Mobiele airco
Mobiele airco's

Mobiele airco kopen: hier moet je op letten

Laatst bijgewerkt

Door

8 minuten lezen

In Nederland hebben we steeds vaker te maken met tropische temperaturen. Heerlijk voor een dagje strand, maar een stuk minder fijn als je thuiskomt. En dan hebben we het nog niet gehad over die warme zomernachten waarin de hitte je uit je slaap houdt. Door een mobiele airco te kopen wordt het verleden tijd.

Mobiele airco keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Je kunt natuurlijk een airco laten installeren in je huis maar dat wordt al snel een hele klus. Ook gaat het waarschijnlijk flink in de kosten lopen. Een mobiele airco kopen is een stuk makkelijker én goedkoper. Maar welke mobiele airco kies je dan? En waar moet je op letten als je een mobiele airconditioner gaat kopen?

De mobiele airco keuzehulp maakt het kopen van een goede draagbare airconditioner stukken makkelijker. In elke stap kun je je voorkeuren aangeven en uiteindelijk rolt er een selectie aan airco’s uit die goed passen bij jouw wensen en behoeftes. Ook vertellen we je waar je de airco kunt bestellen.

Je kunt een mobiele airco kopen voor in de woonkamer, slaapkamer of kantoor.

Wat is je budget voor de mobiele airco?

Is een mobiele airco niet heel erg duur? Een mobiele airco is best een investering, maar met de oplopende temperaturen zul je er ook veel aan hebben. Mobiele airco’s zijn er in verschillende prijsklassen: van ongeveer 350 euro tot 1000 euro.

Het verschil in prijs zit hem in onder andere de kracht, specificaties en het merk van de airco. Daarover lees je in de volgende stappen meer. Of je nu voor een goedkoper exemplaar of een duurdere uitvoering gaat, het installeren van een airco in je woning is een stuk duurder én veel meer gedoe. 

Hoe goed is de ruimte geïsoleerd?

Voordat je je zoektocht naar een mobiele airco begint, is het belangrijk om  goed na te gaan hoe de ruimte geïsoleerd is. Voor een goed geïsoleerde ruimte heb je een minder krachtige mobiele airco nodig. Een slecht geïsoleerde ruimte vraagt juist wel om een extra krachtige airco. Je kunt vrij simpel inschatten hoe goed een ruimte is geïsoleerd.

Goede isolatie

In moderne gebouwen zijn vaak isolatiemaatregelen getroffen zoals dubbel glas, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Wanneer een ruimte goed is geïsoleerd, blijft het er in de zomer redelijk koel vergeleken met buiten. In de winter blijft de warmte van de verwarming er voor langere tijd hangen.

Slechte isolatie

Oudere gebouwen zijn vaak minder goed geïsoleerd. Een ruimte is niet goed geïsoleerd als er enkel glas en dunne muren zijn. Het tocht er vaak. Zodra de temperaturen stijgen, wordt het er in de zomer al snel warm. Om het in de winter warm te houden, moet de verwarming continu aan staan. Zodra de verwarming uit staat, wordt het snel kouder binnen.

Bij slechte isolatie wordt het bij zomers weer al snel erg warm in huis.

Hoe groot is de ruimte?

Zet je in de winter de verwarming aan in een kleine ruimte, dan merk je dat deze ruimte veel sneller warm is dan een grote ruimte. Dat werkt met mobiele airco’s eigenlijk precies zo. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe groot de ruimte is die je wilt koelen.

Mobiele airco’s met een lager koelvermogen (BTU) zijn prima voor kleine ruimtes. Voor grote ruimtes kies je beter voor een airco met hoger koelvermogen. In de derde stap van de mobiele airco keuzehulp vul je in hoe groot de ruimte is die je wilt koelen. De test rekent dan automatisch uit hoeveel koelvermogen jij nodig hebt en welke mobiele airco dus geschikt is voor jou.

Heb je voorkeur voor een specifiek merk?

Er zijn verschillende mobiele airco’s van verschillende merken. DeLonghi, Eurom, AEG en Whirlpool: je kent ze vast. En er zijn nog veel meer merken. Heb jij voorkeur voor een bepaald merk, dan kun je dat invullen in de mobiele airco keuzehulp. Maakt het jou niet uit? Dan kun je dat ook aangeven.

Let er op dat sommige merken naast mobiele airco’s ook aircoolers verkopen. Hoewel deze er hetzelfde uit kunnen zien,

Mobiele airco functies

Welke functies vind je belangrijk voor de mobiele airco?

Als je een mobiele airco gaat kopen, heb je keuze uit airco’s met een heleboel verschillende functies. Je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. Bepaal voordat je een mobiele airco gaat kopen wat jij precies belangrijk vindt. Mogelijkheden zijn onder andere:

Energiezuinig

Een mobiele airco kan veel elektriciteit verbruiken. Wil je besparen op je elektriciteitsrekening of rekening houden met het milieu, kies dan voor een energiezuinige mobiele airco.

Instelbare blaasrichting

Het handige aan een mobiele airco is dat je hem overal kunt neerzetten waar je maar wilt en hem steeds kunt verplaatsen. Soms kun je bij deze verrijdbare airco ook de blaasrichting instellen. Zo kun je de luchtstroom in huis heel precies afstellen en aanpassen.

Er bestaan ook mobiele airco’s zonder slang, maar het kopen hiervan is meestal een slecht idee omdat ze minder effectief zijn.

Geluidsniveau

Sommige mobiele airco’s hebben een verlaagd geluidsniveau. Dat is vooral handig als je de airco wilt gebruiken in je slaapkamer, maar bijvoorbeeld ook tijdens het werk. Wil je een stille mobiele airco? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat de keuze wat kleiner is en de prijs vaak wat hoger. Wij zochten voor je uit wat op dit moment de beste stille mobiele airco voor in de slaapkamer is.

Nachtstand

Als je een mobiele airco in de nachtstand of nachtmodus zet, maakt het apparaat minder geluid. Deze functie is handig als je de airco in de slaapkamer wilt neerzetten.

Mobiele airco opties

Timer

Met een timer kun je instellen dat de airco na een bepaald aantal uren of minuten vanzelf uitschakelt. Deze functie kun je bijvoorbeeld ‘s nachts gebruiken of wanneer je elektriciteit wilt besparen.

Veelgestelde vragen

Is een mobiele airco zinvol?

Ja, een mobiele airco kan zeker zinvol zijn. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een goede mobiele airco die voldoende koelvermogen (BTU) heeft. Daarnaast is het resultaat afhankelijk van de mate waarin de ruimte geisoleerd is. Een mobiele airco kan de temperatuur in de kamer een aantal graden laten afkoelen, maar zorgt d.m.v. koele lucht ook voor een aangenamere gevoelstemperatuur.

Waar moet je een mobiele airco plaatsen?

Je moet een mobiele airco altijd dichtbij een raam of deur plaatsen. Het apparaat voert de warme lucht af door een slang. Deze slang moet je uit een openstaand raam of deur hangen. Met een raamafdichtingsset zorg je ervoor dat er geen warmte lucht naar binnen komt.

Wat kost een mobiele airco aan stroom?

Het verbruik van een mobiele airco is afhankelijk van het vermogen. Een krachtige mobiele airco verbruikt meer energie. Voor een goed geïsoleerde kamer van +/- 20m2 kun je een mobiele airco gebruiken met 7000 BTU. Dit type airco verbruikt ongeveer 0,8 kWh per uur. Afhankelijk van je energieprijzen is dat ongeveer 0,50 euro per uur (begin 2023).

Wat voor mobiele airco heb ik nodig?

Dit is vooral afhankelijk van de grootte van de ruimte en de mate waarin deze ruimte geïsoleerd is. Onze keuzehulp berekent het benodigde koelvermogen voor je.

Welke mobiele airco is geschikt voor de slaapkamer?

Kies voor de slaapkamer een extra stille mobiele airco. Daarnaast kun je kiezen voor een uitvoering met timer, zodat het apparaat na bepaalde tijd automatisch uitschakelt.

Welk merk mobiele airco moet ik kiezen?

Goede merken zijn: AEG, De Longhi, Duux, Fuave, Honeywell, Inventum, Sencor, Tristar, Trotec en Whirlpool.

Wat is de zuinigste mobiele airco?

De zuinigste mobiele airco heeft energielabel van tenminste A+ en verbruikt gemiddeld 1,1 kWh per 60 minuten.

Wat is de zwaarste mobiele airco?

De zwaarste mobiele airco’s hebben een koelvermogen van meer dan 14.000 BTU. Vooral als je een grotere ruimte wilt koelen, heeft het zin om voor een relatief zware mobiele airco te kiezen.

Wat kost een mobiele airco?

De prijs voor een mobiele airco varieert tussen ongeveer €249,- en €1199,-.

Hoeveel koelvermogen heb ik nodig?

De hoeveelheid koelvermogen die je nodig hebt, is afhankelijk van de ruimte die je wilt koelen. Wil je een ruimte van maximaal 15 m2 koelen? Kies dan voor een mobiele airco met een koelvermogen van minimaal 5000 BTU. Voor het koelen van een ruimte van 30 m2 heb je een mobiele airco met ten minste 10.000 BTU nodig. 

Hoe onderhoud je een mobiele airco?

Dankzij goed onderhoud aan je mobiele airco, gaat het apparaat langer mee. Je onderhoudt je mobiele airco door regelmatig de condensbak te legen, stof van de airco te verwijderen met een vochtige doek en de filters van de afvoerslang regelmatig schoon te maken.

Hoe vaak moet je een mobiele airco legen?

Bij een mobiele airco komt het condenswater in een opvangbakje terecht. Op een warme dag produceert de gemiddelde airco gemiddeld 1 tot 2 liter condenswater per uur. Daarom is het belangrijk dat je het bakje om de paar uur leeft.

Hoe lang gaat een mobiele airco mee?

De exacte levensduur van een mobiele airco is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de bouwkwaliteit en hoe vaak je hem gebruikt. Wanneer je de mobiele airco goed onderhoudt, gaat hij gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. 

Ontdek welke mobiele airco jij het beste kunt kopen

Zoals je ziet zijn er heel wat opties waar je uit kunt kiezen wanneer je een mobiele airco gaat kopen. Zie je door de bomen het bos niet meer in het aanbod aan mobiele airco’s? Dat is precies waarom wij de mobiele airco keuzehulp hebben ontwikkeld. Zo ontdek welke mobiele airco het beste bij jou past!