Wasmachine
Wasmachines

Een nieuw energielabel voor wasmachines

Laatst bijgewerkt

Door

6 minuten lezen

Sinds 1 maart 2021 is er een nieuw energielabel voor wasmachines. De zuinigste wasmachines hebben energielabel A en de minst zuinige exemplaren krijgen energielabel G. Hoe zit het precies met deze nieuwe energielabels? Wat zegt zo’n label eigenlijk? En hoe gebruik je het in je keuze voor een nieuwe wasmachine? Dat lees je in dit artikel. 

Het energielabel toont hoe zuinig de wasmachine omgaat met het vebruik van elektriciteit en water.

Van energieklasse tot verbruik per wasbeurt

Wanneer je naar het vernieuwde energielabel kijkt, is de energieklasse waarschijnlijk het allereerste wat je opvalt. De energieklasse is de letter die aan het toestel is toegekend. Het oude energielabels rangschikte wasmachines op basis van de energieklasse A+++ tot D. Het nieuwe energielabels verdeelt wasmachines op bases van energieklasse A tot G. 

Naast de energieklasse, vermeldt het nieuwe energielabel ook het verbruik per 100 wasbeurten. Daarmee kun je verschillende modellen heel gemakkelijk met elkaar vergelijken. Het nieuwe energielabel geeft ook informatie over de trommelinhoud, het watergebruik, de tijdsduur van het eco 40-60 programma en het geluid bij centrifugeren. 

Energielabel wasmachine
Waarom is het energielabel voor wasmachines vernieuwd?

Het nieuwe energielabel dat sinds 1 maart 2021 is ingevoerd, loopt van A (donkergroen) tot G (rood). Voorheen liep het label van A+++ tot en met D. Ook waren er nog allerlei toevoegingen, zoals A+++-30% of A+++-50%. Het A+++-50% label betekende dat de wasmachine 50% zuiniger was dan een wasmachine met A+++ label. 

Met alle plusjes en toevoegingen zorgden deze labels voor veel verwarring. Bovendien zaten veel wasmachines al op het hoogste niveau. Daardoor was het moeilijk om verschillende exemplaren met elkaar te vergelijken. Het nieuwe label laat veel duidelijker zien wat het verschil is tussen meerdere modellen wasmachines. Het is ook een stuk strenger, omdat wasmachines steeds zuiniger worden. 

Je kunt het nieuwe label B vergelijken met wat eerst A+++-50% was. Het nieuwe label G is te vergelijken met wat voorheen A+ was. Er zijn nog maar heel weinig wasmachines die op dit moment het label A krijgen. Daar is bewust voor gekozen, want wasmachines worden steeds zuiniger. De komende jaren komen er waarschijnlijk steeds meer wasmachine modellen die het donkergroene A label krijgen. 

Krijgen alle wasmachines het nieuwe energielabel?

Na 1 maart 2021 kregen (web)winkels ongeveer 2 weken de tijd om alle oude labels te vervangen door nieuwe. Toch kan het zijn dat je tot december 2021 nog een wasmachine met een oud energielabel tegenkomt in de winkel.

Oudere modellen die niet meer nieuw gemaakt worden, krijgen namelijk een uitzondering op de regel. De fabrikant hoeft voor deze modellen geen nieuw label te maken. Deze oude modellen verdwijnen uiteindelijk vanzelf van de markt. 

Hoe wordt het energielabel voor wasmachines bepaald?

Het energielabel voor wasmachines wordt gebaseerd op het energieverbruik van het Eco 40-60 programma. Dit programma is geschikt voor alle was die volgens het etiket op 40 of 60 graden gewassen kan worden. De temperatuur komt niet boven de 40 graden, maar door de lange wasduur wordt de was toch schoon. 

Het energielabel gaat enkel over het Eco 40-60 programma en zegt dus niets over het energiegebruik van andere programma’s. Het kan heel goed dat je juist op hogere of lagere temperaturen wat of dat je liever korte wasjes draait. In de handleiding van de wasmachine kun je zien wat het energieverbruik van deze programma’s is. 

Wat is het beste energielabel voor een wasmachine?

Sinds maart 2021 loopt het energielabel voor wasmachines van A (donkergroen) tot G (donkerrood). Wasmachines met energielabel A zijn de meest zuinige wasmachines. Toestellen met energietype G zijn het minst zuinig.

Energiezuinige wasmachine

Hoeveel bespaar je met een energiezuinige wasmachine?

Wasmachines met energielabel A zijn de meest energiezuinige wasmachines. Vaak betaal je voor zo’n energiezuinige wasmachine een stuk meer dan voor een minder zuinig exemplaar. Is het eigenlijk wel de moeite waard om zoveel neer te tellen voor een nieuwe wasmachine? Is het niet slimmer om te kiezen voor een goedkope wasmachine? Wat is de energiebesparing van zo’n wasmachine met energielabel A eigenlijk?

Hoeveel energie verbruikt een energiezuinige wasmachine?

Er zitten grote verschillen tussen het energie- en waterverbruik van energiezuinige wasmachines en minder zuinige exemplaren. Met een zuinige wasmachine kost een katoenwas je zo’n €0,13 euro. Als je de minst zuinige wasmachine gebruikt, kost dat je bijna €0,50 euro per wasbeurt. In onderstaande tabel zetten we de verschillen nog eens voor je op een rijtje.

EnergielabelKosten per wasbeurtKosten per jaarKosten totale levensduur
A€0,13€27,04€405,60
G€0,50€104,-€1560,-

In eerste instantie lijkt het verschil tussen een energiezuinige en een minder zuinige wasmachine klein. Maar als je het doorrekent, kun je heel wat geld besparen. Stel, je wast gemiddeld vier keer per week. Dan komt het verschil tussen een zuinige en niet zuinige wasmachine uit op zo’n €77,- euro per jaar. Als je er van uit gaat dat een wasmachine maar liefst 15 jaar meegaat, bespaar je met een zuinige wasmachine uiteindelijk €1155,- euro. Daarom is zeker de moeite waard om een nét iets duurdere (en zuinigere!) wasmachine te overwegen. 

Zo gebruik je het energielabel bij het kopen van een wasmachine

Leuk, zo’n nieuwe energielabel. Maar hoe gaat het je helpen in je zoektocht naar een nieuwe wasmachine? Deze 4 tips helpen je alvast op weg:

 1. Verbruik per 100 wasbeurten

  Kijk niet alleen naar het energielabel van de wasmachine, maar ook naar het verbruik per 100 wasbeurten. Zo zie je precies het verschil in energieverbruik tussen verschillende wasmachines.

 2. Wasprogramma’s

  Het energielabel is gebaseerd op het Eco 40-60 wasprogramma. Maar wassen op 20 of 30 graden is vaak nog een stuk zuiniger. Kijk daarom goed naar de verschillende wasprogramma’s die een wasmachine heeft.

 3. Trommelinhoud

  Een grotere wasmachine verbruikt doorgaans meer energie en water. Wanneer je alleen of met zijn tweeën woont, heb je waarschijnlijk niet zo’n grote wasmachine nodig. Kijk daarom naast het energielabel ook naar de trommelinhoud.

 4. Keuzehulp

  Naast het energieverbruik zijn er nog een aantal andere dingen waar je op moet letten bij het kopen van een wasmachine. Zoals de trommelinhoud en de verschillende opties je nodig hebt. Weet je niet zeker welke wasmachine voor jou het beste is? Vul dan de wasmachine keuzehulp in.