Koelkast
Koelkasten

Koelkast kopen? Zo kun je verschillende koelkasten vergelijken

Laatst bijgewerkt

Door

7 minuten lezen

Een kleine koelkast of juist een gigantisch model. Voorzien van alle technische snufjes of gewoon een eenvoudige uitvoering. Een koelkast kopen lijkt eenvoudig, maar er zijn heel wat zaken waar je op moet letten. In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste keuzes, zodat jij precies weet waar je op kunt letten als je koelkasten gaat vergelijken. Je kunt het jezelf natuurlijk ook makkelijk maken met de koelkast keuzehulp.

Koelkast keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Koelkasten in verschillende formaten

Eén van de eerste dingen om over na te denken bij de aanschaf van een vrijstaande koelkast is het model. Ga je voor een tafelmodel, zodat je er nog iets op kunt zetten? Kies je voor een gemiddeld formaat (een kastmodel koelkast) of wil je juist een extra groot exemplaar, zoals een Amerikaanse koelkast? 

Een tafelmodel koelkast is handig als je weinig plek hebt in huis of niet zoveel koelruimte nodig hebt. Standaard is een tafelmodel koelkast 85 centimeter hoog. De breedte varieert tussen de 45 en 60 centimeter. 

Een koelkast kopen doe je door eerst de verschillen te vergelijken.

Koop je een koelkast of koel-vriescombinatie?

Nog een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je een nieuwe koelkast gaat kopen: wil je alleen koelen of wil je dat er ook een vriesgedeelte in het toestel zit? In dat laatste geval heb je een koel-vriescombinatie nodig.

Een koelkast zonder vriesgedeelte is over het algemeen wat goedkoper en energiezuiniger. Wil je echter iets kunnen invriezen, dan heb je alsnog een losse vriezer nodig. 

Een koel-vriescombinatie bestaat altijd uit twee delen: het koelgedeelte en het vriesgedeelte. Beide gedeeltes hebben hun eigen deur. Het vriesgedeelte bestaat doorgaans uit meerdere lades, waardoor je er aardig wat voedingswaren in kwijt kunt. 

Check het energieverbruik voordat je de koelkast bestelt

Je koelkast staat dag en nacht aan. Door goed te letten op het energieverbruik van je nieuwe koelkast, voorkom je dat je onverwachte hoge rekeningen krijgt. Hoeveel energie een koelkast verbruikt, is afhankelijk van twee factoren: het energielabel en het formaat van de koelkast. Een energiezuinige koelkast is daardoor niet alleen een toestel met een goed energielabel, maar ook met een niet te grote inhoud. 

Hoeveel een specifiek toestel gemiddeld verbruikt in een jaar, kun je terugzien op het energielabel van dat model. Vermenigvuldig het aantal kilowattuur (kWh) per dag met €0,23 en je hebt een inschatting van je energiekosten per jaar. 

Vergelijk het energieverbruik voordat je een koelkast koopt

Mogelijke extra functies voor je koelkast

Wanneer je een koelkast gaat kopen, kun je kiezen uit heel wat extra opties. Op deze manier kun je je koelkast zo eenvoudig of high tech maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de volgende functies:

Low Frost of No Frost

Houd jij er ook zo van om elke twee maanden je vriezer te ontdooien? Wij ook niet. Gelukkig hoeft dat ook niet. Wanneer je kiest voor een koel-vriescombinatie met No Frost-functie, hoef jij je vriezer nooit meer te ontdooien. Ook is er een tussenstap: een koel-vriescombi met Low Frost-functie waarbij je vriezer slechts twee keer per jaar ontdooit wordt. 

Stille koelkasten

Een koelkast die constant op de achtergrond staat te zoemen kan een flinke stoorzender zijn. Vooral wanneer je een open keuken hebt, is het handig dat je koelkast zo stil mogelijk is. Het kan dan verstandig zijn om te kiezen voor een stille koelkast. 

Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van maximaal 38 decibel. Normale omgevingsgeluiden van een woonkamer of keuken zijn ongeveer 40 decibel. Een stille koelkast maakt dus minder geluid dan de omgevingsgeluiden, waardoor je amper hoort dat hij aanstaat. 

Vershoudzone

Dankzij een vershoudzone blijven je groente, fruit, vlees en vis tot twee keer langer goed. Je kunt kiezen uit drie soorten vershoudzones:

  • Een lade met instelbare luchtvochtigheid (voor het vers houden van groente en fruit)
  • Lades met een instelbare temperatuur (zowel groente en fruit als vlees en vis)
  • Een 0-gradenzone (ideaal voor het vers houden van vlees en vis)

Slimme koelkast

Stel, je loopt door de supermarkt en denkt spontaan: ‘Ik ga vanmiddag een taart bakken!’ Je kiest een taartmix, gooit hem in je mandje en vraagt je vervolgens af of je misschien ook nog eieren en melk moet kopen. Of staan die toch nog in je koelkast? Doordat sommige slimme koelkasten zijn uitgerust met camera’s, kun je vanuit de supermarkt gewoon checken wat er nog in je koelkast staat. Ook kun je met je telefoon meteen de temperatuur van de supermarkt wat kouder zetten, zodat je boodschappen extra snel gekoeld worden. 

Waar ga je de koelkast neerzetten?

Veel mensen zetten een extra koelkast in de schuur of kelder Zo heb je mooi wat extra ruimte om bijvoorbeeld drankjes koud te houden. Houd er echter rekening mee dat het in de schuur of kelder een stuk kouder kan zijn dan in je keuken. Niet elke koelkast kan daar even goed tegen. Koelkasten met een SN klimaatklasse blijven goed werken bij een temperatuur van minimaal 10 graden. Wanneer de omgevingstemperatuur zakt tot onder de 10 graden is er een risico dat de koelkast uitvalt. 

Koelkasten van verschillende merken

Bij het kopen van je koelkast heb je keuze tussen verschillende merken. Wanneer je kiest voor een A-merk, hangt daar een wat groter prijskaartje aan, maar kun je over het algemeen ook rekenen op een wat hogere kwaliteit. Zo zijn mensen over het algemeen erg tevreden over koelkasten van LG, Bosch, Siemens, Liebherr, Samsung en Miele. Deze koelkasten gaan doorgaans erg lang mee, waardoor je niet zo snel een nieuwe hoeft te kopen. 

Wanneer je voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding wilt gaan, zit je goed met merken als Beko, LG en Indesit. Ook zijn veel mensen te spreken over de koelkasten van Miele. De prijs van deze laatste ligt iets hoger, maar mensen zijn overduidelijk ook erg te spreken over de kwaliteit. Gebruik de koelkast keuzehulp om erachter te komen wat voor jou de meest geschikte koelkast is. Of lees ons onderzoek naar de beste koelkast van 2024.

Wat is de energiezuinigste koelkast?

De energiezuinigste koelkast heeft energielabel A. Een koelvriescombinatie met dit energielabel verbruikt ongeveer 108 kWh per jaar.

Wat kost een normale koelkast?

De prijs van een normale koelkast, ook wel kastmodel koelkast genoemd, begint bij €380,- en loopt op tot €1449,-.

Wat is de gemiddelde levensduur van een koelkast?

De levensduur van een koelkast is afhankelijk van het merk dat je kiest. Koelkasten van wat goedkopere merken gaat gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten houden het vaak wel 15 jaar vol. Dit komt doordat de bouwkwaliteit van duurdere koelkasten vaak stukken beter is.

Wat is de zuinigste koel-vriescombinatie?

De zuinigste koelvriescombinatie van dit moment is de Samsung RB38A7B6AB1/EF. Deze koel-vriescombinatie heeft energielabel A en verbruikt gemiddeld 108 kWh per jaar.

Wat zijn de beste koelkast merken?

De beste koelkast merken zijn: Liebherr, Siemens, Atag, Miele en Bosch. Deze merken blinken vooral uit op het gebied van kwaliteit en functionaliteit. Merken als Smeg en Boretti zijn ook van hoge kwaliteit en staan vooral bekend om hun mooie design.

Hoe kies je een koelkast?

Let bij het kopen van een koelkast als eerste op het type koelkast: wil je dat de koelkast een apart vriesvak heeft (een koel-vriescombinatie), kies je het liefst voor een kastmodel koelkast of ga je liever voor een tafelmodel? Iets anders waar je op moet letten, is het energieverbruik. In de meeste huishoudens staat de koelkast het hele jaar door aan. Met een energiezuinige koelkast bespaar je veel op de jaarlijkse energiekosten.