Laatst bijgewerkt
Door Deborah
11 minuten lezen
Wil je een nieuwe laptop kopen? Dan heb je vast al gemerkt dat het behoorlijk lastig kan zijn om een keuze te maken tussen alle verschillende modellen. Er zijn veel verschillende soorten, maten, prijsklassen en merken laptops waar je uit kunt kiezen.
Wat voor jou de beste laptop is, is afhankelijk van een heleboel factoren. Je budget speelt bijvoorbeeld een grote rol, maar ook de manier waarop je de laptop wilt gaan gebruiken is van groot belang.
De tips hieronder bieden hulp bij het kiezen van je nieuwe laptop. We vertellen waar je allemaal rekening mee moet houden als je een laptop gaat kopen. Zo koop jij straks een nieuwe laptop die helemaal voldoet aan jouw wensen en eisen. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Gebruik dan de laptop keuzehulp.
Waarom wil je een nieuwe laptop kopen?
Gebruik jij jouw laptop dagelijks voor je werk of studie en neem je hem graag mee naar afspraken, zodat je direct mee kunt typen?
Ben jij een echte creatieveling en gebruik jij jouw laptop voor foto- en videobewerking?
Heb jij als student jouw laptop vooral nodig om verslagen te maken en je scriptie te typen?
Of zoek je een gaming laptop waarop je de nieuwste games kunt spelen?
Iedereen gebruikt zijn laptop anders. Voordat je een nieuwe laptop gaat kiezen, is het slim om eerst goed na te denken over hoe jij de laptop wilt gaan gebruiken. Op basis daarvan bepaal je wat de laptop moet kunnen en wat er allemaal op moet zitten.
- Gebruik je jouw laptop vooral om teksten te verwerken, te internetten en e-mails te typen? Dan is bijna elke laptop wel geschikt.
- Gebruik je juist veel video- en fotobewerkingsprogramma’s? Dan heb je een laptop met een groter geheugen en een betere processor nodig.
- Wil je je laptop gebruiken om games te spelen? Ga dan voor een laptop met een goede videokaart.
Verderop in dit artikel lees je meer over de verschillen in processors, videokaarten en andere onderdelen om rekening mee te houden bij het kopen van je laptop.
Besturingssysteem
Het systeem dat de hele computer aanstuurt, noemen we het besturingssysteem. Koop je een nieuwe laptop, dan kun je kiezen uit laptops met verschillende besturingssystemen:
- Microsoft Windows
- MacOS (Macbook met OS X)
- Chrome OS (Chromebook)
Microsoft
Veruit de meeste laptops hebben Windows als besturingssysteem. Grote kans dat jij al met Windows hebt gewerkt dus. Kies je voor Windows, dan heb je de meeste keuze uit laptops. En wanneer je altijd al met Windows hebt gewerkt, is dit natuurlijk de meest voor de hand liggende keuze.
MacOS
Werk je liever op een Macbook van Apple? Dan werk je met het besturingssysteem MacOS (OS X). Deze laptops zijn vaak wat duurder, maar ook heel gebruiksvriendelijk en uitstekend geschikt voor foto- en videobewerking.
Chrome OS
Gebruik jij je laptop alleen om te internetten, e-mails te sturen of documenten te typen? Dan kun je ook kiezen voor een Chromebook die werkt op Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Zorg er dan wel voor dat je op de hoogte bent over het verschil tussen een Chromebook en laptop.
Laptop kiezen op basis van formaat en gewicht
Neem jij jouw laptop graag overal mee naartoe? Bijvoorbeeld omdat je voor je werk vaak in de trein zit? Je jouw laptop graag naar elke vergadering meeneemt? Je vaak in de collegebanken zit? Of omdat je het fijn vindt om plekjes buiten de deur op te zoeken om te werken? Dan is een lichtgewicht laptop met een compact formaat waarschijnlijk heel geschikt voor jou.
Kleinere laptops zijn vaak makkelijk in je tas te stoppen en niet al te zwaar. Gebruik je jouw laptop vooral als vaste computer op één plek, bijvoorbeeld thuis? Dan kun je juist wel voor een wat grotere en zwaardere laptop kiezen.
Neem je jouw laptop graag mee, maar wil je ook gebruikmaken van zware programma’s, zoals Photoshop? Dan kom je al snel terecht bij een groter exemplaar: die hebben vaak de krachtige hardware die nodig is voor dergelijke programma’s.
Aansluitingen en verbindingen
Naast je laptop gebruik je vaak ook andere digitale apparaten, zoals een externe monitor of extra harde schijf. Die wil je aan je laptop kunnen koppelen.
Om een losse muis en los toetsenbord aan te sluiten, heb je meestal simpele USB-aansluitingen nodig. Gebruik je graag een losse muis en los toetsenbord, let er dan op dat je genoeg USB-aansluitingen hebt.
Tegenwoordig komen Macbooks en steeds meer andere laptops met een USB-C aansluiting. Dit is een multifunctionele aansluiting die je kunt gebruiken om je smartphone op te laden, razendsnel data over te zetten of een monintor aan te sluiten op je laptop.
Wil je een extern scherm aansluiten? Kies dan voor een laptop met HDMI-aansluiting. De meeste moderne monitors kunnen hier mee overweg.
Heb je geen betrouwbaar wifi-netwerk? Dan kan een laptop met netwerkaansluiting (UTP) handig zijn. Zo heb je de mogelijkheid om je laptop met een kabel aan te sluiten op je internetrouter.
Let er bij het kopen van je nieuwe laptop goed op welke aansluitingen jij nodig hebt, zodat je zeker weet dat je een laptop kiest die over alle gewenste aansluitingen beschikt.
Nieuwe laptop kopen met voldoende snelheid en geheugen
Hoe snel je laptop is, hangt af van het werkgeheugen, de processor en het opslagapparaat.
Wil je werken op de aller snelste laptop? Kies dan voor een laptop met een groot werkgeheugen, snelle processor en ruim opslagapparaat.
Werkgeheugen
Het werkgeheugen heeft invloed op hoe goed je laptop meerdere taken tegelijk kan uitvoeren. Een hoger werkgeheugen betekent een soepeler en efficiënter gebruik, vooral bij zwaardere programma’s. Of als je meerdere tabbladen in je browser hebt open staan.
Voor internetgebruik en tekstverwerking is een werkgeheugen van 4 GB genoeg, voor het bewerken van foto’s en video’s heb je zeker 8 GB nodig. Als je games wilt spelen op je laptop, is het verstandig om voor een laptop met een werkgeheugen van 16 GB te gaan.
Processor
Vroeger hadden alle laptops een harde schijf (HD). Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een laptop met een solid-state drive (SSD). Een laptop met SSD als opslagmedium start sneller op en kan programma’s sneller laden. Een laptop met een traditionele harde schijf is goedkoper en biedt meer opslagruimte.
De hoeveelheid opslag die je nodig hebt, hangt af van wat je met je laptop wilt doen. Voor de meeste gebruikers is 256GB tot 512GB voldoende.
Opslagmedium
Vroeger hadden alle laptops een harde schijf (HD). Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een laptop met een solid-state drive (SSD). Een laptop met SSD als opslagmedium start sneller op en kan programma’s sneller laden. Een laptop met een traditionele harde schijf is goedkoper en biedt meer opslagruimte.
Accucapaciteit
De accucapaciteit van een laptop bepaalt voor een groot deel het vermogen en de levensduur van de laptop.
De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in milli ampère-uur (mAh) of wattuur (Wh). Hoe hoger de waarde in mAh of Wh, hoe langer je accu stroom geeft en hoe langer je hem zonder oplader kunt gebruiken.
Als je je laptop vaak meeneemt, kun je het beste kiezen voor een laptop met een hoge accucapaciteit.
Beeld en geluid van je laptop
Wil jij je laptop gaan gebruiken om films te kijken, muziek te luisteren of games te spelen? Dan wil je de kwaliteit van het beeld en geluid niet onderschatten. Voor een optimale gebruikerservaring wil je rekening houden met de schermresolutie, grafische kaart en geluidskwaliteit.
Schermresolutie
De schermresolutie van een laptop bepaalt hoe scherp en duidelijk het beeld zal zijn. Hogere resoluties zoals 1920×1080 (Full HD) of 4K (3840×2160) bieden scherpere en gedetailleerdere beelden, wat vooral belangrijk is voor taken zoals grafisch ontwerp, het bekijken van high-definition video’s of gaming.
Voor algemeen gebruik zoals surfen op het internet of tekstverwerking, is een lagere resolutie zoals 1366×768 meestal voldoende. Bedenk dat hogere resoluties meer van je batterij en grafische kaart vragen, wat de prestaties van je laptop kan beïnvloeden. Kies dus een resolutie die past bij jouw behoeften en gebruik.
Grafische kaart
De grafische kaart (ook wel GPU genoemd) speelt een belangrijke rol voor gamers en professionals die met grafisch intensieve software werken. Een krachtige GPU zorgt voor een soepelere ervaring en betere prestaties bij deze taken.
Geluidskwaliteit
Ben je een echte muziekliefhebber? Of wil je helemaal opgaan in een film of game? Hoogwaardige luidsprekers kunnen de multimedia-ervaring aanzienlijk verbeteren.
Toetsenbord en touchpad
Vaak denk je hier niet aan als je een laptop gaat kopen, want elke laptop wordt standaard uitgerust met een toetsenbord en touchpad. Toch is het wel degelijk slim om hier even aandacht aan te besteden.
Een comfortabel toetsenbord en een responsieve touchpad verbeteren de ergonomie en gebruikerservaring aanzienlijk. Dit is vooral belangrijk als je lang achter elkaar typt of door verschillende pagina’s navigeert.
Budget voor je nieuwe laptop
Wil jij niet te veel geld uitgeven en kies je voor een goedkope laptop? Of heb je juist wat meer te besteden en wil je echt de aller beste laptop? Laptops zijn er in alle prijsklassen, van ongeveer 300 euro tot 5000 euro. Je vindt dus voor elk budget wel een geschikte en goede laptop. Jouw wensen, eisen en budget bepalen welke laptop het beste is voor jou. Maak het jezelf makkelijk en gebruik de laptop keuzehulp voor een snel advies.
Voor internetten en e-mailen is bijna elke laptop geschikt. Alleen de écht goedkope laptops (goedkoper dan €400,-) zijn vaak ook hiervoor te traag en daardoor niet fijn in gebruik. Wil je hiernaast ook films kijken en gamen? Dan heb je een laptop met een wat sterkere processor nodig.
Het eerste waar je rekening mee wilt houden, is waar je de laptop voor wilt gebruiken. Dit is van invloed op onder andere de keuze voor de videokaart en processor. Bedenk ook waar je de laptop wilt gaan gebruiken. Vooral thuis of onderweg? Dit is belangrijk voor het formaat van de laptop.
De keuze voor een laptop merk is erg persoonlijk. Het heeft onder andere te maken met het besturingssysteem dat je het fijnste vindt om mee te werken. Werk je het liefste met macOS? Dan ga je uiteraard voor een Apple laptop. Wil je daarentegen liever werken met Microsoft of ChromeOS? Dan maak je een uitstekende keuze met merken als HP, Lenovo, Asus en Acer.
Tijdens de meest recente test van de consumentenbond kwam de Microsoft Surface Laptop 4 (5IM-00009) als beste naar voren. Deze laptop met Intel Core i7 processor en harde schijf van 512 GB kreeg een testoordeel van 8,1.
De prijs voor een degelijke laptop begint bij ongeveer €499,-. Laptops in de goedkoopste prijsklasse zijn vaak vooral geschikt voor internetten en tekstverwerken. Ook Netflix kijken gaat vaak prima. Wil je daarnaast ook foto’s bewerken of games spelen? Dan heb je waarschijnlijk een wat duurdere laptop nodig.
Als je op zoek bent naar een goede en goedkope laptop, is een Chromebook een ware uitkomst. De laptops zijn licht, snel en eenvoudig in gebruik. Vooral als je de laptop wilt gebruiken voor internetten, Netflixen en tekstverwerken zijn Chromebooks een goede keuze.
Voor de snelheid van een laptop is de processor het belangrijkst. Dit is als het ware het brein van je laptop en bepaalt welke taken de laptop aankan en hoe snel dit gaat. Het type opslag draagt bij aan hoe snel de laptop en programma’s opstarten.
Als je laptop langzaam begint te werken en moeite heeft met het uitvoeren van eenvoudige taken, kan het tijd zijn om een nieuwe laptop te overwegen. Vooral als de prestaties aanzienlijk slechter zijn dan toen je de laptop voor het eerst kocht, is het de moeite waard om een nieuwe te overwegen.
Een laptop gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee. Dit hangt af van de bouwkwaliteit, hoe intensief je het gebruikt en hoe je het onderhoudt.
Niet noodzakelijk. De beste laptop voor jou hangt af van je specifieke behoeften en gebruik. Soms betaal je meer voor merknaam of extra functies die je misschien niet nodig hebt.