Mobiele airco
Mobiele airco's

Je huis koel houden in de zomer, hoe doe je dat?

Laatst bijgewerkt

Door

6 minuten lezen

Heerlijk zo’n warme zomerdag op het strand of aan het zwembad. Tot je huis op een sauna lijkt, de hitte je omringt en je de hele nacht door ligt te woelen. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen tegen de hitte. Hoe kun jij je hoofd én je huis koel houden deze zomer? Dat lees je in dit artikel. 

Mobiele airco keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

7 Tips tegen hitte in huis

Wat kun je doen om de hitte zoveel mogelijk buiten te houden? En hoe kun je jezelf afkoelen? Deze 7 tips helpen je alvast op weg:

 1. Drink thee in plaats van koude frisdrank

  Een koud glas cola met ijsblokjes klinkt heel aantrekkelijk. Toch kun je het beter laten staan, want de thermostaat in je lijf schiet er meteen door omhoog. Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt het beste kiezen voor lauwwarme (kruiden) thee. In eerste instantie krijg je het ietsje warmer, maar je lichaam stelt de temperatuur automatisch naar beneden bij.

 2. Laat de oven en het fornuis uit

  Uitgebreid koken tijdens een hittegolf is niet zo’n goed idee. Door de oven en het fornuis stijgt de temperatuur alleen maar verder. En van zo’n zware maaltijd krijg je het ook zelf alleen maar warmer. Het is een beter idee om voor een salade te gaan. Licht verteerbaar, lekker koel én je houdt er je vochtgehalte mee op peil. 

 3. Blijf gehydrateerd

  Over dat vochtgehalte gesproken: zorg dat je genoeg drinkt op een warme dag. Twee liter water per dag is geen overbodige luxe in tropische omstandigheden. Pas op met alcohol en cafeïne. Hierdoor droog je juist verder uit.

 4. Sluit je huis goed af

  Om je huis koel te houden op een hete dag, wil je zoveel mogelijk van de hitte buiten de deur houden. Houd de ramen en gordijnen dicht. Om je huis nog beter koel te houden, kun je een zonnescherm of luiken overwegen. Behoefte aan frisse lucht? De beste tijd om je huis te laten doortochten is ‘s morgens vroeg. 

 5. Schakel apparaten uit

  Heb je je computer niet nodig? Schakel hem uit. Net als je tv en alle andere apparaten die je niet gebruikt. Houd ook de lampen zoveel mogelijk uit. Zonder dat je het merkt, stralen al deze apparaten heel wat warmte uit. Door zoveel mogelijk apparaten uit te zetten, voorkom je dat het onnodig warm wordt. 

 6. Vermijd de koude douche

  Heerlijk, op een hete dag even snel onder de koude douche springen om je lichaam af te koelen. Uiteindelijk krijg je het hier alleen maar warm van. Kies liever voor een lauwe douche, zodat je je weer fris voelt en tegelijkertijd je temperatuur op peil blijft. 

 7. Bouw een DIY-airco of luchtkoeler

  Hang ‘s nachts natte was in je slaapkamer om te drogen. Hierdoor wordt de lucht vochtiger en daarmee ook koeler. Ook kun je een paar koelelementen of flessen met bevroren water voor je ventilator plaatsen. Zo blaas je de koude lucht door de slaapkamer heen. 

Verschillende apparaten om je huis koel te houden

Naast allerlei huis-tuin-en-keukentrucjes om hitte in huis tegen te gaan, zijn er ook verschillende apparaten die je erbij helpen. Zoals ventilatoren, luchtkoelers, split airco’s en mobiele airco’s. Wat is het verschil tussen deze apparaten en welk apparaat gebruik je wanneer?

Ventilator voor verkoeling in huis

Ventilatoren

Het eerste waar de meeste mensen naar grijpen zodra het warmer begint te worden, is de ventilator. Hoewel de ventilator niet koelt, heeft het apparaat wel een verkoelend effect. Doordat de lucht in beweging komt, gaat de gevoelstemperatuur omlaag. Je kunt het vergelijken met een licht briesje op een zomerse dag. 

Luchtkoeler

Een luchtkoeler laat de temperatuur in een ruimte niet zozeer dalen, maar heeft wel een verfrissend effect. De omgevingslucht wordt gekoeld met koud water. Hierdoor blaast de aircooler een verfrissende lucht uit. Je kunt de luchtkoeler zowel binnen als buiten gebruiken. Doordat de koeler relatief licht is en geen afvoerslang heeft, kun je hem heel gemakkelijk verplaatsen. 

Een luchtkoeler kan een goede optie zijn als je een mobiele airco zonder slang zoekt, maar is wel een stuk minder krachtig dan een mobiele airco

Split airco

Een split airco is ingebouwd in je huis en bestaat uit een unit voor binnen en een unit voor buiten. Voordat je de airco koopt, moet je weten in welke ruimte je de airco wilt plaatsen. Bijvoorbeeld de slaapkamer, woonkamer of je werkruimte. Denk hier goed over na, want het is niet zo eenvoudig om de airco te verplaatsen. Naast dat de split airco koelt, ontvochtigt, ventileert en verwarmt hij de ruimte ook. 

Huis afkoelen met een airco

Mobiele airco

Een mobiele airco verkoelt en ontvochtigt de lucht in een ruimte. De airco koelt de omgevingslucht met koelmiddel en blaast deze vervolgens terug in de ruimte. Hierdoor daalt de temperatuur. Mobiele airco’s zijn handig vanwege hun compacte formaat. Ook hebben ze vaak wielen, waardoor je ze gemakkelijk kunt verplaatsen. Houd er wel rekening mee dat de meeste mobiele airco’s een afvoerslang hebben die je uit een kier van een raam of deur moet hangen. 

Zo maak je het deze zomer 10 graden koeler in huis

Zoals je ziet, kun je veel verschillende dingen doen om het in de zomer wat koeler te krijgen in huis. Van lauwe thee drinken tot aan het hermetisch afsluiten van je huis. Een airco blijft echter de meest effectieve manier om de temperatuur in huis flink naar beneden te krijgen. 

Je kunt natuurlijk een vaste airco laten installeren, zodat jij voortaan geen last meer hebt van de hitte. Maar het is veel makkelijker, sneller én goedkoper om te kiezen voor een mobiele airco.

Met een mobiele airco maak je het zeker 10 graden koeler in een ruimte. Hierdoor is het apparaat ideaal om er deze zomer koeltjes bij te zitten. Maar hoe vind je nu een goede mobiele airco? En waar moet je op letten als je een mobiele airco gaat kopen? Door de mobiele airco keuzehulp in te vullen, weet jij binnen een paar seconden welke mobiele airco het beste bij jou past!