Koelkast
Koelkasten

6 Tips voor een goedkope koelkast die past bij jouw budget

Laatst bijgewerkt

Door

4 minuten lezen

Een nieuwe koelkast kopen hoeft heus geen rib uit je lijf te zijn. Want hoewel de aanschafkosten in eerste instantie wat hoog lijken, zijn er verschillende mogelijkheden om een goedkope koelkast te kopen, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit.

Er zijn twee manieren waarop je geld kunt besparen met je koelkast: 

  1. Kies voor een goedkope koelkast
  2. Houd de vaste kosten van je koelkast laag

In dit artikel nemen we je mee langs beide opties. 

Vier tips om een betaalbare koelkast te kopen

Wist je dat er verschillende manieren zijn om een stuk minder te betalen voor je nieuwe koelkast dan je in eerste instantie zou denken? Probeer bijvoorbeeld een van deze vier opties:

1. Koop je koelkast voordelig in de aanbieding

Wil je zo voordelig mogelijk een nieuwe koelkast kopen? En daarbij liever geen concessies doen op kwaliteit, functies en het merk? Dan is het slim om je koelkast in de aanbieding te kopen. Bij webshops als Bol.com en Coolblue zijn er altijd wel een aantal verschillende koelkast aanbiedingen. Deze aanbiedingen vind je ook terug in koelkast keuzehulp.

2. Kies voor een tweedekans koelkast

Wat veel mensen niet weten, is dat je heel goedkoop een A-merk koelkast kunt kopen. Dat doe je door te kiezen voor een tweedekans koelkast. Let op, dit is iets anders dan een tweedehands apparaat. De koelkast is namelijk niet gebruikt, maar omgeruild of lichtelijk beschadigd bij het vervoer. Kijk hier welke tweedekans koelkasten op dit moment worden aangeboden.  

3. Kies voor een koelkast van een goedkoper merk

Veel mensen kiezen het liefst voor een koelkast van een A-merk koelkast, zoals Bosch, Miele of Siemens. Vaak betaal je bij deze koelkasten echter ook voor het merk. Hoewel deze koelkasten vaak van goede kwaliteit zijn, liggen de prijzen vaak ook wat hoger. 

Als je zoekt naar een goedkope koelkast, doe je er verstandig aan om te kiezen voor een koelkast met een zo goed mogelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Koelkasten van de merken Beko, LG en Indesit scoren over het algemeen heel goed op dit onderdeel. De merken Etna, Pelgrim en Whirlpool maken doorgaans de goedkoopste koelkasten.

4. Lease een koelkast

Het is helemaal niet nodig om een koelkast te kopen om je voedingswaren koel te kunnen bewaren. Je kunt ook een koelkast abonnement nemen. Voor een vast bedrag per maand heb jij een koelkast die het altijd doet. Zo hoef je niet in één keer een grote som geld neer te tellen, maar kun je de kosten voor je koelkast over een langere tijd verspreiden. 

Vrouw bij goedkope koelkast

Besparen op de gebruikskosten van je koelkast

De aanschafkosten van je koelkast zijn één ding, maar de verbruikskosten zijn een tweede. Veel mensen kijken vooral naar een lage aanschafprijs, maar vergeten dat je koelkast ook verbruikskosten met zich meebrengen. Dit is zeker iets om over na te denken als je zo goedkoop mogelijk gebruik wilt maken van je koelkast. 

Energieverbruik van je koelkast

Door te kiezen voor een koelkast met een goed energielabel (bijvoorbeeld C), kun je jaarlijks aanzienlijk besparen op je energierekening. Stel, je koopt een koel-vriescombinatie met energieklasse C. Over de hele levensduur van het apparaat, bespaar je zo’n €281,- aan energiekosten ten opzichte van een koel-vriescombinatie met energielabel F. 

Houd hier rekening mee bij je keuze voor een nieuwe koelkast. Vaak is het op de lange termijn goedkoper om een iets duurdere energiezuinige koelkast te kopen dan wanneer je voor een goedkope energieslurper gaat. 

Denk na over het formaat van je koelkast

Wat je niet zo snel zou verwachten, is dat je ook rondom het formaat van je koelkast wat afwegingen kunt maken om op de lange termijn te besparen. Wanneer je een goedkope koelkast zoekt, kom je al snel bij een tafelmodel uit. Deze koelkasten zijn goedkoop in de aanschaf, maar doen wel wat ze moet doen: jouw eten en drinken koelen. 

Kleine koelkasten brengen echter ook een nadeel met zich mee: je kunt er niet zoveel in kwijt. Je moet hierdoor waarschijnlijk meerdere keren per week om boodschappen en moet het houden bij de wat kleinere verpakking. Hierdoor kunnen de kosten voor boodschappen wat hoger uitvallen dan wanneer je een wat grotere koelkast hebt waar je veel meer voedingswaren in kwijt kunt. 

De binnenkant van een goedkope koelkast