Laptop
Laptops

Help! Welke laptop processor moet ik kiezen?!

Laatst bijgewerkt

Door

6 minuten lezen

De processor wordt ook wel het brein van de laptop genoemd. Het is namelijk de processor die voor een groot deel bepaalt hoe snel de laptop is en wat je er mee kunt doen. De keuze voor een processor is dan ook een heel belangrijk onderdeel van je zoektocht naar een nieuwe laptop. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om de beste processor voor jou uit te kiezen.

Hoe werkt een laptop processor?

De processor, ook wel Central Processing Unit of CPU genoemd, speelt een belangrijke rol in elke handeling die je op de computer verricht: van het opstarten tot het installeren van programma’s, maar ook het browsen op internet of het afspelen van muziek. De kracht van een processor bepaalt welke taken je laptop kan uitvoeren en hoe snel deze taken worden uitgevoerd. 

Waarom is het belangrijk om de juiste processor te kiezen?

De processor bepaalt voor een groot deel wat je allemaal met de computer kan. Moet je voor je studie of werk veel video’s bewerken? Wanneer je processor niet krachtig genoeg is, is het bijna niet te doen. Met een snellere processor zal het bewerken van video je een stuk beter afgaan. En speel je graag games op je laptop? Zonder een geschikte processor verloopt de game traag en vol haperingen, waardoor je amper aan spelen toekomt. 

Je koopt een laptop niet zomaar, je koopt hem om te gebruiken. Waarvoor je de laptop allemaal kunt gebruiken, is sterk afhankelijk van de processor die erin zit. Daarom is het belangrijk om bij je aankoop van een nieuwe laptop extra aandacht te besteden aan de processor die erin zit. 

Laptop keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Verschillende laptop processors

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe laptop kom je een hele rij aan mogelijke processors tegen. Wat houden al die verschillende namen en cijfers in? En welke processor kun je nu het beste kiezen? Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje. 

Intel Core i9

Intel processors

Verreweg de meeste laptops hebben een processor uit de Intel Core i-serie. Deze serie bestaat uit 4 verschillende soorten processoren: de Intel Core i3, Intel Core i5, Intel Core i7 en Intel Core i9. 

Intel Core i3: Deze processor is geschikt voor de meeste alledaagse taken, zoals surfen op het web of Netflix-series kijken

Intel Core i5: Deze processor biedt prima prestaties voor gaming en het bewerken van foto’s. 

Intel Core i7: Deze processor levert uitstekende prestaties voor gaming en fotobewerking. Daarnaast zijn laptops met deze processor ook te gebruiken voor videobewerking. 

Intel Core i9: Deze processors bieden momenteel het allerbeste wat mogelijk is qua prestaties. Deze processor is dan ook te vinden in enkele van de beste laptops van dit moment.

AMD Ryzen

AMD processors

Zoals de i-serie het meestvoorkomende type Intel-processor is, is de Ryzen-serie de populairste AMD processor. Waarschijnlijk kom je tijdens je zoektocht naar een laptop vooral de volgende AMD Ryzen-processors tegen:

AMD Ryzen 3: Deze processor is geschikt voor basistaken zoals internetten, e-mailen en tekstverwerking. Je kunt gemakkelijk in meerdere tabbladen tegelijk werken. Een goede studenten laptop moet daarom minimaal een AMD Ryzen 3 processor hebben.

AMD Ryzen 5: Als je werkt met grafische programma’s of foto’s bewerkt, heb je een aardig krachtige processor nodig, zoals de AMD Ryzen 5. 

AMD Ryzen 7: Taken als het bewerken en renderen van video’s of het laden van bestanden met hoge resolutie (4K) vragen veel van een processor. De AMD Ryzen 7 kan deze taken prima aan. 

AMD Ryzen 9: Dit is op dit moment de krachtigste AMD Ryzen-processor. Deze processor is met name aan te raden wanneer je graag de nieuwste games speelt of met 3D-modellen werkt. 

Apple M1

Apple M1

In 2020 introduceerde Apple in samenwerking met ARM een eigen chip met ingebouwde processor: M1. Sindsdien worden steeds meer Apple-apparaten voorzien van deze chip. De chip heeft op dit moment drie uitvoeringen. 

Apple M1 chip

De Apple M1 chip is een op ARM-gebaseerd systeem op een chip. De chip bevat een processor, het werkgeheugen en de videokaart van de laptop. De chip is krachtig genoeg om zware videobewerkingsprogramma’s te draaien. 

Apple M1 Pro chip

De Apple M1 Pro is nog sneller dan de reguliere Apple M1. De chip is geschikt om meerdere zware programma’s naast elkaar te draaien en heeft meerdere grafische kernen. Dit maakt de chip ideaal voor iedereen die vaak video’s bewerkt. 

Apple M1 Max

De Apple M1 Max is de snelste Apple chip van dit moment. De chip heeft meerdere grafische kernen en is te gebruiken voor de allerzwaarste taken. Ook kun je dankzij deze chip zonder problemen meerdere taken tegelijk uitvoeren. Heb jij méér nodig dan standaard mogelijkheden voor videobewerking en wil je bijvoorbeeld 3D-modellen renderen of 8K video’s bewerken? Deze chip maakt het mogelijk. 

Welke processor heb ik nodig voor mijn laptop?

Laptop processors zijn er in talloze varianten. Om de juiste te kiezen, moet je jezelf eerst afvragen waar je jouw laptop voor wilt gaan gebruiken. Om je op gang te hebben we de beste processors voor de meestvoorkomende gebruikssituaties op een rijtje gezet. 

GebruikssituatiesProcessor nodig
Internetten, e-mailen, tekstverwerkenKan met elke processor
StuderenAMD Ryzen 3, Intel Core i3 of hoger
Foto’s bewerkenAMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
Video’s bewerkenAMD Ryzen 7, Intel Core i7 of hoger
Games spelenAMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger (let op: hier is ook een goede videokaart voor nodig)
Wat is beter, Intel of AMD?

Intel en AMD zijn de twee grootste processor merken. Intel processors zijn over het algemeen sneller, maar ook wat duurder. AMD processors zijn wat goedkoper en beschikken over een relatief krachtige, geïntegreerde grafische chip.

Kun je een nieuwe processor in een laptop zetten?

In de meeste laptops kun je geen nieuwe processor zetten. Bij de laptops waarin dat wel kan, is er zelden ruimte om een zwaardere processor te installeren dan er al in zat.

Wat is de beste processor?

De beste processors van dit moment zijn de Intel core i9, AMD Ryzen 9 en Apple M1 Max.

Welke processor heb ik nodig voor mijn laptop?

Zoals je ziet, zijn er talloze verschillende processors waar je uit kunt kiezen. Welke processor je nodig hebt, is uiteindelijk een hele persoonlijke keuze. Met de laptop keuzehulp maken we deze keuze makkelijk voor je. Nadat je enkele simpele vragen invult, ontvang je van ons een persoonlijk laptop-advies, inclusief de meest geschikte laptop voor jou.