoekt, zit je met AEG goed. Wasmachines van dit A0merk hebben vaak geavanceerde functies, zoals stoomprogramma’s en ProSense-technologie. De wasmachines zijn hierdoor erg zuinig in het gebruik van water en energie. Ook niet onbelangrijk: wasmachines van AEG gaan relatief lang mee, ongeveer 14 jaar. Veel mensen die eenmaal een AEG wasmachine hebben, blijven ook trouw aan het merk. 

4. Electrolux

Electrolux is een Zweeds merk dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit en duurzaamheid. Wasmachines van het merk komen vaak met geavanceerde functies en slimme technologieën, zoals automatische dosering. Ondanks de uitgebreide functionaliteit, zijn de wasmachines alsnog erg makkelijk in gebruik. Electrolux wasmachines hebben een modern design en zijn energiezuinig. 

5. Bosch

Bosch is een echt A-merk op het gebied van wasmachines. Het assortiment van het merk gaat van basismodellen tot high-end apparaten. Wasmachines van Bosch staan bekend om hun betrouwbaarheid en duurzaamheid. Zo hebben Bosch wasmachines volgens onderzoek van de Consumentenbond het misnt vaak mankementen. Bovendien zijn de wasmachines vaak voorzien van de nieuwste snufjes, zoals een EcoSilence Drive-systeem en een AquaStop-systeem. 

6. Siemens

Als je de nieuwste innovaties op het gebied van wasmachines wilt, zit je met een Siemens-apparaat goed. Het merk richt zich vooral op de high-end markt en biedt wasmachines met geavanceerde en innovatieve functies, zoals automatische dosering en antivlekkenprogramma’s. De wasmachines zien er mooi uit, hebben een brede functionaliteit en zijn efficiënt in verbruik. 

7. LG

Als het gaat om technologische innovaties is LG een echte voorloploper in de wereld van wasmachines. Het merk bedacht bijvoorbeeld de Direct Drive-technologie, die voor minder lawaai en trillingen zorgt. LG wasmachines zijn vaak uitgerust met slimme functies en zien er modern uit. Bovendien komen LG-wasmachines met nog veel andere geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om je wasmachine met wifi te verbinden en slimme bediening. 

8. Samsung

Samsung is een toonaangevend wasmachine merk. Naast dat de wasmachines van Samsung er mooi uitzien, zijn ze ook van hoge kwaliteit, betrouwbaar en erg duurzaam. Bovendien komen Samsung wasmachines met allerlei slimme functies, zoals automatische dosering van wasmiddelen en een EcoBubble-technologie die je wasgoed ook bij lage temperatuur brandschoon wat. 

9. Zanussi

Zoek je een wasmachine zonder teveel poespas maar met vooral een goede prijs-kwaliteitverhouding? Dan is Zanussi een uitstekende keuze. Het merk maakt eenvoudige, gebruiksvriendelijke en betaalbare wasmachines. Je vindt hier niet de meest geavanceerde functies, maar daardoor zijn de wasmachines wél heel makkelijk om te bedienen. 

10. Bauknecht

Bauknecht wasmachines staan bekend om hun Duitse degelijkheid. Een wasmachine van dit merk is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een hoogwaardige wasmachine tegen een betaalbare prijs. Naast dat de wasmachines erg betrouwbaar zijn en lang meegaan, bevatten ze vaak ook innovatieve functies.

Goedkope wasmachine merken

Het nadeel aan Miele wasmachines (en wasmachines van andere A-merken) is dat er over het algemeen een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Naast de duurdere merken zijn er ook goedkopere wasmachine merken op de markt, zoals Zanussi, Beko, Candy, Haier en Hoover. Mensen kiezen vooral voor deze wasmachines vanwege de voordelige prijs. 

In dit rijtje aan voordelige wasmachine merken is vooral Zanussi een naam om in de gaten te houden. Naast de prestaties en gebruiksgemak die dik in orde zijn bij dit merk, kiezen mensen vooral voor Zanussi vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Zo blijkt uit onderzoek van de consumentenbond.

Duurzame wasmachine merken

Vind je vooral duurzaamheid belangrijk als je een nieuwe wasmachine gaat kiezen? Omdat je het belangrijk vindt je steentje bij te dragen aan het milieu? Of omdat je geen zin hebt om je wasmachine al binnen een paar jaar te vervangen en tegelijkertijd wilt besparen op je energierekening? Dan kies je het beste voor een van de meer duurzame wasmachine merken, zoals Miele, Bosch, Siemens of Samsung. 

Deze duurzame wasmachine merken investeren in technologieën die water- en energieverbruik minimaliseren. Ook hebben ze een lange levensduur. Hierdoor is je wasmachine minder snel aan vervanging toe, wat bijdraagt aan minder verspilling van materialen. Deze merken combineren duurzaamheid en een laag verbruik met prestaties, waardoor ze een goede keuze zijn voor milieubewuste consumenten. 

Welke wasmachine merken zijn er?

In de Nederlandse winkels heb je keuze uit de volgende wasmachine merken: AEG, Bauknecht, Beko, Bosch, Candy, Haier, Hoover, Indesit, LG, Miele, Samsung, Siemens, Whirlpool en Zanussi.

Wat zijn goede wasmachine merken?

Wasmachines van de merken Miele, Samsung, Bosch en Siemens komen over het algemeen het beste uit de test. Als je kiest voor een wasmachine van een van deze merken, weet je bijna zeker dat je een goed apparaat in huis haalt.

Wat zijn A-merk wasmachines?

Wil je een wasmachine van een A-merk? Kies dan een wasmachine van een van de volgende merken: Miele, AEG, Bosch, Siemens, LG, Samsung en Whirlpool.

Wat is het beste merk wasmachine?

Bij veel mensen staat vooral Miele bekend al een goed wasmachine merk. Dit merk komt ook keer op keer uitstekend uit de test bij de consumentenbond.

Welke wasmachine kun je het beste kiezen?

De wasmachine die je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van je huishouden en je budget. Om makkelijk te achterhalen welke wasmachine het beste voor jou is, maak je gebruik van de Keuzehulp. Nadat je 5 simpele vragen beantwoordt, krijg je een persoonlijk wasmachine-advies te zien.

Is Beko een goed merk?

Beko is een merk dat voordelige, maar goede wasmachines maakt. Het merk staat vooral bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Beko wasmachines hebben niet te veel poespas, maar doen wat ze moeten doen: zorgen dat je wasgoed schoon wordt.

Waar komt het merk Beko vandaan?

Beko is een Turks merk dat huishoudelijke apparatuur en consumentenelektronica maakt. Het merk heeft het Duitse merk Grundig overgenomen. Tegenwoordig vallen de merken Beko en Grundig binnen de Arcelik Group, die wereldwijd actief is.

Is Haier een goed merk?

Haier maakt relatief goedkope wasmachines. Hoewel de prijs-kwaliteitsverhouding van het merk prima is, komen Haier wasmachines doorgaans stukken minder goed uit de test dan A-merken als Miele, AEG en Bosch.

Waar komt het merk Haier vandaan?

Haier is een Chinese fabrikant van huishoudelijke apparaten (witgoed) en consumentenelektronica (bruingoed). Het is een van de grootste witgoed merken ter wereld.

Is Indesit een goed merk?

In de tests van de consumentenbond bungelt het merk Indesit over het algemeen onderaan de lijst. Hoewel de andere merken beter presteren, is Indesit echter zeker geen slecht merk. Gebruikers zijn doorgaans erg tevreden over het merk. Vooral de prijs-kwaliteitsverhouding is voor veel mensen een belangrijke reden om voor dit merk te kiezen.

Is Whirlpool een goed merk?

Whirlpool is een relatief goedkoop wasmachine merk en dat is terug te zien in de prestaties. Het merk scoort vrij laag in de tests van de consumentenbond, zowel op basis van tevredenheid en levensduur. Hoewel het merk lager scoort dan andere merken, zijn gebruikers alsnog vrij tevreden en gaan de wasmachines van het merk aardig lang mee: ongeveer 11 jaar.

Is AEG een goed merk?

AEG is een echt A-merk voor wasmachines. Wasmachines van het merk AEG zijn doorgaans van hoge kwaliteit en gebruikers zijn zeer te spreken over het merk. Wasmachines van het merk gaan relatief lang mee: ongeveer 14 jaar. Opvallend is dat veel mensen die eenmaal een AEG wasmachine hebben gekocht trouw blijven aan het merk.

Is Zanussi een goed merk?

Zanussi wasmachines staan bekend om hun goede wasresultaat en betrouwbaarheid. Het merk maakt wasmachines met een mooi design, zonder overbodige functies en programma’s die je toch niet gebruikt. Doordat de wasmachines niet al te veel poespas hebben, zijn ze simpel en makkelijk te bedienen.

Is Bosch een goed merk?

Bosch is een typisch A-merk als het gaat om wasmachines. Bosch wasmachines zijn van hoge kwaliteit, zorgen dat je wasgoed brandschoon is en zijn vaak voorzien van de nieuwste snufjes en functies.

Wat is de levensduur van een wasmachine per merk?

Wasmachines van het merk Miele gaan het langst mee: ongeveer 16 jaar. Ook van AEG, Zanussi en Siemens wasmachines heb je lang plezier: ongeveer 13 tot 14 jaar. Wasmachines van de merken Bosch en Bauknecht zijn ongeveer 12 jaar goed te gebruiken, terwijl toestellen van Whirlpool en Indesit ongeveer 11 jaar mee gaan.

Wat zijn Duitse wasmachine merken?

Bekende Duitse wasmachine merken zijn: Miele, AEG, Bosch, Bauknecht en Siemens.

Wat zijn Zweedse wasmachine merken?

Het Zweedse Electrolux AB verkoopt producten onder verschillende merknamen: Electrolux, AEG en Zanussi. Ook het merk ASKO is Zweeds.

Welk merk wasmachine is het zuinigst?

Miele, Bosch, Siemens en AEG staan bekend als enkele van de meest energiezuinige wasmachinemerken op de markt. Deze merken bieden veelal wasmachines met een A+++-label voor energiezuinigheid, wat betekent dat ze weinig water en elektriciteit verbruiken. Deze wasmachines zijn niet alleen beter voor het milieu, maar op de lange termijn ook voor de portemonnee, doordat ze energie en water besparen.

Hoe kies je de beste wasmachine?

Naast het merk voor je nieuwe wasmachine, zijn er nog veel meer keuzes die je moet maken als je een wasmachine gaat kopen. Zo moet je bepalen hoeveel vulgewicht je wilt, of je een voor- of bovenlader wilt en welke functies je belangrijk vindt.

Kun je wel wat hulp nodig bij het maken van je keuze? Daar zijn wij voor! Vul de wasmachine keuzehulp in en ontdek welke wasmachine ideaal is voor jou.