Kinderwagens
Kinderwagens

Welke soorten kinderwagens zijn er?

Laatst bijgewerkt

Door

5 minuten lezen

Wanneer je je gaat oriënteren op een kinderwagen, zie je al snel dat er allerlei verschillende soorten zijn. Als geen ander begrijpen we dat het gemakkelijk is om te verdwalen in het oerwoud aan verschillende kinderwagens die op de markt zijn. Om je wegwijs in de wereld van kinderwagens, zetten we een aantal van de meestvoorkomende soorten kinderwagens voor je op een rijtje. 

3-in-1-kinderwagen / combi-kinderwagen

Tegenwoordig zijn bijna alle kinderwagens 3-in-1-kinderwagens. Een 3-in-1-kinderwagen wordt ook vaak ‘combi-kinderwagen’ genoemd. De kinderwagen combineert namelijk een reiswieg, zitje en autostoeltje in één. 

De eerste 6 maanden gebruik je de kinderwagen met wieg, zodat je kindje heerlijk kan liggen. Zodra je kindje ongeveer 6 tot 9 maanden oud is – het moment dat je kindje leert omzelfstandig te zitten – kun je de combi-kinderwagen ombouwen tot wandelwagenzitje. Op deze manier kun je de combi-kinderwagen blijven gebruiken tot je kindje ongeveer 4 jaar oud is. Wanneer je een 3-in-1 kinderwagen koopt heb je daar dus jarenlang plezier van. 

Wandelwagen

Voordelen van de 3-in-1-kinderwagen

 • Met een combi-kinderwagen kun je jarenlang vooruit. De kinderwagen is aan te passen aan de groei van je kindje ongeveer 4 jaar oud is. 
 • Met een combi-kinderwagen heb je één wagen in plaats van 2 of 3. Dit bespaart veel ruimte in huis. 
 • Alle onderdelen van de 3-in-1-kinderwagen zijn met elkaar te combineren. In minder dan een minuut tover je een reiswieg om naar een kinderwagen. 

Nadelen van de 3-in-1-kinderwagen

 • Combi-kinderwagens zijn vaak wat zwaarder dan traditionele kinderwagens.
 • De prijs voor een 3-in-1-kinderwagen ligt hoger dan die van een ‘normale’ kinderwagen. Daarom kiezen sommige ouders toch liever voor een traditionele kinderwagen. 

Kinderwagen keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

Wandelwagen

Een wandelwagen is bedoeld voor baby’s die al kunnen zitten. Daarmee is de wandelwagen geschikt voor baby’s vanaf ongeveer 6 tot 9 maanden oud. In de wandelwagen zit de baby in een ruime zitting die je in een paar standen kunt verstellen. Dankzij een gordel in het zitje blijft je kindje goed op zijn plek zitten. 

Koppel met wandelwagen

Voordelen van een wandelwagen

 • In een wandelwagen zit je kindje comfortabeler dan in een buggy.

Nadelen van een wandelwagen

 • De wandelwagen is niet te gebruiken voor baby’s die nog niet zelfstandig rechtop kunnen zitten. Je kunt hem dus niet meteen vanaf de geboorte gebruiken. 
 • Een wandelwagen is relatief zwaar ten opzichte van een buggy.

Buggy

Een buggy is een kleine, lichte en vaak opvouwbare variant van de wandelwagen. Het grootste verschil is dat het zitje van de buggy een stuk eenvoudiger is dan die van een wandelwagen. Iets anders waarin een buggy verschilt met een wandelwagen is de prijs: buggy’s zijn een stuk goedkoper. 

Om gebruik te kunnen maken van een buggy moet je kindje al goed rechtop kunnen zitten. Daarom worden buggy’s over het algemeen aangeraden voor kinderen die ouder zijn dan ongeveer 1 jaar. 

Voordelen van een buggy

 • Een buggy is veel lichter en kleiner dan een 3-in-1-kinderwagen. Dit maakt de buggy heel geschikt voor onderweg en op reis. 

Nadelen van een buggy

 • De zitting van een buggy geeft minder steun en bescherming dan die van een 3-in-1 kinderwagen.
 • Het frame van een buggy heeft een minder goede vering dan een combi-kinderwagen. 
 • De buggy is minder prettig voor je kind dan een 3-in-1-kinderwagen. Hierdoor is een buggy vooral geschikt voor wat oudere kinderen. 
Duo kinderwagen

Duo-kinderwagen

In een duo-kinderwagen kun je twee kindjes tegelijkertijd meenemen. Sommige combi-kinderwagens zijn uit te breiden naar een duo-kinderwagen. Dit is handig als je twee kinderen hebt die in leeftijd dicht bij elkaar zitten. Ook zijn er speciale duo-kinderwagens voor tweelingen. 

Er zijn verschillende manieren om twee kindjes tegelijkertijd te vervoeren met een duo-kinderwagen:

 • Naast elkaar
 • Achter elkaar
 • Boven elkaar

Bij sommige duo-kinderwagens zitten de kinderen tegenover elkaar. Alle combinaties van zitjes, reiswiegjes en autostoeltjes zijn mogelijk op een duo-kinderwagen. Je kunt een duo-kinderwagen daarom geschikt maken voor kinderen van dezelfde leeftijd, maar ook voor kinderen met verschillende leeftijden. 

Voordelen van een duo-kinderwagen

 • Als de kinderen naast elkaar zitten, heeft de kinderwagen een kleine draaicirkel. 
 • Duo-wagens waarbij de kinderen boven of achter elkaar zitten passen goed door deuren en zijn relatief makkelijk te besturen. 

Nadelen van een duo-kinderwagen

 • De duo-wagen is groter en zwaarder dan een enkele kinderwagen. Door het gewicht van de kinderen wordt dit nog versterkt. 
 • Als de kinderen naast elkaar zitten is de wagen erg breed en past hij niet goed door deuren. 
 • Wagens waarbij de kinderen achter elkaar zitten hebben een grote draaicirkel. Ook heb je minder goed zicht op een van de kinderen.
Babyjogger

Hardloop-kinderwagen / Babyjogger

Een hardloop-kinderwagen of babyjogger is – zoals de naam al verklapt – een wandelwagen waarmee je kunt joggen, hardlopen, snelwandelen of skeeleren. De babyjogger heeft 3 grote wielen, waardoor hij erg stabiel is. Hij is licht en met één hand inklapbaar. 

De babyjogger is een ideale toevoeging voor ouders die graag buiten sporten. Deze sportieve wandelwagen heeft echter ook een nadeel: het voorste wiel steekt vaak ver naar voren, waardoor de hardloop-kinderwagen veel plaats inneemt en niet makkelijk in de kofferbak van een auto past. 

Voordelen van een hardloop-kinderwagen

 • De wielen staan ver uit elkaar, waardoor de kinderwagen stabiel is.

Nadelen van een hardloop-kinderwagen

 • Babyjoggers zijn meestal te lang om mee te nemen met het openbaar vervoer. 
 • Hardloop-kinderwagens zijn niet altijd goed in te klappen. Daardoor passen ze moeilijker in de kofferbak dan een gewone kinderwagen of buggy. 
 • Op de meeste hardloopwagens past geen autostoeltje. 

Vind jouw perfecte kinderwagen

Er zijn verschillende soorten kinderwagens, maar in onze Kinderwagen Keuzehulp leggen we de focus op de 3-in-1 kinderwagen – al dan niet uit te breiden naar duo-kinderwagen. Dit is verreweg de populairste en handigste optie voor de meeste nieuwe ouders. 

Wil jij weten welke (3-in-1) kinderwagen het beste bij jouw wensen past? Vul dan snel de Kinderwagen Keuzehulp in om erachter te komen.