Essentieel in ieder huishouden: de wasmachine. Maar wat als deze ermee stopt? Een nieuwe wasmachine kopen is vaak lastig. Het aanbod en de diversiteit van wasmachine is tegenwoordig gigantisch. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de wasmachine keuzehulp voor je gemaakt. Deze keuzehulp helpt je op weg op basis van de volgende specificaties.

Kosten

De kosten van een nieuwe wasmachine lopen er uiteen. Je kunt al een nieuwe wasmachine kopen vanaf zo’n 275 euro. Voor dat bedrag heb je een goedkope wasmachine van een budgetmerk als Beko, Haier, Indesit of Candy. Stel je hogere eisen dan dat deze merken kunnen bieden? Of wil je een A-merk? Dan gaan de kosten natuurlijk omhoog. Een merk als Miele verkoopt zelfs wasmachines van bijna 2.000 euro.

Soorten wasmachines

Er zijn niet alleen veel verschillende merken wasmachines, je hebt ook ruime keuze tussen verschillende soorten. Het is handig om vooraf een selectie te maken. Voor welke type ga jij?

voorlader

Voorlader

Een voorlader heeft de deur aan de voorkant. Handig, als de wasmachine onder het aanrecht moet komen, of wanneer je de wasdroger er bovenop wilt zetten. Tip: voorladers zijn vaak zuiniger dan bovenladers.

bovenlader

Bovenlader

De bovenlader heeft bovenop een klep die je toegang tot de trommel van de wasmachine geeft. Dit type wasmachine is handig als er niet veel ruimte is. Je kunt de bovenlader niet onder het aanrecht kwijt en je kunt er natuurlijk ook niets op zetten.

wasdroogcombi

Wasdroogcombinatie

Wassen en drogen in één. Als je een wasdroogcombinatie hebt, hoef je geen aparte wasdroger aan te schaffen.

Vaak blijkt echter achteraf dat dit toch niet zo handig is als het lijkt. Niet alle kleding kan namelijk in de wasdroger worden gedroogd, of alleen op een koude stand. Het is ook niet mogelijk om de hele lading van de wasmachine in één keer te drogen. De wasdroogcombinaties gebruiken over het algemeen ook meer energie.

Merken

Er zijn in Nederland zo’n 10 a 20 populaire wasmachine merken op de markt: AEG, Hoover, Whirlpool, Bauknecht, Indesit, Zanussi, Beko, LG, Bosch, Miele, Candy, Samsung, Haier en Siemens.

Ervaring
De keuze voor een wasmachine merk is erg persoonlijk. Wanneer je eerder een goede of minder goede ervaring hebt gehad met een specifiek merk, dan heeft dit waarschijnlijk invloed op de wasmachine die je nu zal kopen.

A-Merken
Over het algemeen kunnen we stellen dat dit de A-merken zijn, die door velen gezien worden als beste wasmachine merken: Miele, Bosch, Siemens, AEG, Samsung en LG.

Wasmachine merken

Vulgewicht

Hoe bepaal je het vulgewicht dat je nodig hebt?

  • Heb je een 1-2 persoons huishouden, dan heb je over het algemeen genoeg aan 5 tot 6 kg capaciteit;
  • Voor 3-4 persoons huishoudens zou je een vulgewicht van ongeveer 7 tot 8 kg nodig hebben;
  • Huishoudens met 5 of meer personen doen er goed aan om te kiezen voor een wasmachine die een grote trommel heeft van 9 of meer kilogram. LG en Samsung hebben bijvoorbeeld wasmachines die geschikt zijn voor maar liefst 12 kg vulgewicht

Functies

Tenslotte hebben we in deze wasmachine keuzehulp nog een aantal functies waarop je de keuze van je wasmachine kunt baseren:

  • Koolborstelloze motor: de motor van deze wasmachine heeft geen koolborstels, daardoor is deze wasmachine veel stiller dan een wasmachine met een motor met koolborstels. Daarnaast heeft dit systeem ook veel minder last van slijtage.
  • Hoog toerental: hoe hoger het toerental, hoe droger de was. Het maximum aantal toeren van wasmachines liggen tussen de 1200 en 1800.
  • Vulgewicht: het vulgewicht geeft aan wat de capaciteit van de wasmachine is. Hieraan kan je zien hoeveel kilo wasgoed je in één keer in de wasmachine kunt wassen.
  • Wasprogramma’s: vaak wordt er niet goed gelet op het aanbod van de wasprogramma’s dat op de wasmachine zit, terwijl dit toch best belangrijk is. Kijk dus goed of jouw favoriete wasprogramma’s er op zitten.
  • Zuinige energieklasse: alle wasmachines hebben een energielabel, om aan te geven of ze zuinig zijn. A+++ is het zuinigst en D is verbruikt het meeste. Doordat de meeste wasmachines tegenwoordig A+ of hoger zijn, hebben ze de extra plusjes toegevoegd, die inmiddels ook alweer worden aangevuld met percentages. Zo heb je bijvoorbeeld A+++10% om aan te geven dat deze nog 10% zuiniger is dan de A+++.

Keuzehulp

Met de wasmachine keuzehulp helpen we je in enkele stappen bij het uitzoeken van de voor jou perfect wasmachine. Daarna kun je met een gerust hart je nieuwe wasmachine kopen.

Start de wasmachine keuzehulp

Leave a Reply