Mobiele airco
Mobiele airco's

Koop geen mobiele airco zonder slang

Laatst bijgewerkt

Door

5 minuten lezen

Wanneer je een mobiele airco gaat kopen, zijn er eerst een paar keuzes die je voor jezelf moet maken. Eén daarvan is de keuze voor een mobiele airco met of zonder slang.

In eerste instantie klinkt het heel verleidelijk om voor een mobiele airco zonder slang te kiezen. Toch is het eigenlijk altijd verstandiger om voor een mobiele airco mét afvoerslang te gaan. Hieronder vertellen we je waarom dat zo is. Geloof je het wel en wil je direct ontdekken wat voor jou de beste keuze is? Gebruik dan de mobiele airco keuzehulp.

Mobiele airco keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Waarom een mobiele airco zonder slag geen goed idee is

Wil je een mobiele airco kopen, maar zit je niet bepaald te wachten op een afvoerslang die je naar buiten moet leggen? Heel logisch, want het kan wat onhandig zijn. Daarbij ziet zo’n mobiele airco zonder slang er een stuk strakker uit in je woonkamer. Toch hebben veruit de meeste mobiele airco’s wel een slang. Dat komt doordat de warme lucht van een airco altijd ergens heen moet.

Een airco is per definitie een systeem dat twee dingen doet: lucht verkoelen en warme lucht afvoeren.

Mobiele airco zonder slang

Wanneer de warmte niet met een afvoerslang naar buiten gaat, komt de warmte weer terug in dezelfde ruimte. Daarom koelt een mobiele airco zonder slang de ruimte veel minder goed dan een mobiele airco met slang.

Een mobiele airco of een luchtkoeler?

Heb je geen optie om een afvoerslang naar buiten te leggen, dan kun je een luchtkoeler overwegen. Een luchtkoeler kan de temperatuur in een ruimte met 3 graden Celsius verlagen. Dit kan een optie zijn als je het nét wat koeler wilt maken. Wil je echter wat meer effect en het ook op de heetste dagen lekker koel krijgen in huis, dan heb je daar toch echt een airco (mét slang) voor nodig.

mobiele airco zonder slang

Een mobiele airco zonder slang ziet er mooier uit

Wanneer je gaat zoeken naar een mobiele airco, zie je dat de meeste airco’s op de plaatjes geen slang hebben. Laat jezelf hierdoor zeker niet misleiden, want in veel gevallen hebben deze airco’s wel degelijk een slang om de warme lucht naar buiten te voeren. Een airco zonder slang ziet er op de foto alleen nét wat strakker uit. Kijk altijd even na in de details of de airco die je koopt met of zonder slang is.

Koel je huis extra goed dankzij raamafdichting

Om warme lucht af te voeren, leg je de afvoerslang van je mobiele airco naar buiten via een raam. Het raam zal dus altijd (een stukje) open moeten staan. Dat klinkt misschien niet erg handig. Want door een open raam kan de koele lucht van je airco ontsnappen en kan warme lucht weer naar binnen komen. Niet het meest handige als je een ruimte koel wilt houden. Gelukkig kun je hier heel eenvoudig iets tegen doen.

Met een raamafdichting kun je je openstaande raam rondom de slang van de airco afdichten. Met een ritssluiting zorg je ervoor dat de afdichting goed aansluit rondom de slang. Je voorkomt zo dat warme lucht van buiten naar binnen komt. Zo werkt je airco optimaal. Daarbij voorkomt een raamafdichting dat insecten naar binnen kunnen komen. Zo kun jij volop genieten van je gekoelde ruimte.

Er zijn diverse raamafdichtingskits voor mobiele airco’s verkrijgbaar, zoals de Fuave CBL530. De meeste werken op basis van een plakrand en klittenband en doen prima hun werk.

Raamafdichting voor mobiele airco

Veelgestelde vragen

Bestaat er een mobiele airco zonder slang?

Nee, een mobiele airco zonder slang bestaat niet. Mobiele airco’s moeten per definitie warme lucht afvoeren naar buiten. Er bestaan wel alternatieven, zoals luchtkoelers. Deze koelen de warme lucht af met behulp van ijs of water. Het nadeel van deze methode is dat je de lucht ook vochtig maakt, waardoor het juist erg benauwd kan worden in je woning.

Kun je een mobiele airco gebruiken zonder slang?

Nee, dan zou de warme lucht weer in dezelfde ruimte terecht komen. Hier schiet je dus niets mee op. Het kost je vooral veel elektriciteit.

Waar kan ik een mobiele airco zonder slang kopen?

Deze zijn nergens te koop. Als je wel iets vindt dat er op lijkt, dan is het meestal geen echte mobiele airco, maar een luchtkoeler.

Vind de perfecte mobiele airco voor jou!

De keuze blijft aan jou, maar wij raden je sterk af om te kiezen voor een mobiele airco zonder slang. Aangezien veruit de meeste airco’s worden geleverd met slang, blijft er nog heel wat keuze over. Met de mobiele airco keuzehulp maak je je keuze voor de perfecte airco voor jou een stukje makkelijker. Vul jouw budget, de specificaties de ruimte die je wilt koelen en je verdere wensen in en de keuzehulp doet de rest.