Koelkast
Koelkasten

Tips voor het vinden van een energiezuinige koelkast

Laatst bijgewerkt

Door

7 minuten lezen

Of je het nu doet voor de lagere energiekosten of om actief je steentje bij te dragen aan het milieu, een energiezuinige koelkast is altijd een goede keuze. Met een energiezuinige koelkast bespaar je jaarlijks tientallen euro’s op je energierekening. Maar hoe kies je nu een goede energiezuinige koelkast? Waar moet je op letten als je er één koopt? En wast is nu écht het zuinigste exemplaar?

Waarom zou je kiezen voor een energiezuinige koelkast?

Een energiezuinige koelkast kan ontzettend veel verschil maken op je energierekening. Hoewel de aanschafprijs misschien net wat hoger is, bespaar je onderaan de streep vaak tientallen euro’s. Naast dat je er geld mee kunt besparen, draag je met een energiezuinige koelkast meteen je steentje bij aan een beter klimaat. 

Dat een energiezuinig toestel loont, geldt voor al je huishoudelijke apparaten. Voor je koelkast geldt het nog een stukje meer. Op veel apparaten kun je vrij gemakkelijk besparen door ze simpelweg wat minder te gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je wasgoed wat langer op te sparen, zodat je wat minder vaak een wasje hoeft te draaien. Bij je koelkast gaat dit niet op. Je koelkast staat dag en nacht aan. Juist daarom is het bij je koelkast zo belangrijk om een extra zuinig exemplaar te kiezen. 

Energiezuinige koelkast besparen

Hoeveel bespaar je met een energiezuinige koelkast op je energiekosten?

Wanneer je een energiezuinige koelkast gebruikt, kan je energierekening aan het einde van het jaar behoorlijk wat lager uitvallen dan wanneer jouw koelkast energie slurpt. Maar wat is het verschil nu precies?

Wist je dat: energiezuinige koelkasten verbruiken gemiddeld zo’n 48% minder stroom dan oude koelkasten

Oudere (onzuinige) koelkasten zijn ware energievreters. Een moderne koel-vriescombinatie met energielabel B in een gemiddeld huishouden verbruikt gemiddeld zo’n 130 kWh per jaar aan stroom. Heb je een model met energielabel E? Deze verbruikt gemiddeld 250 kWh per jaar. Bijna het dubbele dus! Met een energiezuinige koelkast bespaar je elk jaar ongeveer 120 kWh aan energie. 

Allemaal leuk en aardig, maar wat betekent dat voor je portemonnee? Een kilowattuur aan energie kost gemiddeld 24 eurocent. Oftewel: met een energiezuinige koelkast bespaar je per jaar €28,80. 

EnergielabelVerbruik per jaarKosten per jaar
B130 kWh€31,20
E250 kWh€60,-

Hoe zit het met de aanschafprijs?

De aanschafprijs voor een energiezuinige koelkast is een stuk hoger dan voor een minder zuinige variant. Je zag al dat je met een energiezuinige koelkast jaarlijks tientallen euro’s bespaart. Maar weegt dat wel op tegen een goekopere koelkast? Wij zochten het voor je uit.

Als je vandaag de dag een nieuwe koelkast koopt, gaat deze meer dan 15 jaar mee. Over de hele levensduur van de koelkast bespaar je dus minimaal €432,-. In onderstaande tabel zetten we de verschillen voor je op een rijtje.

EnergielabelAanschafprijsKosten na 15 jaar
B€999,-€468,-
E€599,-€900,-
Verschil€400,-€432,-

Zoals je ziet, verdien je de extra kosten die je betaalt voor een energiezuinige koelkast op de lange termijn terug in de energiebesparing die de koelkast oplevert.

Oude koelkast vs energiezuinige koelkast

Koelkast vervangen beter voor het milieu?

Het verschil in verbruik tussen een nieuwe zuinige koelkast en een oude koelkast is enorm. Heb jij nog een oudere koelkast die veel energie verbruikt? Dan is het bijna altijd een goed idee om hem te vervangen voor een nieuw en energiezuinig exemplaar. De energie die je bespaart door je koelkast te vervangen, weegt namelijk ruimschoots op tegen de milieu-impact die het maken van de nieuwe koelkast heeft.

Besluit je je oude koelkast te vervangen voor een nieuw energiezuinig exemplaar? Breng je oude koelkast dan niet naar de kringloop en geef hem niet weg. Lever hem in plaats daarvan in bij een milieupunt, zodat de materialen goed gerecycled kunnen worden. Soms neemt de winkel waar je je nieuwe koelkast koopt je oude koelkast soms gratis mee. Onder andere CoolBlue heeft deze regeling.

Tips voor het kopen van een energiezuinige koelkast

Ben jij erover uit dat jouw volgende koelkast een energiezuinig exemplaar wordt? Let dan bij de aankoop van je koelkast op de volgende dingen:

 • Let op het energielabel: Kies voor een koelkast met energieklasse A of B, oftewel een (donker)groen label
 • Kijk naar het stroomverbruik in kWh per jaar: Hoe lager dit is, hoe beter. Je vindt het stroomverbruik op het energielabel. 
 • Koop geen onnodig grote koelkast: hoe groter de koelkast, hoe meer energie hij verbruikt. Zo verbruiken een Amerikaanse koelkast al snel 35% meer energie dan een normale koel-vriescombinatie
 • Een koel-vriescombinatie verbruikt meer dan een koelkast zonder vriesvak: Heb je geen vriesvak nodig? Kies dan voor een koelkast zonder vriesvak, zodat je energie bespaart. 
 • Vul de Koelkast Keuzehulp in: De keuzehulp selecteert automatisch een energiezuinige koelkast die past bij jouw wensen.

Wist je dat het energielabel voor – onder andere koelkasten – sinds maart 2021 is vernieuwd? Lees hier meer over het vernieuwde energielabel. 

Veel koelkasten komen tegenwoordig met allerlei technische functies. Sommige van deze functies hebben een aanzienlijke invloed op het energieverbruik van je koelkast. Dit is de impact van een aantal veelvoorkomende functies:

 • No Frost: Dankzij de no frost functie hoef je je koelkast niet meer te ontdooien. Erg handig dus! Wanneer je een zuinige koelkast hebt, kost de no frost-functie ongeveer evenveel energie als wanneer je de koelkast handmatig zou ontdooien. 
 • Vershoudlades: In vershoudlades is de temperatuur lager dan in de rest van de koelkast, net iets boven de 0 graden Celcius. Versproducten, zoals vlees en vis, blijven hierdoor langer goed. Koelkasten met vershoudlades verbruiken net wat meer energie dan normaal. Wanneer de lades er echter voor zorgen dat je minder voedsel weggooit, kunnen vershoudlades alsnog een milieubewuste keuze zijn. 
 • Superkoelen: De superkoelen-functie zorgt ervoor dat voedingswaren extra worden afgekoeld. Door dit snelle afkoelen verbruikt je koelkast wat meer energie. 
Energiezuinige koelkast

Extra tips om energie te besparen met je koelkast

 • Houd het bij één koelkast: een extra koelkast is een echte energieslurper
 • Laat warm eten eerst afkoelen: wanneer je iets warms in de koelkast zet, moet de koelkast extra hard werken om op temperatuur te blijven.
 • Zorg dat de deur niet onnodig open staat: hier warmt de koelkast van op, waarna hij harder moet werken. Bedenk voordat je iets uit de koelkast pakt alvast wat je nodig hebt, zodat de deur niet te lang open hoeft te blijven. Sluit de deur vervolgens goed.
 • Ga je voor langere tijd op reis? Zet je koelkast dan uit. Maak je koelkast van tevoren wel even schoon en zet de deur op een kier. 
 • Denk na over de plaats waar je de koelkast neerzet. Een koelkast moet bijvoorbeeld extra hard werken – en verbruikt daarmee meer energie – wanneer hij naast een warme oven staat. 

Wat is de meest energiezuinige koelkast?

Het meest energiezuinige type koelkast is een tafelmodel koelkast zonder vriesvak. Door te kiezen voor een kleine koelkast zonder vriesvak en zonder functies die extra hard koelen, verbruik je zo min mogelijk energie.

Hoewel je met een tafelmodel een van de zuinigste koelkasten in huis hebt, betekent dat niet dat het ook de beste optie is voor jou. Een tweede koelkast kost altijd meer energie dan aan grotere koelkast. En maak je graag gebruik van de vriesfunctie? Dan kun je beter voor een koelkast met vriesvak gaan dan voor een aparte koelkast en vriezer.

Vind de beste energiezuinige koelkast voor jou!

Je keuze voor een nieuwe koelkast gaat daarom verder dan alleen de energiezuinigheid van het apparaat. Ben je benieuwd wat voor jou de beste keuze is? Vul snel de Koelkast Keuzehulp in. Dan krijg je binnen een paar klikken een persoonlijk koelkast-advies.