Was droog combinatie
Was-droogcombinaties

Wat zijn de nadelen van een was-droogcombinatie?

Laatst bijgewerkt

Door

4 minuten lezen

Met een was-droogcombinatie heb je een wasmachine en wasdroger in één apparaat. Dat is handig als je weinig ruimte hebt in huis. In plaats van dat je een plekje moet vinden voor twee losse apparaten, kun je met één apparaat zowel wassen als drogen. 

Doordat je met een was-droogcombinatie slechts één apparaat nodig hebt, bespaar je flink op de aanschafprijs. Ook handig: je hoeft je natte was niet van de wasmachine naar de droger over te hevelen, maar kunt na het wassen meteen beginnen met drogen. Dankzij een non-stop was-droogprogramma hoef je de droger niet eens apart aan te zetten. 

Toch zijn er wat afwegingen die je moet maken voordat je een was-droogcombinatie koopt. Een was-droogcombi brengt namelijk ook wat nadelen met zich mee ten opzichte van een losse wasmachine en wasdroger. Daar vertellen we je in dit artikel meer over. 

Nadelen was droogcombinatie

Nadeel 1: Een was-droogcombinatie verbruikt veel energie

Een was-droogcombinatie verbruikt jaarlijks een stuk meer energie dan een wasmachine en wasdroger apart. 

Een was-droogcombinatie waarin je 8 kilo wast en 5 kilo droogt, verbruikt jaarlijks ongeveer 1070 kWh. Hiervoor betaal je €246,10 aan energiekosten. 

Een losse wasmachine (energielabel C) en wasdroger (energielabel A+++) met beide een capaciteit van 8 kilo verbruiken samen per jaar slechts 314 kWh. Omgerekend is dit goed voor ongeveer €72,22 aan energiekosten. 

Het gebruik van een losse wasmachine en wasdroger is daarom goed voor het milieu en op lange termijn ook goed voor je portemonnee. De aanschafprijs voor twee losse apparaten ligt een stuk hoger dan alleen de prijs voor een was-droogcombi. De hogere energiekosten die een was-droogcombinatie met zich meebrengt, wegen echter bepaald op tegen de lagere aanschafprijs. Al binnen een paar jaar heeft de investering in een losse wasmachine en droger zich terugverdiend. 

Nadeel 2: Een was-droogcombinatie heeft minder droogcapaciteit dan wascapaciteit

Een was-droogcombinatie heeft een hoger vulgewicht voor wassen dan voor drogen. Hierdoor moet je een deel van je natte was aan een waslijn hangen om te drogen of je was in twee rondes drogen.

Wil je je gehele was in één keer kunnen drogen? Of wil je gebruik maken van een non-stop was-droogprogramma? Dan ben je genoodzaakt om een wat kleinere lading wasgoed in de trommel te doen. 

Vulgewicht was-droogcombi

Nadeel 3: Wassen en drogen duurt langer met een was-droogcombinatie

Was-droogcombinaties wassen, spoelen en centrifugeren ongeveer even goed als wasmachines. Dit hele proces duurt bij was-droogcombinaties alleen veel langer. Sommige was-droogcombinaties zijn wat sneller dan anderen, maar maken de kleding minder goed schoon. 

Hoe zit het dan met het drogen? Een was-droogcombinatie doet zo’n twee tot drie keer langer over het drogen van een lading was dan normale drogers. Doordat was-droogcombinaties een kleinere trommel hebben, komt je was er een stuk meer gekreukt uit dan bij een normale droger. Houd er daarom rekening mee dat je met een was-droogcombi wat meer strijkwerk hebt. 

Kies je ondanks de nadelen toch voor een was-droogcombinatie?

Was-droogcombinaties kunnen heel handig zijn in gebruik en besparen vooral veel ruimte in huis. Ondanks dat een was-droogcombinatie wat nadelen met zich meebrengt, kan het een prima oplossing zijn. Maar welk toestel kies je dan? Om jou te helpen bij deze keuze, hebben we de was-droogcombinatie keuzehulp gemaakt. Door een paar korte vragen te beantwoorden, weet jij binnen twee minuten welke was-droogcombinatie ideaal is voor jou. 

Was-droogcombinatie keuzehulp

Hoeveel wil je maximaal uitgeven?

En kies je er op basis van de nadelen van de was-droogcombinatie toch voor om een losse wasmachine en droger aan te schaffen? Ook daar hebben we handige keuzehulpen voor! Vul de wasmachine keuzehulp of wasdroger keuzehulp in en ontdek binnen no-time wat de beste wasmachine of wasdroger voor jou is!