Mobiele airco
Mobiele airco's

Aircooler of mobiele airco? Wat is het verschil?

Laatst bijgewerkt

Door

4 minuten lezen

Met de hete zomers van tegenwoordig is extra verkoeling in huis geen overbodige luxe. Een simpele ventilator volstaat niet meer. Je wilt het serieus aanpakken. Maar wat kies je dan: een aircooler (ook wel luchtkoeler genoemd) of toch een mobiele airco? En wat is het verschil tussen die twee eigenlijk? Dat lees je in dit artikel!

Mobiele airco keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Op het eerste gezicht lijken een aircooler en mobiele airco heel erg op elkaar. Maar toch zijn het hele verschillende apparaten. Een mobiele airco koelt de lucht met koelmiddel en een warmtepomp. Een luchtkoeler werkt niet met koelvloeistof, maar koelt de ruimte door koud water te verdampen en verspreiden. 

Hoe koel moet het worden?

Met een mobiele airco kies jij zelf hoe warm het moet worden in huis. Stel de gewenste temperatuur in en de airco blijft vervolgens net zolang doorgaan tot hij de gekozen temperatuur heeft bereikt. 

Een mobiele airco werkt op basis van invoer en afvoer. De airco zuigt warme lucht uit de ruimte, verdampt deze via een vloeistof en voert de lucht vervolgens af naar buiten. Ondertussen blaast de airco koude lucht in de ruimte. Met een mobiele airco kun je de temperatuur met zeker 10 graden laten zakken. 

Met een aircooler of luchtkoeler is het niet mogelijk om in te stellen hoe warm het moet worden. Wel kun je vaak de ventilatiestand aanpassen en helpt het apparaat om de lucht in een ruimte te bevochtigen.

Een aircooler maakt gebruik van water om de lucht in een ruimte af te koelen. Daardoor is hij stiller, maar ook minder krachtig. Met een aircooler kun je de gevoelstemperatuur maximaal 3 graden laten dalen. 

Waar zet je je mobiele airco of aircooler neer?

Een mobiele aircooler kun je vrijwel meteen neerzetten en aanzetten. Zodra het wat kouder wordt, berg je de aircooler gemakkelijk weer op. Of je verplaatst hem naar een andere ruimte. 

Bij een mobiele airco moet je met wat meer dingen rekening houden. De airco is voorzien van een afvoerslang, waarmee je de lucht naar buiten blaast. Een mobiele airco zonder slang is vaak niet zo’n goed idee, omdat het koelvermogen een stuk lager ligt. Om de slang naar buiten te leggen, kun je een raam of deur op een kier zetten. Het nadeel is dat er zo ook warme lucht naar binnen kan, zodat de airco minder efficiënt werkt. Dit probleem kun je verhelpen met raamafdichting

Zowel een mobiele airco als een luchtkoeler zijn bedoeld om slechts één ruimte tegelijkertijd te koelen. Wanneer je de temperatuur in het hele huis naar beneden wilt brengen, kun je overwegen om meerdere mobiele aircoolers of airco’s neer te zetten óf je kunt overwegen om een vaste airco te laten inbouwen. 

mobiele airco vs aircooler

Wat kost het?

Een luchtkoeler is een stuk goedkoper dan een mobiele airco. Je hebt al een relatief eenvoudige luchtkoeler voor ongeveer 60 euro. Bij een mobiele airco beginnen de prijzen ongeveer bij 350 euro. Wil je een airco die meer vermogen heeft of kies je voor extra opties (zoals een stille mobiele airco) dan liggen de kosten vaak nog wat hoger. Ook de verbruikskosten voor de mobiele airco liggen wat hoger dan bij een luchtkoeler, die wat energiezuiniger is. 

Verschillen tussen een mobiele airco en aircooler op een rij

Een mobiele aircooler…

  • Brengt de temperatuur in een ruimte naar beneden met maximaal 3 graden Celcius
  • Is voordeliger, energiezuiniger en stiller dan een mobiele airco
  • Werkt zonder afvoerslang
  • Helpt om de lucht te bevochtigen

Een mobiele airco…

  • Maakt het zeker 10 graden koeler in een ruimte
  • Maakt het mogelijk om de gewenste temperatuur in te stellen
  • Heeft een afvoerslang die je naar buiten moet plaatsen
  • Kan naast koelen de lucht ook ontvochtigen

Wil jij het deze zomer serieus aanpakken en jouw huis zo warm (of koel) maken als je zelf wilt? En heb je de mogelijkheid om een afvoerslang naar buiten te leggen? Dan is een mobiele airco wat je nodig hebt. Door de mobiele airco keuzehulp in te vullen, weet je meteen welk exemplaar het beste bij jouw wensen past.