Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe laptop, is er volop keuze. Uit merken, maten, soorten en prijsklassen. Veruit het meest bekend is de Windows-laptop, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een MacBook of een Chromebook. Die laatste wint aan populariteit, maar is behoorlijk anders dan de laptop die de meeste mensen gewend zijn.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een Chromebook en een laptop? Welke voordelen heeft een Chromebook vergeleken met andere laptops? En welke laptop past het beste bij jou? In dit artikel vind je alles wat je moet weten op een rijtje.

chromebook

Het verschil in gebruik

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop, dan is het altijd goed om vooraf te bedenken waarvoor je jouw nieuwe laptop gaat gebruiken. Ga je er vooral teksten mee verwerken en surfen op het internet? Of wil je juist foto’s bewerken, video’s monteren of gamen? Een Chromebook is geschikt voor tekstverwerking, internetten en simpele applicaties. Dat betekent dat je er uitstekend mee kunt browsen, je gemakkelijk verslagen typt én je filmpjes kijkt en muziek luistert. Is dat jouw doel? Dan is een Chromebook zeer geschikt.

TIP: Heb je vaak slecht internet? Dan is een Chromebook wellicht geen goede keuze: voor het gebruik heb je namelijk vrijwel altijd internet nodig.

Alle andere Windows- en Apple-laptops zijn ook geschikt voor internetten, tekstverwerken en films kijken. Sommige van deze laptops hebben een groot geheugen en goede processor, waardoor je ook foto’s en video’s bewerkt en je kunt gamen. Wil jij vooral programma’s op je laptop draaien die veel geheugen vragen? Dan is een Chromebook dus minder geschikt.

Het verschil in besturingssystemen tussen Chromebook en laptop

Chromebooks hebben het besturingssysteem Chrome OS. MacBooks gebruiken macOS. En kies je voor een Windows-laptop, dan heb je een Windows-besturingssysteem. De verschillen? Het besturingssysteem van een Chromebook is erg licht en snel, waardoor je laptop ook erg snel is. De snelheid van een laptop die werkt op macOS of Windows, hangt af van de kracht van je laptop. Heb jij een laptop met een goede processor en veel werkgeheugen, dan is het besturingssysteem sneller.

Chromebook Chrome OS

Het verschil in internetbrowser

Via een Chromebook browse je automatisch in Google Chrome. Via je Macbook gebruik je standaard Safari om te internetten. Via Windows heb je meer opties: van Google Chrome tot Firefox en Microsoft Edge.

Het verschil in online en offline werken

Op een Chromebook voer je alle taken online uit. Je werkt namelijk direct vanuit de internetbrowser of via applicaties die je hebt gedownload. Daarom bewaar je documenten, foto’s en video’s automatisch online, via Google Drive. Een Chromebook heeft vaak geen of beperkte offline opslagmogelijkheden. MacBooks of Windows-computers hebben een harde schijf. Dat maakt je minder afhankelijk van het internet en diverse online applicaties. Je kunt online werken en offline werken. En je slaat bestanden, foto’s of video’s gemakkelijk online op, of je kiest ervoor om je bestanden fysiek op de laptop op te slaan.

Het verschil in beschikbare applicaties en programma’s tussen Chromebook en laptop

Programma’s installeren op een Chromebook werkt anders dan op andere laptops. Je gebruikt hiervoor namelijk internetapplicaties uit de Chrome Web Store of Google Play Store. Zo download je bijvoorbeeld een tekstverwerker als Google Docs en maak je presentaties via Google Slides. Kies je voor een Chromebook, dan zit je dus vast aan de apps die beschikbaar zijn via de Chrome Web Store en Google Play store (al zijn er dat tegenwoordig erg veel – zelfs voor een Office-pakket zit je goed). Op een Windows-laptop of MacBook download en installeer je vrijwel alle applicaties die je wil. En daarnaast installeer je gemakkelijk zware besturingssystemen, zoals Photoshop.

De voordelen van een Chromebook

Een Chromebook heeft diverse voordelen ten opzichte van andere laptops:

Snel

Door het lichte besturingssysteem, is een Chromebook altijd snel.

Goedkoop

Omdat de Chromebook net wat minder mogelijkheden heeft dan een Windows laptop of MacBook, is de Chromebook vaak een stuk voordeliger dan andere laptops. Je ziet dan ook dat veel studenten kiezen voor een Chromebook

Energiezuinig

Een Chromebook is energiezuinig. Je maakt namelijk geen gebruik van videokaart, harde schijf of SSD: de energieslurpers van normale laptops. Daarnaast vraagt het besturingssysteem weinig van de batterij. Vaak kun je een hele dag werken zonder je Chromebook op te hoeven laden. Een groot verschil met andere laptops, die al na een paar uur aan het stopcontact moeten om op te laden.

Veilig

Gebruik je een Chromebook, dan heb je geen antivirussoftware nodig. Een Chromebook is namelijk automatisch beveiligd via Google.

Welke laptop past bij jou?

Alle laptops zijn geschikt voor internetten, mailen en tekstverwerken. Ook kijk je op alle laptops films en series. Het is juist wat je daarnaast nog met je laptop wil doen, dat de doorslag geeft in de keuze voor de laptop die het beste bij jou past. Hulp nodig bij je keuze? Vul dan de laptop keuzehulp in. Dan weet je binnen no-time welke laptop het beste bij jou past.

Start de keuzehulp