Wasdroger
Wasdrogers

5 tips voor als je een droger op een wasmachine wilt plaatsen

Laatst bijgewerkt

Door

5 minuten lezen

Een wasmachine en een droger: het liefst heb je ze allebei. Dan ben je namelijk een stuk sneller klaar met het huishouden. Veel mensen hebben alleen geen ruimte voor beide apparaten naast elkaar. Gelukkig kun je je droger ook op je wasmachine zetten. Doe dat echter nooit zomaar.

In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden wanneer jij je droger op je wasmachine wilt zetten. We geven je 5 behulpzame tips!

Tip 1: Zet de droger op de wasmachine

Erop of eronder? Zet je droger altijd op je wasmachine. Waarom? Centrifugeren is een onderdeel van vrijwel elk wasprogramma. Zodra de wasmachine gaat centrifugeren, gaat hij trillen. Je wilt natuurlijk niet dat je wasmachine van je droger aftrilt. Daarnaast is de wasmachine een stuk zwaarder dan de droger, waardoor het veel logischer is deze onderop te zetten. De zware massa van de wasmachine, die dus flink kan gaan schudden, staat veel stabieler op een vaste ondergrond, zelfs met een droger erbovenop.

Tip 2: Zet je wasmachine waterpas

Je wasmachine staat het stevigst als de machine waterpas op een stevige ondergrond staat. Zet je er vervolgens een droger bovenop, dan staat die automatisch ook veel steviger en blijft het apparaat gemakkelijker op zijn plek staan. Zo heb je minder veel minder kans op schade. Zorg er daarom altijd voor dat je je wasmachine waterpas zet voordat je de droger op de wasmachine plaatst.

Hoe je dat doet? Onder elke wasmachine zitten stelpootjes, die je kunt gebruiken als de ondergrond niet helemaal waterpas is. Een bijkomend voordeel van het waterpas zetten van je wasmachine, is dat zowel de droger als de wasmachine minder lawaai maken wanneer ze draaien.

Droger op een wasmachine

Tip 3: Meet of de droger volledig op de wasmachine past

Meet zelf altijd de breedte en de diepte van het wasmachineblad voordat je je droger op je wasmachine plaatst. Zo weet je zeker of de droger goed op de wasmachine past. De meeste wasmachines hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, net als drogers. De diepte varieert wel. De meeste wasmachines hebben een diepte van 55 tot 70 centimeter, de meeste drogers hebben een diepte van 58 tot 68 centimeter. Om het geheel zo stabiel mogelijk te laten zijn, is het belangrijk dat de droger volledig op het bovenblad van de wasmachine past.

Tip 4: Kies een wasmachine en droger van hetzelfde merk

Ben je nog op zoek naar een wasmachine én een wasdroger en zet je die na je aankoop het liefst op elkaar? Kies er dan voor een wasmachine en droger van hetzelfde merk, uit dezelfde serie, aan te schaffen. Zo voorkom je dat de maatvoering van de apparaten niet op elkaar aansluiten, en je ze achteraf niet goed op elkaar kunt zetten.

Droger op wasmachine stapelen met stapelkit

Tip 5: Gebruik de juiste accessoires

Wil je zeker weten dat je droger stevig op je wasmachine staat en er geen gevaar is dat het apparaat eraf valt, dan is het goed om de constructie met behulp van accessoires te verstevigen. Hiervoor bestaan diverse accessoires:

Anti-trillingvoetjes

Een wasmachine die zo min mogelijk trilt, staat stevig. Gebruik je anti-trillingvoetjes – ook wel trillingsdempers genoemd – onder je wasmachine, dan leidt dat tot minder verschuiving van je machine. Daardoor staat ook de droger direct wat veiliger op je wasmachine.

Viltjes

Niet alleen onder de wasmachine kun je speciale accessoires plaatsen, ook voor onder de droger zijn accessoires beschikbaar om de veiligheid van het stapelen te bevorderen. Zo bestaan er viltjes van rubber, die ervoor zorgen dat de droger niet kan schuiven. Daarnaast vormt het een bescherming voor de wasmachine, want door de viltjes beschadigt de bovenkant van de wasmachine niet.

Stapelkit

Een stapelkit is een soort tussenstuk voor tussen je wasmachine en je droger. Dit tussenstuk houdt de apparaten stevig op elkaar, zodat je niet bang hoeft te zijn dat de droger van de wasmachine af valt. Er zijn universele stapelkits, geschikt voor alle wasmachines en drogers, maar je hebt ook stapelkits die specifiek zijn voor een bepaald merk. Een stapelkit bestaat vaak uit verschillende onderdelen, zoals anti-slipstroken, een bevestigingsriem en een riemspanner.

Kan ik ook een droger op een wasmachine plaatsen zonder tussenstuk?

Een stapelkit zorgt dat de apparaten stevig op elkaar staan en voorkomt trillingen. Hoewel het raadzaam is om een stapelkit te gebruiken, kun je er ook voor kiezen om je droger zonder tussenstuk op de wasmachine te zetten. Gebruik in dat geval altijd viltjes. Zo voorkom je dat de droger verschuift en vang je een deel van de trillingen op.

Wat als je geen ruimte hebt om je droger op je wasmachine te zetten?

Heb jij het liefst een wasmachine én een droger? Maar heb je geen ruimte om je droger op je wasmachine te zetten en kun je beide apparaten ook niet naast elkaar? Dan is een was-droogcombinatie een hele geschikte keuze. Een was-droogcombinatie is één machine waarmee je kunt wassen en kunt droger. Sommige machines hebben zelfs een programma voor wassen en drogen in één cyclus. Zo bespaar je veel ruimte, maar profiteer je toch van de voordelen van beide apparaten.

Kom je er niet uit? De wasdroger keuzehulp biedt hulp bij het kiezen van je nieuwe wasdroger.