Laptop
Laptops

Wat zijn de beste laptop merken en waarin verschillen ze?

Laatst bijgewerkt

Door

7 minuten lezen

Je hebt besloten een nieuwe laptop te kopen en gaat op onderzoek uit. Als snel zie je dat je keuze hebt uit tientallen verschillende merken. Help! Je wilt natuurlijk de aller beste. Welk merk moet je kiezen? En wat is eigenlijk het verschil tussen al die laptop merken? Wij helpen je op weg!

Wat zijn de beste laptop merken?

 • Acer
 • Apple
 • Asus
 • Dell
 • HP
 • Lenovo
 • Medion

… en de lijst met laptop merken gaat nog wel even door. Maar hoe verschillen ze van elkaar? En hoe weet je nu welk merk iets voor jou is?

Verschillen op basis van prijs

Laptop merken kunnen op meerdere punten van elkaar verschillen. Zo zijn sommige merken wat goedkoper, zoals MEDION, Huawei en Lenovo. Deze merken hebben meerdere laptops onder de 400 euro op de markt. Andere merken zijn juist weer een stuk duurder dan de rest, zoals Apple waar je voor het goedkoopste model meer dan 1000 euro betaalt. 

Laptop keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Verschillen op basis van gebruik

Om een verschil te maken tussen de verschillende merken, kun je ook kijken naar waar je de laptop voor wilt gebruiken. Zo staan MSI laptops erom bekend dat ze de beste laptops maken om te gamen. Veel mensen met creatieve beroepen en ook studenten die een creatieve studie volgen kiezen juist liever voor een MacBook. Dat komt doordat MacBooks doorgaans erg krachtig zijn, veel werkgeheugen hebben en gebruiksvriendelijk zijn. 

Werk je vooral veel met Microsoft Office? Dan is het een goed idee om een laptop merk te overwegen dat gebruik maakt van Windows. En zoek je naar een lichtgewicht laptop die je overal mee naartoe kunt nemen? Dan is een Chromebook wellicht een goede keuze. Een merk dat kwalitatief goede Chromebooks maakt is HP. Ze verkopen deze voordelig in hun officiële HP webshop.

Top 8 populairste laptop merken

Welk laptop merk het beste voor jou is, hangt sterk af van wat jij precies zoekt in een laptop. Toch is er wel degelijk een groot verschil in de populariteit van verschillende merken. Volgens de consumentenbond zijn dit de 8 populairste laptop merken:

1. Apple

Apple laptops (MacBooks) staan bekend om hun strakke design, uitstekende bouwkwaliteit en krachtige prestaties. Vooral in de creatieve sector zijn deze laptops erg populair. Deze laptops werken perfect samen met andere Apple-producten. Apple laptops zijn wel wat duurder dan veel andere laptop merken. 

2. Dell

Dell laptops blinken uit vanwege hun duurzame bouwkwaliteit en betrouwbare prestaties. Met hun Latitude- en XPS-lijnen richt het merk zich vooral op mensen die een laptop voor hun werk zoeken. Daarnaast heeft Dell ook meer betaalbare laptops voor alledaags gebruik. 

3. Lenovo

Met name de ThinkPad-serie van Lenovo is erg populair. Het merk maakt laptops met betrouwbare prestaties. Lenovo laptops worden veel gebruikt in de zakelijke wereld, maar het merk biedt ook opties voor consumenten en gamers. 

4. Acer

Laptops van het merk Acer staan bekend als betrouwbaar én betaalbaar. Dit maakt deze laptops ideaal voor consumenten en studenten die een laptop met een goede prijs-kwaliteitverhouding zoeken. Acer maakt veel verschillende soorten laptops, van basismodellen tot meer geavanceerde gaming-laptops. 

5. Asus

Asus heeft een breed scala aan laptops, van geavanceerde gaming-laptops tot handige ultrabooks. De laptops van het merk staan bekend als kwalitatief en innovatief. Hierdoor zijn ze populair onder zowel gamers als professionals. 

6. Microsoft

Microsoft heeft met zijn Surface-lijn een reputatie opgebouwd als innovatieve speler op de laptopmarkt. De lijn kenmerkt zich door zijn veelzijdigheid, doordat je veel van de modellen niet alleen als laptop, maar ook als tablet kunt gebruiken. Microsoft laptops hebben een wat hogere prijsklasse en zijn daarmee vooral gericht op professionals en mensen die op zoek zijn naar een laptop met uitstekende prestaties. 

7. HP

HP heeft een heel uitgebreid aanbod aan laptops, van instapmodellen tot aan de premium Spectre- en Envy-lijnen. Laptops van HP zijn geschikt voor een breed publiek, van studenten tot professionals. Het merk staat bekend om zijn stijlvolle design en betrouwbare prestaties. 

8. Medion

Zoek je een betaalbare laptop met een goede prijs-kwaliteitverhouding? Medion laptops bieden precies dat. Laptops van het merk Medion zijn vooral geschikt voor alledaags gebruik, zoals op het internet surfen en mailen. Deze laptops zijn ideaal voor budgetbewuste kopers die geen bijzonder hoge eisen aan hun laptop stellen.

Laptop van het merk HP

Laptop merken en hun besturingsystemen

Voordat je een laptop merk gaat kiezen, moet je eerst weten welk besturingssysteem je wilt gaan gebruiken. Laptops van verschillende merken zijn namelijk uitgerust met verschillende besturingssystemen, zoals Windows, Chrome OS en MacOS.

Windows laptops

Op de meeste laptops is het Windows besturingssysteem geïnstalleerd. Om die reden zijn er ook veel apps, programma’s en opties beschikbaar voor Windows 10 laptops. Ook zijn deze laptops een goede keuze als je graag games speelt. De meeste games zijn namelijk gemaakt voor Windows. Doordat Windows gemaakt is door Microsoft werkt het perfect samen met Microsoft Office programma’s, zoals Word, Excel en Powerpoint. 

Deze merken maken Windows laptops:

 • Acer
 • Asus
 • HP
 • Huawei
 • Lenovo
 • MEDION
 • MSI
 • Microsoft
Chromebook van het merk Samsung

Chromebook laptops

Chromebooks werken met het besturingssysteem Chrome OS, gemaakt door Google. Het besturingssysteem is erg licht en snel, waardoor de laptops zelf ook heel snel zijn. Daarnaast zijn de laptops ook heel energiezuinig. Chromebooks werken automatisch met Google Chrome en Google Drive. Als je vooral wilt internetten, mailen en films wilt kijken, is een Chromebook een goede optie. Wil je ook gamen of foto’s bewerken, dan kun je beter kiezen voor een laptop met een ander besturingssysteem. Ook als je randapparatuur als een e-reader of fotocamera wil aansluiten heb je minder mogelijkheden met een

Deze merken maken Chromebook laptops:

 • Acer
 • Asus
 • HP
 • Lenovo
Een Macbook is een laptop van het merk Apple

Apple laptops

Op een Apple laptop, ook wel een MacBook genoemd, werk je met het MacOS besturingssysteem. Deze laptops zijn doorgaans erg krachtig en daarmee geschikt voor veel verschillende doeleinden. Je kunt Apple laptops indelen in twee types: MacBook Air en MacBook Pro. De MacBook Air is wat lichter en vooral geschikt om te internetten, tekst te typen of foto’s te bewerken. Wil je wat zwaardere programma’s draaien, dan kun je beter kiezen voor de wat krachtigere MacBook Pro. 

Er is maar één merk dat Apple laptops maakt: Apple. 

Kijk ook verder dan het merk van je laptop

Als je een nieuwe laptop gaat kopen, is het een goed idee om verschillende laptop merken met elkaar te vergelijken. Maar uiteindelijk gaat het niet om het merk, maar om de laptop zelf. Elke merk heeft goede en minder goede modellen.

Binnen bijna alle laptop merken vind je laptops van verschillende prijsklassen en met verschillende specificaties. Kijk daarom ook verder dan het merk naar je nieuwe laptop en houd er vooral rekening mee waar je de laptop voor gaat gebruiken. 

Ben je door alle verschillende merken, mogelijkheden en opties de draad even kwijt geraakt? Geen probleem, met de laptop keuzehulp helpen we je stap voor stap een laptop te vinden die bij je past. Om het je nóg makkelijker te maken, hebben we automatisch de beste laptop merken voor je geselecteerd. En wil je een specifiek merk, dan kun je dat ook altijd aanvinken.

Wat zijn A merken laptops?

Laptops van de merken Apple, Dell, HP, Lenovo, ASUS en Acer staan zeer goed bekend. Deze merken blinken uit op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie.

Welk merk laptop gaat het langst mee?

Merken zoals Apple, Lenovo (vooral de ThinkPad-serie) en Dell (met hun Latitude-lijn) hebben over het algemeen een lange levensduur.

Welk laptopmerk biedt de beste waarde voor mijn geld?

Laptops van de merken Acer, HP en ASUS Hebben vaak een erg goede prijs-kwaliteitverhouding. De laptops zijn relatief krachtig, snel en betrouwbaar, voor een betaalbare prijs.

Welke laptop merken maken de meest duurzame en milieuvriendelijke laptops?

Apple en HP zetten zich in voor duurzaamheid. Deze merken maken gebruik van gerecyclede materialen en bouwen hun laptops zo energie-efficiënt mogelijk.

Welke laptop merken maken de beste gaming laptops?

ASUS (ROG-serie) en Acer (Predator-serie) zijn populaire keuzes voor gaming laptops. Ook MSI laptops zijn gewild onder gamers. Deze laptops bieden krachtige prestaties en hoogwaardige grafische mogelijkheden.