Was droog combinatie
Was-droogcombinaties

Dit moet je weten voordat je een was-droogcombinatie koopt

Laatst bijgewerkt

Door

8 minuten lezen

Met een was-droogcombinatie kun je wassen en drogen, zonder dat je daar twee losse apparaten voor nodig hebt. Dit is een ware uitkomst als je weinig ruimte in huis hebt. Maar hoe weet je wat de beste was-droogcombinatie voor jou is?

Zodra je op zoek gaat naar een goede was-droogcombinatie, zie je al snel dat er veel verschillende toestellen zijn waar je uit kunt kiezen. Welke opties zijn er allemaal? Hoe weet je welke was-droogcombinatie het beste bij jou past? En zijn er nog punten waar je op moet letten als je een was-droogcombinatie gaat kopen? In dit artikel lees je er alles over. 

Waarom zou je een was-droogcombinatie kopen?

Een was-droogcombinatie brengt verschillende voordelen met zich mee. De belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor een was-droogcombi is dat ze ruimte willen sparen. Een wasmachine en droger kunnen samen heel wat ruimte innemen. In een klein appartement kan het handig zijn om beide apparaten in één te combineren. 

Heb je weinig ruimte, maar wil je toch graag een aparte wasmachine en wasdroger? Dan kun je er ook voor kiezen om je droger op je wasmachine te plaatsen.

Nog een voordeel dat de was-droogcombinatie met zich meebrengt is de lage aanschafprijs. Voor één was-droogcombi tel je een stuk minder euro’s neer dan je in totaal betaalt voor een wasmachine en droger. Dit is echter wel een punt waar je op moet passen. Het energieverbruik van een was-droogcombinatie is namelijk een stuk hoger dan wanneer je beide apparaten los zou gebruiken. Op de lange termijn kunnen de kosten hierdoor juist hoger uitvallen. 

Een laatste reden om te kiezen voor een was-droogcombi is omdat het heel handig in gebruik kan zijn. Je hoeft je kleding na het wassen niet over te hevelen naar je droger, maar kunt het gewoon in het apparaat laten zitten. Met het non-stop was-droogprogramma hoef je de droogfunctie tussendoor niet eens aan te zetten. Je was wordt automatisch gewassen én gedroogd. 

Naast deze voordelen zijn er ook een paar nadelen van een was-droogcombinatie ten opzichte van een losse wasmachine en wasdroger. Zo verbruikt de was-droogcombi meer energie, duurt het langer voordat je was klaar is en zit er een verschil tussen de wascapaciteit en droogcapaciteit. 

Was-droogcombinatie

Waar moet je op letten als je een was-droogcombinatie koopt?

Wanneer je was-droogcombinaties met elkaar gaat vergelijken, zie je dat er veel verschil zit tussen de apparaten. Het vulgewicht, toerental, geluidsniveau en energieverbruik zijn allemaal factoren die uiteindelijk meewegen in je keuze. Maar wat houden al deze zaken precies in?

Vulgewicht van je was-droogcombi

Je was-droogcombinatie heeft altijd twee verschillende vulgewichten: één voor wassen en één voor drogen. De droogcapaciteit ligt altijd wat lager. 

Tip: Het maximale vulgewicht voor de wasfunctie ligt hoger dan dat voor de droogfunctie. Hierdoor moet je een deel van je was ophangen of je was-droogcombi niet helemaal vullen.

Kijk in je zoektocht naar de perfecte was-droogcombi als eerste naar het vulgewicht voor wassen. Kies de juiste capaciteit voor jouw huishouden. Zo heb je als je met zijn tweeën bent waarschijnlijk minder vulgewicht nodig dan wanneer je een gezin met meerdere kinderen hebt. De was-droogcombi keuzehulp helpt je om precies het juiste vulgewicht te kiezen. 

Let bij je keuze ook zeker op het vulgewicht voor drogen. Droog jij je kleding het liefst in de droger in plaats van dat je het ophangt? Kies dan een was-droogcombinatie met een zo hoog mogelijk vulgewicht. 

Toerental van je was-droogcombinatie

Het toerental geeft aan hoe vaak de trommel van je was-droogcombinatie per minuut ronddraait. Vaak wordt het toerental aangegeven in ‘rpm’ of ‘rounds per minute’. Bij een hoger toerental, komt je kleding droger uit de trommel. Je kleding hoeft hierdoor minder lang te drogen. 

Je hebt was-droogcombi’s met een toerental van 1400 rpm, 1500 rpm en 1600 rpm. 

Bij een toerental van 1400 rpm komt je was al aardig droog uit de trommel. Gemiddeld heeft je wasgoed bij een toerental van 1400 rpm een restvochtpercentage van 48% na de wascyclus. Dit percentage laat zien hoeveel vocht er na het wassen nog in je wasgoed zit. Dit toerental is prima voor broeken en shirts. 

Bij een toerental van 1600 rpm komt je was nog een stukje droger uit de wastrommel. Maar het scheelt niet bijster veel. Het restvochtpercentage bij 1600 rpm is 44%. Dit toerental is in het bijzonder handig voor het wassen van beddengoed. Je beddengoed hoeft hierdoor niet urenlang in de droger voordat het goed droog is. Houd er wel rekening mee dat je kleding en beddengoed sneller slijten als je een hoog toerental gebruikt. 

Geluidsniveau van was-droogcombinaties

Je was-droogcombinatie maakt het meeste geluid tijdens het centrifugeren van de was. Daarom kijken we voor het geluidsniveau specifiek naar dit onderdeel van de wascyclus. Op basis van geluidsniveau kun je was-droogcombinaties verdelen in de volgende categorieën:

 • Extra stil (71 decibel of minder)
 • Stil (72 of 73 decibel)
 • Normaal (74 tot en met 77 decibel)
 • Luid (78 decibel of meer)

Om je hier nog een iets beter beeld bij te geven: een geluid van 70 tot 75 decibel is te vergelijken met een auto die langsrijdt of een druk kantoor. Een geluidsniveau van ongeveer 75 decibel is te vergelijken met een stofzuiger. Wanneer het geluidsniveau richting de 80 dB gaat, kun je dat vergelijken met een vrachtwagen die langsrijdt of een druk restaurant. 

Decibel schaal was-droogcombi

Als je was-droogcombi in een schuur of kelder staat, maakt het geluidsniveau waarschijnlijk niet zoveel uit. Staat het apparaat echter dicht bij de slaapkamer of woonkamer? Dan wil je het liefst een zo stil mogelijk apparaat. 

Energieverbruik van was-droogcombinaties

Eerder in dit artikel las je al dat het energieverbruik van was-droogcombinaties hoger ligt dan wanneer je een losse wasmachine en droger gebruikt. De gemiddelde energieklasse van was-droogcombinaties is klasse E. Toch zijn er ook was-droogcombi’s die een stuk zuiniger zijn. Deze toestellen hebben een energieklasse D of zelfs C. 

Een zuinigere was-droogcombinatie werkt over het algemeen met een warmtepompdroger in plaats van een condensdroger. Condensdrogers drogen op lagere temperaturen, waardoor ze minder energie verbruiken. Ook helpen ze om je kleding langer mooi te houden. 

Een was-droogcombinatie is duurder in de aanschaf, maar je kunt er jaarlijks tientallen euro’s mee besparen op je energierekening.

Een was-droogcombinatie met energielabel E verbruikt jaarlijks gemiddeld 615 kWh. Je jaarlijkse energiekosten om te wassen en drogen bedragen daarmee €141,61. Een was-droogcombinatie met energielabel C verbruikt per jaar gemiddeld 492 kWh. Dit kost je €113,34 per jaar. Ten opzichte van een apparaat met energielabel E bespaar je zo een kleine 30 euro per jaar. Als je ervan uitgaat dat het apparaat vaak meer dan 10 jaar meegaat, kun je op de lange termijn heel wat besparen. 

Was-droogcombinatie functies

Uit welke functies kun je kiezen voor je was-droogcombinatie?

Wanneer je een was-droogcombi gaat uitkiezen, zijn er verschillende functies die je kunt kiezen. Zo is het handig om voor jezelf te overwegen of je de volgende functies graat op het toestel wilt hebben: 

 • Antikreuk functie
  Je kleding komt minder gekreukt uit de droger, waardoor je minder hoeft te strijken.
 • Beladingssensor
  De was-droogcombi weet precies wat voor wasgoed in de trommel ziet en past het standaard wasprogramma hierop aan. Hierdoor verbruik je niet meer water en energie dan nodig. 
 • Kledingbeschermende trommel
  Dankzij de speciale wandstructuur voorkom je dat je kleding slijt. 
 • Startuitstel
  Met deze functie bepaal je vooraf wanneer het wasprogramma moet starten. 
 • Laag geluidsniveau
  Deze functie is handig wanneer de was-droogcombinatie dicht bij je slaapkamer of woonkamer staat. 
 • Kinderslot
  Voorkom dat kinderen de wasmachinedeur zomaar opentrekken. 
 • Vochtigheidssensor
  Het stopt het droogprogramma zodra de was droog is. Zo voorkom je dat de droger onnodig lang blijft draaien. 
 • Non-stop was-droogprogramma
  Je wasgoed wordt automatisch gewassen én gedroogd, zonder dat je tussendoor iets hoeft in te stellen. 
Wat is een was-droogcombinatie?

Een was-droogcombinatie is een apparaat dat wasgoed zowel kan wassen als drogen. Je kunt enkel een wasprogramma of enkel een droogprogramma draaien, maar de programma’s zijn ook met elkaar te combineren. Je was komt dan gewassen en gedroogd uit de machine.

Waarom zou je een was-droogcombinatie kopen?

Een van de belangrijkste reden dat mensen voor een was-droogcombinatie kiezen, is de ruimtebesparing die het oplevert. In plaats van twee losse apparaten heb je nu slechts één apparaat nodig. Ook is het handig dat je het wasgoed niet over hoeft te laden naar een nieuw apparaat om het te drogen. Je kunt je wasgoed zelfs in één programma zowel wassen als drogen.

Wat zijn de nadelen van een was-droogcombinatie?

Was-droogcombinaties hebben een aantal nadelen. Zo verbruiken ze veel stroom en water. Met name het droogproces is relatief duur vanwege het onzuinige verwarmingselement. Ook hebben was-droogcombinaties minder laadcapaciteit dan losse drogers, waardoor je niet altijd al je wasgoed in één keer kunt drogen. 

Wat kost een was-droogcombinatie?

De prijs voor een was-droogcombinatie varieert tussen de €550,- en €2000,-.

Hoe lang gaat een was-droogcombinatie mee?

Een was-droogcombinatie gaat gemiddeld tussen de 8-15 jaar mee. Hoe lang het toestel precies mee gaat, hangt af van de kwaliteit en hoe je het apparaat gebruikt.

Vind de perfecte was-droogcombi voor jou!

Er zijn een hele hoop dingen waar je rekening mee moet houden als je een was-droogcombinatie wilt gaan kopen. Je keuze voor het perfecte apparaat wordt een stuk makkelijker dankzij de was-droogcombi keuzehulp. Aan de hand van 5 simpele vragen bepaal je welke was-droogcombi het meest geschikt is voor jou. Handig toch? Vul nu de keuzehulp in en vind de ideale was-droogcombi voor jou!