Wasmachine
Wasmachines

Zo verleng je de levensduur van je wasmachine

Laatst bijgewerkt

Door

6 minuten lezen

Vieze sokken, gedragen sportkleding, kinderkleding vol modder en jouw broeken en truien: je stopt ze dagelijks in de wasmachine. Jouw wasmachine is dan ook onmisbaar, je kunt geen dag zonder. Daarom is het verstandig ervoor te zorgen dat jouw wasmachine zo lang mogelijk meegaat.

Maar wat is de gemiddelde levensduur van een wasmachine? En hoe zorg je ervoor dat jouw wasmachine langer mee gaat? We geven je een paar tips om de levensduur van je wasmachine te verlengen.

Wasmachine repareren
Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Gemiddeld gaat een wasmachine ongeveer 3000 tot 4000 wasbeurten lang mee. Een wasmachine kan dus meer dan 20 jaar naar behoren blijven werken. Hoe lang je wasmachine uiteindelijk meegaat, is afhankelijk van hoe vaak je de wasmachine gebruikt. En je kunt ook zelf dingen doen om de levensduur van je wasmachine te rekken.

Welke wasmachines hebben de langste levensduur?

Over het algemeen gaan wasmachines van het merk Miele het langst mee, gemiddeld ongeveer 5000 wasbeurten. Wasmachines van de merken Indesit en Candy gaan sneller kapot. Vaak al na ongeveer 1200 tot 1500 gedraaide programma’s. Ook hebben energiezuinige wasmachines vaak een langere levensduur dan minder zuinige exemplaren.

Kies een goed merk

De prijs-kwaliteitsverhouding van wasmachines is een prima uitgangspunt voor de levensduur van de wasmachine. Bekende (en dus ook wat duurdere) merken, zoals Miele, Bosch en Siemens, maken gebruik van hoogwaardige materialen en duurzaam design. Daarom gaan deze wasmachines vaak wat langer mee. Door bij het kopen van een wasmachine te kiezen voor een goed merk, is de kans groter dat het apparaat zo lang mogelijk mee gaat. 

Het is niet zo dat een wasmachine standaard meer dan 1000 euro moet kosten om lang mee te gaan. Goedkopere wasmachines van deze merken hebben vaak ook een lange levensduur. Kies dus voor een goed merk en bekijk vervolgens welke machine het beste past bij jouw budget.

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Schoonmaken van wasmachine

Zet je wasmachine op een gunstige plek

Waar jij jouw wasmachine neerzet, is van invloed op de levensduur van je wasmachine. Een vorstgevoelige ruimte, zoals een kelder, is bijvoorbeeld niet gunstig. Door de kou kunnen bepaalde onderdelen van je wasmachine sneller kapot gaan. Zo bevriest bijvoorbeeld het water in de afvoerpomp en de afvoerslang, en dat veroorzaakt beschadigingen. Staat jouw wasmachine op een vochtige plaats? Dan is ook dat niet goed voor je machine(onderdelen). Zet hem dus liever niet op een badkamer met slechte ventilatie.

Ga zorgvuldig met je wasmachine om

Ga jij zorgvuldig met je wasmachine om, dan gaat de machine langer mee.

Controleer kleding op voorwerpen die de wasmachine kunnen beschadigen

Een muntje in je broekzak, sleutels in een borstzak en bh beugels: allemaal dingen die de wasmachine kunnen beschadigen. Controleer kleding daarom altijd goed op zulke voorwerpen en was beha’s in een waszakje om je machine te beschermen.

Maak je wasmachine regelmatig schoon

Het wasmiddelbakje, de deurrubbers en het pluizenfilter: ze zijn vaak veel viezer dan je denkt. Maak ze dus regelmatig schoon. Zo voorkom je dat jouw wasmachine slijt én je was wordt schoner. Win-win! Draai daarnaast regelmatig een kookwas, eventueel met een vaatwastablet, zodat je wasmachine ook vanbinnen helemaal gereinigd wordt.

Laat de deur van je wasmachine altijd open na een wasbeurt

Heb je net gewassen, dan is de trommel nog nat. Deze kun je het beste aan de lucht laten drogen door de wasmachine een tijd (of altijd) open te laten staan. Je voorkomt hiermee ook vieze geuren.

Wasmachine met wasmiddel

Gebruik niet te weinig en niet te veel wasmiddel

Voor een lange levensduur van je wasmachine, is het van belang dat je genoeg wasmiddel gebruikt. Niet te weinig én niet te veel dus. Gebruik je te veel wasmiddel, dan hopen zeepresten zich op in je wasmachine. Dit kan zorgen voor vetluis, een zeepbacterie die je wasmachine (en je was!) laat stinken. Gebruik je te weinig wasmiddel, dan heb je kans op kalkschade in je wasmachine. In wasmiddel zit namelijk ontkalkingsstof. Kijk bij vragen over de juiste dosering altijd even op de verpakking van jouw wasmiddel.

Was met een volle trommel

Jouw wasmachine gaat langer mee als je zo slim mogelijk wast. Hoe meer je wast, hoe minder lang je wasmachine meegaat. Kies dus voor het juiste vulgewicht én was altijd met een volle trommel. Zo hoef je minder wasjes te draaien. Met een te kleine wasmachine moet je vaker wassen, een te grote wasmachine is minder zuinig. Kijk dus altijd naar de samenstelling van jouw huishouden voor je een wasmachine koopt.

Was nooit met een té volle trommel: dat werkt averechts. Met een te volle trommel overbelast je de schokbrekers en lagers van je machine. Doe je dat vaak, dan gaat je wasmachine dus juist minder lang mee.

Kies voor een zuinige wasmachine

Hoe lang een wasmachine meegaat, hangt ook af van de zuinigheid van de wasmachine. Hoe zuiniger de machine, hoe hoger de levensduur van de wasmachine. De energieklasse van wasmachines loopt van A tot G, met A als meest energiezuinig en G als minst energiezuinig.

Wanneer moet ik mijn wasmachine vervangen?

Als je wasmachine veel geluid maakt, water lekt, veel stroom gebruikt en/of vies ruikt, is het tijd om na te gaan denken over een nieuwe wasmachine. Bij de gemiddelde wasmachine gebeurt dit na 10 tot 15 jaar.

Welke wasmachine gaat lang mee?

Over het algemeen gaan wasmachines van A-merken (zoals Samsung, AEG en Bosch) langer mee dan wasmachines van goedkopere merken. Vooral Miele wasmachines staan bekend om hun lange levensduur.

Waar kun je een wasmachine weggooien?

Je oude wasmachine bij het grofvuil zetten en laten ophalen door de gemeente. Het kan ook op een makkelijkere manier. Waarschijnlijk koop je een nieuwe wasmachine om de oude te vervangen. Verschillende wasmachine leveranciers, zoals CoolBlue hebben een gratis ophaalservice. Wanneer ze je nieuwe wasmachine afleveren, nemen ze je oude toestel mee terug. Zo ben je er meteen vanaf.

Nieuwe wasmachine kopen?

Ben jij op zoek naar een nieuwe wasmachine, bijvoorbeeld omdat jouw oude machine stuk is gegaan? Dan wil je een machine die volledig voldoet aan jouw wensen en eisen. Met de hulp van de wasmachine keuzehulp vind jij de wasmachine die bij jou past. Doorloop de stappen, kies bijvoorbeeld jouw gewenste merk, jouw huishouden, je budget én de gewenste functies, en je krijgt automatisch een of meerdere resultaten die passen bij wat jij voor ogen hebt. Heb je eenmaal jouw wasmachine gekocht? Dan weet je nu precies hoe je ervoor zorgt dat je de levensduur van je wasmachine optimaal houdt. Zo weet je zeker dat je nog jaren van jouw aankoop geniet.