Laptop
Laptops

Hoeveel werkgeheugen heb jij nodig voor je laptop?

Laatst bijgewerkt

Door

4 minuten lezen

Wanneer je online zoekt naar laptops, kom je één term gegarandeerd vaak tegen: werkgeheugen. Maar wat is dat eigenlijk? Moet je bij het kopen van een nieuwe laptop letten op het werkgeheugen van de computer? En hoe weet je hoeveel je nodig hebt?

Ben jij op zoek naar een nieuwe laptop, dan wil je een exemplaar aanschaffen dat echt bij je past. Het is dan belangrijk rekening te houden met het werkgeheugen van de computer. Hoe groot het werkgeheugen van jouw laptop moet zijn, is heel persoonlijk. Voor een groot deel is het namelijk afhankelijk van hoe jij je laptop wil gebruiken. In dit artikel lees je alles over het werkgeheugen van laptops en kom je erachter hoe groot het werkgeheugen van jouw laptop moet zijn.

Hoeveel werkgeheugen heeft deze laptop?
Wat is het werkgeheugen van een laptop?

Elke laptop heeft een werkgeheugen dat samenwerkt met de processor en de harde schijf of SSD in de computer. Het werkgeheugen is een tijdelijk geheugen. Het slaat tijdelijk informatie op over programma’s en bestanden waar jij op dat moment mee werkt.

Dankzij het werkgeheugen kun je diverse programma’s en bestanden naast elkaar gebruiken. Hoe groter het werkgeheugen, hoe meer programma’s de laptop of pc tegelijk aankan. Een computer met een groot werkgeheugen, is dus sneller dan een computer met een kleiner werkgeheugen.

Hoeveel werkgeheugen is genoeg voor jou?

Hoeveel werkgeheugen een laptop heeft, varieert enorm. Zo zijn er laptops met een werkgeheugen van 2GB, 4GB, 6GB, 8GB en 16GB en er zijn zelfs laptops met een werkgeheugen van 32GB. Hoeveel werkgeheugen geschikt is voor jou, is afhankelijk van je gebruik.

Laptop keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

2GB

Gebruik jij jouw laptop alleen om te internetten en teksten te verwerken, bijvoorbeeld via Word, dan is een laptop met een werkgeheugen van 2GB prima. Wil je foto’s en video’s bewerken? Dan is een laptop met zo’n klein werkgeheugen niet geschikt. Een computer met een geheugen van 2GB wordt relatief snel traag.

Laptop werkgeheugen ziet er zo uit

4GB

Logischerwijs kun je met een laptop met een werkgeheugen van 4GB ook uitstekend internetten en tekstverwerken. Wil je foto’s en video’s bewerken of andere zwaardere taken uitvoeren? Dan kan dit, maar je zult merken dat het systeem soms wat langzaam reageert. Heb je een klein budget? Dan is een laptop met 4GB geheugen heel geschikt.

6GB tot 8GB

Wil jij internetten, tekstverwerken, foto’s en video’s bewerken en gamen? Dan is een laptop met 6GB tot 8GB werkgeheugen vereist. Dit wat grotere geheugen zorgt ervoor dat jij zonder problemen kunt werken op je computer. Een computer met een werkgeheugen van 6GB tot 8GB is wat prijs-kwaliteitsverhouding vaak de beste keuze.

16GB of meer

Voor mensen die hun computer veel gebruiken en tegelijkertijd veel gebruikmaken van zware programma’s, is een laptop met een werkgeheugen van 16GB geschikt. Denk bijvoorbeeld aan zware, grafische 3D-games of videobewerking. Een laptop met meer dan 16GB werkgeheugen, is eigenlijk alleen geschikt voor professionals. Als gewone consument heb je zoveel werkgeheugen niet nodig.

Deze laptop heeft voldoende werkgeheugen voor fotobewerking.

Is een laptop met meer werkgeheugen altijd beter?

Zoals gezegd: hoe meer werkgeheugen, hoe sneller de computer. Hoe meer werkgeheugen je hebt, hoe beter jouw laptop geschikt is voor het draaien van zware programma’s, bijvoorbeeld voor het bewerken van foto’s of video’s. Gebruik jij jouw laptop echter alleen om te internetten en tekstverwerken? Dan is veel werkgeheugen écht niet nodig. Je betaalt dan onnodig meer geld.

Vind jouw nieuwe laptop in slechts een paar stappen

Ben jij op zoek naar een nieuwe laptop? Dan weet je nu dat je goed moet letten op het werkgeheugen van de computer. En dat er vele andere factoren zijn die bepalen welke laptop bij jou past. Toch kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Het assortiment is ruim en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te zoeken. Vul gewoon de laptop keuzehulp in. Vink jouw budget aan, kies voor het besturingssysteem van jouw voorkeur en bepaal jouw ideale formaat. De keuzehulp geeft je dan automatisch alle laptops die binnen jouw wensen vallen. En wil je die vervolgens kopen? Dan klik je heel gemakkelijk door naar de webwinkel.