Mobiele airco
Mobiele airco's

Hoe stil is een stille mobiele airco?

Laatst bijgewerkt

Door

5 minuten lezen

Er is weinig zo vervelend als slapen in een te warme slaapkamer. Niet alleen lukt het veel moeilijker om in slaap te vallen, je wordt ook veel minder uitgerust wakker. En een plakkende pyjama is natuurlijk ook allesbehalve fijn. Gelukkig is daar een heel gemakkelijke oplossing voor: de mobiele airco

Met een mobiele airco daalt de temperatuur in je slaapkamer en creëer je een fijne ambiance. Je slaapkamer wordt namelijk koeler, de lucht wordt optimaal geventileerd én je zorgt voor optimale luchtvochtigheid. Warmte, maar ook vocht, zijn binnen no-time je slaapkamer uit. Genoeg redenen om een mobiele airco aan te schaffen!

Maar: wat als zo’n mobiele airco een hoop herrie maakt? Dan blijf je misschien niet wakker door de warmte, maar wel door het kabaal. Geen ideale oplossing. Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook de stille mobiele airco. Een mobiele airco die de lucht in de kamer afkoelt, zonder dat dit herrie en overlast geeft. Hoe stil een stille mobiele airco is? Dat lees je hier.

Stille mobiele airco op je slaapkamer

Hoeveel geluid maken airco’s?

Hoe hard een geluid is, drukken we uit in de maateenheid decibel. Een mens hoort geluiden tussen 0 tot 140 decibel. Hoe harder een geluid wordt, hoe meer het aantal decibellen toeneemt. 

Geluiden van ongeveer 10 decibel horen we bijna niet. Denk aan een blaadje dat van een boom valt. 30 decibel, gelijk aan het geluid dat fluisteren maakt, is wel hoorbaar, maar nog steeds erg stil. 

Een auto die langsrijdt maakt ongeveer 50 decibel aan geluid. Een harde tv of meerdere personen die telefoneren, produceren 70 decibel. Een overvliegende straaljager op 300 meter hoogte 100 decibel. 

Een rockconcert is extreem luid: met 110 decibel. De pijngrens? Die ligt op 140. Geluiden horen we wel (bijvoorbeeld de sirene op de eerste maandag van de maand als je naast de geluidsbron staat of een geweerschot), maar ze zorgen voor ongemak en gehoorbeschadiging.

Hoeveel geluid maakt een mobiele airco?

Ook het geluid dat apparatuur maakt, drukken we uit in decibel. Om het geluidsniveau van een mobiele airco uit te drukken, wordt gekeken naar het aantal decibel in de meest luidruchtige stand. Het geluidsniveau van airco’s is in te delen in drie categorieën:

Luide mobiele airco’s.

Luide airco’s produceren een geluid tussen de 60 en 65 decibel, vergelijkbaar met stemgeluid.

Normale mobiele airco’s

Normale airco’s produceren een geluid tussen de 50 en 60 decibel, vergelijkbaar met een koelkast die aanslaat.

Stille mobiele airco’s

Stille airco’s produceren een geluid tussen de 40 en 50 decibel, vergelijkbaar met de geluiden in een huiskamer of stil klaslokaal.

Waarom maken airco’s geluid?

Om de lucht in een ruimte te koelen, beschikt een mobiele airco over een compressor en ventilator. De compressor koelt de lucht en de ventilator brengt de lucht in beweging.

Wanneer de temperatuur van een ruimte erg hoog is, moeten deze onderdelen flink hun best doen om de lucht te koelen. Zet je de airco op de hoogste stand? Verwacht dan ook het meeste geluid, want: de airco moet dan het hardste werken.

Mobiele airco in je slaapkamer

Wat mag je verwachten van de stille mobiele airco?

In tegenstelling tot bij een vaste split-unit airco (waarbij een gedeelte van het apparaat buiten staat), bevinden alle onderdelen zich bij een mobiele airco in één systeem. Zo ook de compressor, die het meeste geluid produceert. Wanneer de mobiele airco in je slaapkamer staat, hoor je dit geluid dus constant.

Let op: een stille mobiele airco maakt nog altijd geluid. Het is nog niet gelukt om een airco te ontwikkelen die volledig stil is

Ook een stille mobiele airco maakt nog steeds geluid. Mobiele airco’s die 50 of 60 decibel aan geluid produceren, zijn heel gebruikelijk. Vergelijk ze bijvoorbeeld met een koelkast die aanslaat, een pruttelend koffiezetapparaat of soms zelfs met een stofzuiger.

Is er dan eigenlijk wel een stille mobiele airco?

Een mobiele airco die helemaal geen geluid maakt, bestaat niet. Er zijn dus wel stille mobiele airco’s, maar geen volledig stille mobiele airco’s. Je hoort dus altijd wat geluid. Toch zijn er wel stillere varianten.

Besef je dat een verschil van slechts een paar decibel een enorm verschil in intensiteit van het geluid kan maken!

Je kunt het geluid van sommige airco’s verminderen door ze in een speciale nachtmodus te zetten. De airco werkt dan op een lager vermogen, produceert dan minder decibellen en maakt dus minder geluid.

Een stille mobiele airco kopen

Wil jij een stille mobiele airco kopen? Dan heb je keuze uit veel verschillende modellen. Zo zijn er goedkope en duurdere varianten (al zijn stille mobiele airco’s vaak wel wat duurder), exemplaren voor grote en minder grote en goed geïsoleerde en minder goed geïsoleerde ruimtes en airco’s van verschillende bekende en minder bekende merken. Ook kun je kiezen voor een mobiele airco met of zonder slang. Daarnaast hebben verschillende airco’s vaak verschillende functionaliteiten, zoals instelbare blaasrichting, timer of energiezuinige stand.

Mobiele airco keuzehulp

Welke stille mobiele airco het beste bij jou past, is dus afhankelijk van je ruimte, budget en wensen. Wil jij gemakkelijk de juiste mobiele airco vinden? Dat kan via de mobiele airco keuzehulp. Vul je die in, dan krijg je automatisch de mobiele airco’s te zien die aansluiten bij jouw wensen en eisen.