Wil je een nieuwe laptop kopen? Dan heb je vast gemerkt dat het maken van de keuze voor een specifieke laptop nog helemaal niet zo makkelijk is. Er zijn veel verschillende soorten, maten, merken en prijsklassen waar je uit kunt kiezen.

Welke laptop bij je past, is afhankelijk van een heleboel factoren. Je budget speelt bijvoorbeeld een grote rol, maar ook de manier waarop je de laptop wilt gaan gebruiken is van groot belang. Dit artikel vertelt je waar je rekening mee moet houden als je een laptop gaat kopen. Zo koop jij straks een nieuwe laptop die helemaal voldoet aan jouw wensen en eisen.

Laptop kopen

Waar wil je een nieuwe laptop voor kopen?

Gebruik jij jouw laptop dagelijks voor je werk en neem je hem graag mee naar afspraken, zodat je direct mee kunt typen? Ben jij een echte creatieveling en gebruik jij jouw laptop voor foto- en videobewerking? Of heb jij als student jouw laptop vooral nodig om verslagen te maken en je scriptie te typen? Iedereen gebruikt zijn laptop anders. Hoe jij jouw laptop gebruikt, is van grote invloed op de keuze voor een nieuwe laptop. Wanneer je een nieuwe laptop gaat kopen, is het dus belangrijk dat je nagaat hoe jij je laptop gaat gebruiken. Gebruik je jouw laptop vooral om teksten te verwerken, te internetten en e-mails te typen? Dan is bijna elke laptop wel geschikt. Gebruik je juist veel video- en fotobewerkingsprogramma’s? Dan heb je een laptop met een groter geheugen en een betere processor nodig.

Besturingssysteem

Het systeem dat de hele computer aanstuurt, noemen we het besturingssysteem. Koop je een nieuwe laptop, dan kun je kiezen uit laptops met verschillende besturingssystemen:

  • Microsoft Windows;
  • MacOS (OS X);
  • Chrome OS.

Veruit de meeste laptops hebben Windows als besturingssysteem. Grote kans dat jij al met Windows hebt gewerkt, dus. Kies je voor Windows, dan heb je de meeste keuze uit laptops. En wanneer je altijd al met Windows hebt gewerkt, is dit natuurlijk de meest voor de hand liggende keuze.

Werk je liever op een Macbook van Apple? Dan werk je met het besturingssysteem MacOS (OS X). Deze laptops zijn vaak wat duurder, maar ook heel gebruiksvriendelijk en uitstekend geschikt voor foto- en videobewerking.

Gebruik jij je laptop alleen om te internetten, e-mails te sturen of documenten te typen? Dan kun je ook kiezen voor een Chromebook die werkt op Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Zorg er dan wel voor dat je op de hoogte bent over het verschil tussen een Chromebook en laptop.

Formaat en gewicht

Neem jij jouw laptop graag overal mee naartoe? Bijvoorbeeld omdat je voor je werk vaak in de trein zit? Je jouw laptop graag naar elke vergadering meeneemt? Je vaak in de collegebanken zit? Of omdat je het fijn vindt om plekjes buiten de deur op te zoeken om te werken? Dan is een lichtgewicht laptop met een compact formaat waarschijnlijk heel geschikt voor jou. Kleinere laptops zijn vaak makkelijk in je tas te stoppen en niet al te zwaar. Gebruik je jouw laptop vooral als vaste computer op één plek, bijvoorbeeld thuis? Dan kun je juist wel voor een wat grotere en zwaardere laptop kiezen. Neem je jouw laptop graag mee, maar wil je ook gebruikmaken van zware programma’s, zoals Photoshop? Kies dan toch voor een wat groter exemplaar: die hebben vaak de krachtige hardware die nodig is voor dergelijke programma’s.

Aansluitingen en verbindingen

Naast je laptop gebruik je vaak ook andere digitale apparaten. Die wil je aan je laptop kunnen koppelen. Om een losse muis en los toetsenbord aan te sluiten, heb je meestal simpele USB-aansluitingen nodig. Gebruik je graag een losse muis en los toetsenbord, let er dan op dat je genoeg USB-aansluitingen hebt. Wil je een extern scherm aansluiten? Foto’s van een digitale camera overzetten? Of een ander specifiek apparaat aansluiten? Let er bij het kopen van je nieuwe laptop dan goed op welke aansluitingen jij nodig hebt, zodat je zeker weet dat je een laptop kiest die over alle gewenste aansluitingen beschikt.

Laptop aansluitingen en verbindingen

Laptop kopen met voldoende snelheid en geheugen

Hoe snel je laptop is, hangt af van het werkgeheugen, de processor en het opslagapparaat. Wil je werken op de allersnelste laptop? Kies dan voor een laptop met een groot werkgeheugen, snelle processor en ruim opslagapparaat. Voor internetgebruik en tekstverwerken is een werkgeheugen van 4 GB genoeg, voor het bewerken van foto’s en video’s heb je zeker 8 GB nodig. Gebruik je je laptop om te internetten en e-mailen, dan is een simpele processor, zoals een Intel Pentium, voldoende. Gebruik je jouw laptop intensiever, dan is een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 geschikter. En bewerk je vaak beelden of game je intensief? Dan is een quad core-processor of Intel Core i7-processor aan te raden. Laptops met een SSD hebben een sneller opslagmedium, laptops met een HDD een groter opslagmedium.

Accucapaciteit

De accucapaciteit van een laptop bepaalt voor een groot deel het vermogen en de levensduur van de laptop. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in milli ampère-uur (mAh) of wattuur (Wh). Hoe hoger de waarde in mAh of Wh, hoe langer je accu stroom geeft en hoe langer je hem zonder oplader kunt gebruiken. Als je je laptop vaak meeneemt, is een laptop met een hoge accucapaciteit dus de beste optie. 

Budget

Wil jij niet te veel geld uitgeven aan je nieuwe laptop? Of heb je juist wat meer te besteden? Laptops zijn er in alle prijsklassen, van ongeveer 300 euro tot 5000 euro. Je vindt dus voor elk budget wel een geschikte laptop. Jouw wensen, eisen en budget bepalen welke laptop het beste is voor jou.

Hulp nodig bij het kopen van een nieuwe laptop?

Een nieuwe laptop kopen valt niet mee, want er zijn eindeloze mogelijkheden. Last van keuzestress? Doorloop dan de stappen van de laptop keuzehulp. Je weet dan binnen een mum van tijd welke laptop bij je past. Vul je budget in, klik je gewenste besturingssysteem aan en kies je ideale formaat. De keuzehulp vindt dan automatisch de geschikte laptop voor jou én geeft aan waar je die laptop koopt.

Start de keuzehulp