Wasmachine
Wasmachines

De voor- en nadelen van een wasmachine met bovenlader

Laatst bijgewerkt

Door

5 minuten lezen

Heb jij een nieuwe wasmachine nodig en ben je je aan het oriënteren op de ‘wasmachine markt’? Dan merk je dat je keuze hebt uit veel verschillende modellen. Niet alleen variëren de wasmachines enorm in prijs, ook kun je kiezen uit wasmachines van een hoop verschillende merken met allerlei verschillende specificaties.

Het is belangrijk dat je rekening houdt met je huishouden en jouw persoonlijke voorkeur. Maar ook met de ruimte die je hebt om de wasmachine neer te zetten. Op dat laatste stem je de keuze voor een wasmachine met bovenlader of voorlader af.

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Heb je weinig ruimte? Dan is de keuze voor een wasmachine met bovenlader snel gemaakt. Maar wat is dat eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van een wasmachine met bovenlader?

Wat is een wasmachine met bovenlader?

Wasmachines met een voorlader kennen we allemaal, die komen in Europa namelijk veruit het meeste voor. In een wasmachine met voorlader, stop je jouw was via de deur aan de voorkant. Ook het bedieningspaneel vind je aan de voorkant van de wasmachine.

Wasmachines met bovenlader open je met een klep aan de bovenkant. Jouw was gaat er dus van boven in, in plaats van aan de voorkant. Het bedieningspaneel van zo’n wasmachine zit aan de bovenkant. Wasmachines met bovenlader zijn vaak een stuk smaller van formaat dan wasmachines met bovenlader én ze zijn vaak wat hoger dan wasmachines met een voorlader.

Was in wasmachine met bovenlader

Wat zijn de voordelen van een wasmachine met bovenlader?

Wasmachines met bovenlader hebben verschillende voordelen ten opzichte van wasmachines met voorlader:

Ideaal in kleine ruimtes

Wasmachines met bovenlader zijn meestal zo’n 40 tot 46 centimeter breed. Door het compacte formaat, is de machine ideaal voor in kleine ruimtes. Zo kun je de klep van de wasmachine altijd zonder problemen openen.

Fijn voor rug en knieën

Doordat de klep bovenop de machine zit, hoef je niet te bukken om je was in de wasmachine te stoppen. Prettig voor je rug en je knieën.

Was toevoegen tijdens wasbeurt

Omdat de opening aan de bovenkant zit, kan er nooit water uit de machine lopen. Daardoor kun je er zelfs tijdens een wasbeurt was bij gooien. Voor als je nét die ene sok vergeten bent.

Zuinig

Bij bovenlader wasmachines heb je wat minder keuze qua energielabels. Kies je voor een nieuwe model, dan is de kans groter dat het om een zuiniger apparaat gaat. Op de lange termijn kan een modernere wasmachine zo toch goedkoper zijn.

Eenvoudig in gebruik

Wasmachines met bovenlader hebben vaak weinig poespas: er zijn weinig verschillende mogelijkheden en opties. Dat maakt de machines zeer eenvoudig in het gebruik. Een kind kan de was doen!

Wasmachine bovenlader

Wat zijn de nadelen van een wasmachine met bovenlader?

Uiteraard hebben wasmachines met bovenlader ook nadelen ten opzichte van wasmachines met voorlader:

Er kan niets bovenop

Heb je een droger, dan plaats je die het liefste bovenop je wasmachine. Omdat de klep van de machine met bovenlader bovenop zit, kun je niets op de wasmachine zetten. Je kunt hem dus ook niet inbouwen of onder een aanrechtblad neerzetten.

Minder keus

Wasmachines met voorlader zijn er nu eenmaal meer dan wasmachines met bovenlader. Daarom heb je minder keus uit modellen en uitvoeringen.

Het maximale toerental is lager

Het maximale toerental van wasmachines met bovenlader is vaak lager dan dat van wasmachines met voorlader. Hierdoor komt kleding vaak iets natter uit de machine en droogt het dus minder snel.

Beperkte capaciteit

Een wasmachine met bovenlader wast gemiddeld maximaal 6 à 7 kilo was. Heb je een groot gezin, dan is deze wasmachine dus minder geschikt.

Ze wassen minder goed schoon

De wasmachines spoelen minder goed het wasmiddel uit het wasgoed. Daardoor wassen ze jouw was gemiddeld minder goed schoon.

En alle andere functionaliteiten dan?

Wil je zo efficiënt mogelijk wassen, dan is het belangrijk om een wasmachine te kopen die bij jou past. Kijk dus verder dan de voor- of bovenlader. Wil je bijvoorbeeld een wasmachine van een specifiek merk? Een energiezuinige wasmachine met speciale eco-stand? Een machine met kinderslot of kinderbeveiliging? Een wasmachine met snel wasprogramma of allergie programma? Of een extra stille wasmachine? Neem ook die zaken mee in de keuze voor jouw ideale wasmachine.

Vind de wasmachine die bij jou past

Weet jij nu zeker dat je kiest voor een wasmachine met bovenlader? Of ga je juist toch voor een wasmachine met voorlader? Dan is er nog steeds een hoop te kiezen. Maak het jezelf gemakkelijk en vul de wasmachine keuzehulp in. Vul jouw huishouden én je voorkeuren in, bijvoorbeeld je budget voor een wasmachine, een voorlader of bovenlader, een merk en gewenste wasprogramma’s. Binnen no-time geeft de keuzehulp automatisch een of meerdere resultaten die perfect aansluiten bij jouw wensen en eisen. Handig!