Laptop
Laptops

Op zoek naar een goedkope laptop? Deze 4 tips helpen je op weg!

Laatst bijgewerkt

Door

6 minuten lezen

Is jouw laptop kapot? Of is hij zo traag dat je meer aan het wachten bent op je computer dan dat je erop kunt werken? Dan ben je toe aan een nieuw exemplaar. Maar: dat is vaak wel een flinke investering. En de keuze is uitgebreid. Er zijn veel verschillende soorten laptops, van verschillende merken en in verschillende prijsklassen.

Heb jij slechts een klein budget tot je beschikking, dan wil je het liefst een goedkope laptop kopen. Een goedkope laptop vinden die ook nog eens perfect aansluit bij jouw wensen en eisen, is best een ingewikkelde klus. Daarom lees je in dit artikel een viertal tips die jou helpen een geschikte goedkope laptop te vinden.

Acer Chromebook in tas

Wat is een goedkope laptop en wat kun je ervan verwachten?

Onder goedkope laptops worden meestal laptops met een prijs tot ongeveer 600 euro verstaan. Er bestaan verschillende laptops in deze prijscategorie. Dat zijn veelal Windows- en Google-laptops, want MacBooks van Apple zijn over het algemeen veel duurder. 

Een goedkope laptop heeft vaak een standaard bouwkwaliteit, is niet al te snel en is geschikt voor simpele taken, zoals tekstverwerken en internetten. Open je een groot aantal programma’s tegelijk, dan wordt de laptop vaak meteen wat trager en heeft de computer een paar seconden nodig om bepaalde handelingen uit te voeren.

Vaak is goedkoop duurkoop, maar bij laptops gaat dit lang niet altijd op. Het is vooral een kwestie van je verwachtingen bijstellen. Wil je een goedkope laptop kopen, verwacht dan ook dat je compromissen moet doen. Wil je een snellere laptop, dan is de batterij misschien ook wat sneller leeg. En wil je een hele lichte laptop, dan heeft hij misschien wat minder geheugen. Stel je je hier van tevoren op in, dan kun je heel makkelijk een goede goedkope laptop vinden!

Tip 1: denk na over je gebruik

Iedereen gebruikt zijn laptop anders. Denk daarom altijd na over je gebruik, voordat je een nieuwe laptop aanschaft. Ook als dit een goedkope laptop is! Gebruik jij jouw laptop vooral om teksten te verwerken, te internetten, mailtjes te sturen en af en toe een Netflix-serie te kijken? Dan kom je uitstekend uit met een laptop onder de 600 euro. Dit is vaak meer dan genoeg voor de gemiddelde studenten laptop

Wil jij foto’s en video’s bewerken of gamen? Dan heb je vaak een duurdere laptop nodig. Wil je een goedkope laptop kopen, dan is het dus goed om te bedenken dat je daarmee wat minder kunt. Wil je toch voor die duurdere laptop gaan? Spaar dan nog wat langer door, of neem een kijkje bij tip 4.

Tip 2: bepaal vooraf je budget

Laptops zijn er in prijsklassen van 300 tot wel 5000 euro. Wil jij een goedkope laptop kopen en heb je een budget van ongeveer 600 euro, dan is het belangrijk dat je realistisch bent. Een laptop met de beste processor, een SSD-schijf en een IPS paneel mét lange batterijduur en superscherp beeldscherm voor 600 euro: dat bestaat simpelweg niet. Bepaal daarom vooraf je budget en stel je verwachtingen bij aan de hand van dat budget. Toch een laptop kopen met alles erop en eraan, voor een fijne prijs? Kijk dan direct bij tip 4.

Vrouw met goedkope laptop

Tip 3: kijk naar SSD, processor en werkgeheugen

Hoe snel je laptop is, is afhankelijk van het opslagapparaat, de processor (de motor van je laptop) en het werkgeheugen. Ga je een nieuwe laptop kopen, dan is het daarom altijd belangrijk te kijken naar SSD, processor en werkgeheugen. Ook als je een goedkope laptop gaat kopen.

SSD

Laptops met een SSD hebben een sneller opslagmedium. Kies je voor een computer met SSD, dan is die doorgaans dus een stuk sneller. Er zijn genoeg goedkope laptops die beschikken over SSD.

Processor

De meeste laptops tot 400 euro hebben een Intel Celeron-processor. Een Intel Pentium- of Core i3-processor is echter een stuk beter (en sneller). Er zijn gelukkig ook goedkope laptops met zo’n betere processor, je moet misschien alleen wat langer zoeken.

Werkgeheugen

De meeste goedkope laptops hebben 4GB aan werkgeheugen. Voor het verwerken van teksten, internetten en mails sturen, is dat absoluut genoeg, maar ook echt het minimum!

Tip 4: denk na over een tweedehands laptop, refurbished laptop of Chromebook

Wil je een goede, goedkope laptop kopen, dan heb je eigenlijk nog voldoende opties. Denk bijvoorbeeld aan een Chromebook, tweedehands laptop of refurbished laptop.

Chromebook

Chromebooks van Google zijn snel, goed én heel betaalbaar. Daarbij zijn ze uitstekend geschikt voor internetten, mailen, tekstverwerken en Netflix-series kijken. Het besturingssysteem, Chrome OS, is een soort uitbreiding op Google Chrome. Omdat alles in de Cloud gebeurt (dus online), zijn de productiekosten laag en is de laptop dus goedkoop. Omdat je heel veel Android-apps op de laptop kunt draaien, is hij toch heel veelzijdig. Diverse bekende laptop merken, zoals Acer, HP en Dell maken Chromebooks van ongeveer 200 tot 400 euro.

Tweedehands laptop

Ben je op zoek naar een goedkope laptop, dan is een tweedehands laptop zeker het overwegen waard. Bij Bol.com en Coolblue vind je verschillende tweedehands laptops van allerlei merken. Het grootste voordeel? Je kiest gemakkelijk voor een luxer model, zonder dat je daar de volle mep voor betaalt. Heb je een kleiner budget, maar wil je wel profiteren van alle opties van een duurdere laptop, dan is een tweedehands laptop dus een uitstekende keuze.

Refurbished laptop

Zeker weten dat jouw tweedehands laptop helemaal naar behoren werkt en er fantastisch uitziet? Kies dan voor de refurbished laptop. Dit is ook een tweedehands laptop, maar deze is helemaal nagekeken door de fabrikant. Kies je voor een refurbished laptop van bijvoorbeeld Bol.com of Coolblue, dan weet je zeker dat de staat van de laptop helemaal overeenkomt met de beschrijving van de webshop. Zo maak je nooit een verkeerde keuze en profiteer je wederom van alle opties van een duurdere laptop, maar dan voor een kleinere prijs.

Refurbished laptop

De perfecte goedkope laptop

De perfecte goedkope laptop is dichterbij dan je denkt. Hulp nodig bij het vinden van jouw ideale laptop? Vul dan de laptop keuzehulp in. Kies je budget, het gewenste besturingssysteem en het ideale formaat en je krijgt automatisch de goedkope laptops die aansluiten bij jouw wensen en eisen, inclusief informatie over waar je die laptop koopt. Handig toch?