Laatst bijgewerkt
Door Deborah
5 minuten lezen
Vraag jij je wel eens af wat nu eigenlijk de beste studenten laptop is? Als student heb jij je laptop hard nodig. Online boeken en artikelen lezen, informatie opzoeken, opdrachten uittypen en als finalestuk het schrijven van je scriptie. Dagelijks breng je heel wat uren achter je scherm door. Die computer is dus onmisbaar. Welke laptop het beste bij jouw wensen en eisen aansluit, is heel persoonlijk. In dit artikel lees je daarom waar je over na moet denken als je een nieuwe laptop gaat kopen.
Of je je nu klaarmaakt voor de start van een nieuw collegejaar, omdat je net begint met studeren, of jouw oude laptop het heeft begeven en je direct een nieuwe nodig hebt: het is altijd belangrijk dat jij een exemplaar kiest dat bij jou en jouw gebruik past. Heb je een klein budget? Wil je jouw laptop makkelijk mee kunnen nemen? Doe jij werkelijk alles met jouw computer? Maak je geen zorgen. De ideale laptop is dichterbij dan je denkt.
Hoe gebruik jij jouw laptop?
Als student kun je niet zonder geschikte laptop om jouw verslagen op te schrijven, samenvattingen te maken en opdrachten uit te voeren. Maar welke laptop is voor jou de perfecte match? Het is belangrijk om van tevoren goed na te denken waarvoor jij je laptop precies wilt gaan gebruiken.
Verslagen typen en een scriptie schrijven
Gebruik je je laptop vooral om te typen in Word, af en toe een Powerpoint-presentatie in elkaar te knutselen en wat op internet te surfen? Misschien af en toe een mailtje typen en natuurlijk je favoriete series kijken op Netflix? Dan kun je met vrijwel elke moderne laptop prima uit de voeten. Een relatief simpele en goedkope laptop voldoet al aan jouw eisen.
Fotobewerking en grafische vormgeving
Wanneer je een creatieve studie volgt, moet je laptop in staat zijn zware programma’s te kunnen draaien. Programma’s als Photoshop, InDesign en Illustrator kunnen aardig wat van je laptop vragen, al helemaal als je ondertussen ook nog je webbrowser en Spotify open hebt staan. Kies daarom voor een laptop met een goede processor en voldoende werkgeheugen.
Videobewerking, 3D en gamen
Moet je voor je studie regelmatig video’s bewerken of werk je met 3D-modellen? Dan is een goede laptop onmisbaar. Alleen met een sterke processor en goede videokaart lukt het om dit soort zware programma’s te draaien. Denk bij een processor minimaal aan een AMD Ryzen 7 of Intel Core i7. Qua videokaart is een NVIDIA Quadro erg geschikt. En vind je het fijn om na het studeren te ontspannen met een uurtje gamen? Ook dan is een laptop met wat extra power geen overbodige luxe.
De prijs van een studenten laptop
Als student heb je misschien wel een beperkt budget. Of wellicht kun je juist wel wat makkelijker rondkijken naar laptops die nét wat duurder zijn, omdat je ouders meebetalen. De beste studenten laptop hoeft niet duur te zijn. Laptops zijn er in diverse prijsklassen, ook voor studenten. De prijzen voor laptops beginnen vaak bij ongeveer 300 euro en eindigen bij 5000 euro. Je vindt zo altijd een laptop die binnen jouw budget past.
Liever een tweedehands laptop kopen? Dat kan natuurlijk ook. Veel online winkels, zoals Coolblue en Bol.com bieden naast nieuwe laptops uitstekende tweedehandse of refurbished laptops aan. Handig als je een wat luxer type zoekt, maar je liever wat minder geld uitgeeft.
Het besturingssysteem
De meeste laptops hebben het besturingssysteem van Windows. Macbooks hebben een besturingssysteem van Apple (MacOS, OS X). En Chromebooks hebben het besturingssyteem van Google. Afhankelijk van jouw voorkeur, kies je een laptop met het besturingssysteem dat het beste bij jou past. Heb je bijvoorbeeld altijd met Windows gewerkt? Dan is het begrijpelijk dat je voor je nieuwe laptop ook weer voor Windows kiest.
Het formaat van de laptop
Laptops zijn er in diverse soorten en formaten. Voor het formaat van je laptop moet je een afweging maken tussen wat jij belangrijker vindt: een groot scherm of een laptop die je makkelijker meeneemt.
Kleinere laptops zijn vaak ideaal om mee te nemen naar de collegezaal, want ze zijn makkelijk in een tas te stoppen en licht van gewicht. Grotere laptops zijn vaak wat zwaarder en minder compact.
Maar let op: een kleine laptop is niet altijd geschikt voor de zwaardere taken, zoals fotobewerking. Daar heb je een laptop met een krachtige hardware voor nodig. Gebruik jij jouw laptop vooral op één plek, als een soort vaste computer, bijvoorbeeld op jouw studentenkamer? Dan kun je voor een groot scherm kiezen. Een groot scherm is over het algemeen fijner om uren achter elkaar te werken en een stuk rustiger voor je ogen dan een kleine laptop.
Vind de beste studenten laptop voor jou
Het uitzoeken van een nieuwe studenten laptop kan heel wat tijd in beslag nemen. We maken het graag een stukje makkelijker voor je. Vul nu de laptop keuzehulp in en laat jou adviseren over de beste studenten laptop voor jou. Het enige wat jij hoeft te doen is een aantal stappen doorlopen en vragen beantwoorden. Vul bijvoorbeeld jouw budget, voorkeur voor besturingssysteem en gewenste formaat in, dan kom je automatisch uit bij de laptops die aansluiten bij jouw wensen en eisen.