Koelkast
Koelkasten

Hoe vind je een goede koelkast voor in de schuur?

Laatst bijgewerkt

Door

5 minuten lezen

Veel mensen kiezen ervoor om een (tweede) koelkast aan te schaffen voor in de schuur. Zo’n extra koelkast is uitermate handig om drankjes koud te houden tijdens een feestje. Ook is een koelkast in de garage of schuur een prima oplossing wanneer je in de keuken niet de ruimte biedt voor een grote koelkast. De vraag is echter: kan een koelkast wel in de schuur?

Een koelkast voor in de schuur koop je niet zomaar. Niet elke koelkast is geschikt voor de vaak wat koudere temperaturen in de schuur of garage. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten wanneer je een tweede koelkast wilt kopen voor in de garage of schuur.

Koelkast keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Koelkast in garage? Houd hier rekening mee

Wanneer je een koelkast in je garage of schuur wilt plaatsen, zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden:

  • De klimaatklasse van de koelkast
  • De minimale omgevingstemperatuur in de schuur/garage
Koelkast in de schuur

De klimaatklasse van de koelkast

Koelkasten met een SN klimaatklasse zijn het meest geschikt voor in de schuur. De SN klimaatklasse houdt in dat de koelkast blijft werken in een omgeving van minimaal 10 graden Celsius. Sommige koelkasten hebben het label SN-T. Ook deze koelkasten zijn zeer geschikt om in de schuur neer te zetten, aangezien ze goed blijven werken bij temperaturen tussen de 10 graden Celcius en 43 graden Celsius.

Je vindt de klimaatklasse op het typeplaatje van de koelkast. Dit typeplaatje zit vaak aan de achterkant van het apparaat.

Naast de SN klimaatklasse, zijn er ook de N, ST en T klimaatklassen. Koelkasten in deze klassen hebben een omgevingstemperatuur van minimaal 16 graden Celsius nodig om goed te werken. Deze koelkasten zijn dus wat minder geschikt om in een schuur neer te zetten, vooral als deze schuur niet goed is geïsoleerd

Alle klimaatklassen van een koelkast op een rij:

KlimaatklasseMinimale temperatuurMaximale temperatuur
N16°C32°C
ST16°C38°C
T16°C43°C
SN10°C32°C
SN-T10°C43°C

Omgevingstemperatuur in de schuur

Naast dat je wilt kijken naar de klimaatklasse van jouw koelkast, wil je ook kijken naar de omgevingstemperatuur van de ruimte waarin je de koelkast wilt plaatsen. 

Is de omgevingstemperatuur het hele jaar door 16 graden Celsius of hoger? Zoals een garage tegen de woning aan? Of omdat je een geïsoleerde schuur of garage hebt? Dan zullen de meeste koelkasten zonder problemen werken. Heb je een onverwarmde schuur en is de temperatuur een stukje koeler? Let er dan op dat de koelkast die je koopt geschikt is voor lage omgevingstemperaturen.

Wat gebeurt er als de temperatuur te ver daalt?

Zoals je eerder in dit artikel las, zijn koelkasten met een SN klimaatklassen geschikt voor temperaturen van minimaal 10 graden Celsius. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Als een koelkast in een ruimte staat die kouder is dan de minimale omgevingstemperatuur, wordt het moeilijker voor het apparaat om je boodschappen te koelen. De koelkast moet harder werken. Hierdoor stijgt het energieverbruik enorm. Ook kunnen onderdelen kapot gaan en loop je het risico dat de koelkast uitvalt. 

Ook handig om te weten: wanneer je de koelkast neerzet in een omgevingstemperatuur die kouder is dan de minimumtemperatuur vervalt de garantie.

Koelkast voor in de schuur

Wat als het vriest?

De kans is groot dat de temperatuur in de schuur waar je een koelkast wilt plaatsen in de winter een stuk lager ligt dan 10 graden Celsius. In deze temperaturen loopt zelfs een koelkast met SN klimaatklasse het risico om stuk te gaan. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen voor dit probleem.

Hoewel er nog geen specifieke klimaatklasse voor is, bestaan er ook al koelkasten die goed blijven werken met een minimumtemperatuur van 0 graden Celsius. Vind je het belangrijk dat je de koelkast in je schuur het hele jaar kunt gebruiken? Dan is dit type koelkast misschien een goede oplossing voor je. 

De minimumtemperatuur voor je koelkast geldt voor koelkasten die in werking zijn. Is er vorst voorspeld? Bescherm je koelkast dan door de stekker uit het stopcontact te trekken. Zo voorkom je dat de koelkast extra hard moet werken en stuk gaat. Om schimmel te voorkomen, kun je eventueel de deur wat open zetten.

Kan een koelkast in de schuur?

Ja, je kunt een koelkast in de schuur plaatsen. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de omgevingstemperatuur in de schuur en de klimaatklasse van de koelkast. Niet elke koelkast is namelijk bestendig tegen zeer hoge of juist hele lage temperaturen.

Kan een koelkast tegen kou?

Koelkasten kunnen problemen ondervinden bij extreem lage temperaturen. In koude omstandigheden kan de koelkast moeite hebben om de juiste temperatuur aan te houden. Dit kan leiden tot overmatig energieverbruik of zelfs schade aan de koelkast.

Kan een koelkast kapot vriezen?

Als een koelkast in een zeer koude omgeving staat (bijvoorbeeld bij vriestemperaturen), kan het koelsysteem beschadigd raken. Dit gebeurt als de olie in de compressor dikker wordt en de compressor overbelast raakt. Om te voorkomen dat de koelkast kapot vriest, is het verstandig om het apparaat uit te zetten en de deur open te laten.

Vind jouw nieuwe koelkast voor in de schuur dankzij de koelkast keuzehulp

De klimaatklasse en omgevingstemperatuur zijn slechts twee factoren waar je op kunt letten als je een koelkast koopt voor in de schuur. Daarnaast zijn er nog wat andere keuzes die je kunt afwegen, zoals het budget, het formaat en de extra opties van de koelkast. 

Met de koelkast keuzehulp maken we jouw keuze voor een nieuwe koelkast gemakkelijk voor je. Het enige wat jij hoeft in te vullen, is wat je belangrijk voor je nieuwe koelkast. Vervolgens rolt er vanzelf een persoonlijk advies uit.