Kinderwagens
Kinderwagens

Kinderwagen kopen: zo kies je de juiste kinderwagen voor jou

Laatst bijgewerkt

Door

10 minuten lezen

Er is een baby op komst en jij wilt perfect voorbereid zijn. Daarom zoek je voor de komst van de kleine de hele baby-uitzet alvast uit. Zo ook de kinderwagen: een van de belangrijkste en leukste dingen om aan te schaffen voor je kindje. 

Je keuze voor een goede kinderwagen is heel persoonlijk. Het is belangrijk om een kinderwagen te kopen die echt bij je past. Maar hoe vind je die? Waar moet je op letten als je een kinderwagen gaat kopen? In dit artikel nemen we je aan de hand mee om de juiste kinderwagen te kiezen. Wil je het jezelf nog makkelijk maken? Gebruik dan kinderwagen keuzehulp:

Kinderwagen keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Waar ga je de kinderwagen vooral gebruiken?

Een van de dingen om jezelf af te vragen voordat je een kinderwagen gaat kopen, is waar je de kinderwagen het grootste gedeelte van de tijd gaat gebruiken. 

Wil je de kinderwagen vooral gebruiken om door de stad te rijden? Dan raden we aan om te kiezen voor een lichte en compacte kinderwagen. Deze kinderwagens zijn wendbaar, licht om vooruit te duwen en passen makkelijk door smalle winkelgangen. Ook zijn deze kinderwagens makkelijker om mee te nemen met het openbaar vervoer en staan ze minder in de weg in kleine ruimtes. 

Wandel je juist graag in de natuur met de kinderwagen? Dan ben je beter af met een wat stevigere kinderwagen met grote wielen. Hierdoor rijd je soepeler op onverharde ondergrond en is je kindje beter beschermd tegen hobbels op de weg. 

Wat is je woonsituatie?

Een kinderwagen is super handig wanneer je op pad wilt gaan met je kindje. Toch heb je de kinderwagen het grootste deel van de tijd niet in gebruik. Hij staat dan opgeborgen in huis of ligt in de kofferbak van de auto. 

Bij het kopen van een kinderwagen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat zo’n kinderwagen behoorlijk wat ruimte kan innemen in huis. Woon je klein? Dan is het verstandig om voor een compacte kinderwagen te gaan. En woon je in een bovenwoning? Let dan ook op het gewicht. Je moet de wagen waarschijnlijk regelmatig omhoog en naar beneden tillen. 

Ook als je wat groter woont, is het slim om op het formaat van de kinderwagen te letten. Misschien heb je wel de ruimte om een grotere kinderwagen neer te zetten, maar wil je de kinderwagen ook graag meenemen met het openbaar vervoer of in de auto. Ook dan is het handig om voor een compacte kinderwagen te kiezen. 

Tweeling kinderwagen

Wil je één of twee kindjes vervoeren met de kinderwagen?

Duowagens zijn tegenwoordig erg populair. Dat komt doordat veel mensen twee kinderen vlak na elkaar krijgen. Wanneer de tweede baby geboren wordt, kan het oudste kind vaak nog niet goed lopen. Daarom is het handig om twee kinderen in één wagen te vervoeren. Een duowagen is hier een perfecte uitkomst. 

Veel combiwagens zijn uit te breiden naar een duowagen. Dat kan op verschillende manieren. Bij de ene wagen ligt de baby onder en kijken beide kinderen naar voren. Bij andere wagens bevindt de wieg zich juist aan de bovenkant. Ook zijn er wagens waarbij de kinderen naast elkaar of achter elkaar liggen of zitten. 

In de meeste duowagens zit het ene kind rechtop en ligt het andere kind. Deze oplossing is ideaal voor kinderen die weinig in leeftijd verschillen. Voor tweelingen zijn er speciale duowagens, waarbij er twee wiegjes op de wagen zitten. 

Verschillende soorten kinderwagens

De combi-kinderwagen, ook wel de 3-in-1 kinderwagens komt het meest voor. Deze kinderwagens kun je gebruiken met een reiswieg, zitje en autostoel. De meeste ouders kiezen voor de combiwagen omdat je deze vanaf de geboorte kunt gebruiken en later kunt ombouwen tot een wandelwagen met zitje. 

Naast de kinderwagens zijn er ook nog andere soorten kinderwagens op de markt:

 • Buggy’s: Een buggy is geschikt voor kinderen die zelf goed kunnen zitten. 
 • Duo-kinderwagens: In een duo-kinderwagen of tweeling-kinderwagen kun je twee kinderen tegelijk meenemen. 
 • Hardloop-kinderwagens: Dankzij deze kinderwagen neem je je kindje gemakkelijk mee tijdens je rondje hardlopen. 
Man met hardloopkinderwagen

Kinderwagen merken

Als je een kinderwagen gaat uitzoeken, raak je al snel de weg kwijt in het oerwoud aan verschillende merken. Om je wegwijs te maken, zetten we de meestvoorkomende merken, inclusief hun specifieke kenmerken, voor je op een rijtje. 

Bugaboo

Dit merk noemt zijn Bugaboo Fox met grote wielen en centrale vering de ‘meest comfortabele Bugaboo kinderwagen ooit’. Ook verkoopt het merk diverse accessoires. 

Quinny

Het merk Quinny is erg bekend. Naast kinderwagens maakt Quinny ook buggy’s. Handig om te weten: het autostoeltje van Maxi Cosi past ook op een Quinny kinderwagen. 

Maxi Cosi

We kennen Maxi Cosi allemaal van de draagbare autostoeltjes. Maar wist je dat er ook Maxi Cosi kinderwagens bestaan? De Maxi Cosi wagens zijn te koop als combiwagen, maar ook als lichtgewicht. 

Chicco

Net als Maxi Cosi staat ook Chicco vooral bekend om zijn autostoelen. Deze autostoelen passen perfect op de Chicco kinderwagens. Chicco combineert veiligheid en comfort met een mooi design. Naast kinderwagens maakt Chicco ook buggy’s. 

Joolz

Joolz is een bekend merk dat 3-in-1 kinderwagens verkoopt. Met name de types Geo en Day van het merk Joolz zijn populair. 

Stokke

Ook dit is een bekend merk als het gaat om 3-in-2 kinderwagens. Stokke maakt – in tegenstelling tot veel andere merken – geen buggy’s. 

Dubatti

Vind je het uiterlijk van je nieuwe kinderwagen belangrijk? Neem dan zeker even een kijkje tussen de Dubatti kinderwagens. De Dubatti One kinderwagen is namelijk beschikbaar in veel verschillende kleuren. 

Mutsy Nio

Dit merk staat bekend onder meerdere namen. Zie je kinderwagens van het merk Mutsaers voorbij komen? Dan kun je ervan uitgaan dat het om een Mutsy kinderwagen gaat. Zo heb je de Mutsaers Transporter die ook bekend staat onder de naam Mutsey Traveller. 

Budget voor je kinderwagen

De prijs voor een nieuwe kinderwagen varieert van 300 euro tot 1500 euro. Gemiddeld betaal je voor een goede kinderwagen ongeveer 750 euro. Wanneer je de Kinderwagen Keuzehulp gebruikt, kun je in de eerste stap je budget invullen. Daarna kun je ook je andere wensen invullen, zodat wij de meest geschikte kinderwagen voor jou kunnen adviseren. 

Kinderwagen afbeeldingen

Het oog wil ook wat

De kleur zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van de kinderwagen. Althans… we weten allemaal dat de rode sneller is. 

Hoewel de kleur technisch gezien niet de belangrijkste specificatie is, houden veel mensen er wel rekening mee bij aankoop van een kinderwagen. Je wilt namelijk wel dat de hele baby-uitzet bij elkaar past en dat je een beetje stylish door de straten paradeert. Daarom zijn er kinderwagens in elke denkbare kleur. 

Heb jij een bepaalde kleur op het oog voor je kinderwagen? Dan hebben we goed nieuws voor je: via de Kinderwagen Keuzehulp kun je de kleur invullen als een van je vereisten. Door daarnaast ook nog je andere wensen in te vullen – zoals je budget en waar je de kinderwagen wilt gaan gebruiken – krijg je automatisch de meest geschikte kinderwagen te zien, in de kleur die jij hebt geselecteerd. 

Let op de veiligheid

Alle moderne kinderwagens worden getest, zodat ze voldoen aan de Europese norm voor kinderwagens. Wanneer een kinderwagen voldoet aan deze norm, wordt de wagen voorzien van een sticker met daarop de code: EN 1888. Let er bij je aankoop op dat je kinderwagen aan deze norm voldoet. 

Om goedgekeurd te worden moet een kinderwagen voorzien zijn van…

 • Een dubbele inklap-beveiliging
 • Goede vering
 • Een stevige rem op minimaal 2 wielen
 • Een driepunts- of vijfpuntstuigje, zodat je kind er niet uit kan glijden

Ook is het belangrijk om rekening te houden met het aantal wielen. Er zijn kinderwagens met drie wielen op de markt, maar voor maximale veiligheid kun je het beste kiezen voor een kinderwagen met vier wielen. Deze zijn het meest stevig en daarmee ook het meest veilig. 

Extra tips bij het uitzoeken van een kinderwagen

 • Zijn jij en je partner niet even lang? Kies dan voor een kinderwagen met een in hoogte verstelbare duwbeugel
 • Breid de kinderwagen uit met handige accessoires: Je kunt je kinderwagen uitbreiden met verschillende accessoires, zoals meerijplankje, voetenzakken, parasols, bekerhouders, bijpassende luiertassen of zonnekappen. 
 • Controleer of de kinderwagen in je kofferbak past. Het is wel zo handig als je de kinderwagen kunt meenemen als je een dagje weg gaat. 

Welke kinderwagen past in een kleine auto? Als je een kleine auto hebt, kun je het beste kiezen voor een lichte en compacte kinderwagen. Je kunt dit als voorkeur aangeven in de Kinderwagen Keuzehulp. Evenals andere specificaties waar je naar op zoek bent. Vervolgens krijg je binnen enkele muisklikken een persoonlijk advies. 

 • Kies voor een kinderwagen waarvan je de bekleding makkelijk kunt wassen. De kans is namelijk groot dat de bekleding van de kinderwagen vroeg of laat vies wordt. 
 • Kies voor een ruime reiswieg: baby’s tot 6 maanden moeten zoveel mogelijk kunnen bewegen. Daarom hebben ze een ruime reiswieg mogelijk en moeten ze zo min mogelijk vastzitten in een tuigje. 
Wat is een 3-in-1 kinderwagen?

Een 3-in-1 kinderwagen bestaat uit een frame, autostoel, reiswieg en zitje. Naarmate je kindje ouder wordt, ga je over van de wieg naar het zitje. Hierdoor kun je de 3-in 1 kinderwagen gebruiken vanaf de geboorte tot een leeftijd van 3 jaar.

Wat is een 2-in-1 kinderwagen?

De 2-in-1 kinderwagen bestaat uit een frame met reiswieg en een zitje. Evenals de 3-in-1 kinderwagen kun je dit type kinderwagen gebruiken vanaf de geboorte tot je kindje ongeveer 3 jaar oud is.

Hoe kies je een kinderwagen?

Bij het kopen van een kinderwagen is het belangrijk om een aantal dingen te letten. Een daarvan is het formaat van de kinderwagen. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een compacte kinderwagen. Ook waar je de kinderwagen wilt gebruiken (in de stad of op onverharde wegen) speelt een rol, evenals de lengte van jou en je partner.

Wat kost een kinderwagen?

Voor een goede kinderwagen ben je inclusief de benodigde accessoires tussen de 500 en 1000 euro kwijt.

Hoe lang liggen baby’s in een kinderwagen?

Kindjes liggen in de reiswieg van de kinderwagen zolang zij nog niet goed zelfstandig kunnen zitten. De meeste kinderen kunnen zelfstandig zitten als ze tussen de zes en twaalf maanden zijn. Vanaf dat moment mogen ze van de reiswieg naar de wandelwagen. De wandelwagen is te gebruiken tot het kindje 3 à 4 jaar is.

Wat voor kinderwagen kan ik het beste kopen?

Er zijn verschillende soorten kinderwagens op de markt: kinderwagens met alleen een reiswieg, wandelwagens, hardloopwandelwagens en de zogenaamde 3-in-1 kinderwagens. Wij raden aan om dit laatste type te gebruiken. Zo doe je één aankoop waarmee je nog jaren vooruit kunt. In tegenstelling tot de traditionele kinderwagen is de 3-in-1 kinderwagen te gebruiken tot je kindje 3 jaar oud is.

Kinderwagen kopen? Vul de Kinderwagen Keuzehulp in!

Als er een kindje op komst is, komt er in korte tijd veel op je af. Je moet van alles regelen en de kinderwagen is één van die dingen. Met de Kinderwagen Keuzehulp maken we het je wat gemakkelijker. Nadat je 6 simpele vragen beantwoord, krijg je meteen jouw persoonlijke kinderwagen-advies te zien.